[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 27. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


26. Apr 2000 15:10 (GMT+01:00)

Prva konkretna posledica bojkota srpskog parlamenta

SPO izbacuju iz Skupštine SRJ

Po slovu novog zakona, čak i kad bi poslali listu Draganu Tomiću, šanse da ostanu u saveznom parlamentu ne bi bile uvećane

BEOGRAD - Srpski pokret obnove najverovatnije će ostati bez svoja četiri poslanika u Veću republika Skupštine Jugoslavije. To će biti prva direktna posledica odluke SPO-a da bojkotuje rad republičkog parlamenta, "sve dok država ne pohvata i ne kazni vinovnike tragedije na Ibarskoj magistrali u kojoj su poginula četiri funkcionera ove stranke".

Naime, iz SPO-a nam je potvrđeno da Draganu Tomiću, predsedniku Skupštine Srbije, neće dostaviti spisak kandidata za nove poslanike. Zakonski, to je dovoljan razlog da se na sednici zakazanoj za 3. maj poslanici srpskog parlamenta i ne izjašnjavaju o kandidatima iz redova SPO-a.

Poslanici

Četiri poslanika SPO u Veću republika su: Veroljub Stevanović, Milan Božić, Milan Miković i Radoslav Jović.

Prema pravilima Zakona o izboru poslanika u Veće republika, rok za podnošenje lista ističe u četvrtak (šest dana pre sednice). Međutim, kako nam je potvrdio Ivan Kovačević, portparol SPO, u ovoj partiji nema dvoumljenja, te neophodna lista neće biti podneta u Skupštini Srbije ni danas. S druge strane, čak i kad bi se odlučili da specijalno za ovu sednicu odustanu od bojkota, šanse da SPO ostane u Veću republika ne bi bile uvećane.

Naime, Zakon striktno predviđa da lista kandidata ne može biti usvojena ako sednici ne prisustvuje većina predstavnika poslaničkog kluba predlagača. Jasno je da SPO, koji se kruto drži bojkota, svesno gubi mesta u saveznom parlamentu. Da li se time poklanjaju mandati, Ivan Kovačević, kaže: "U radu parlamenta nećemo učestvovati dok se ne pohvataju nalogodavci ubistva na Ibarskoj magistrali. Kako će na konsekvence našeg poteza gledati poslanici, mediji ili druge stranke, ni najmanje me ne zanima".

Bez posebnog uzbuđenja na gubitak poslaničkih mesta gleda i Miladin Kovačević, savetnik predsednika SPO: "Moramo ostati principijelni. U politici se stvari ne mogu rezonovati prema kriterijumu 'više štete nego koristi'. Mora se poštovati princip".

Podsećamo, poslaničke izmene u saveznom parlamentu obavezne su od pre dve nedelje, kad su srpski poslanici usvojili Zakon o izboru saveznih poslanika u Veće republika. Po slovu ovog zakona, u slučaju da jedna poslanička grupa ne podnese listu kandidata u roku, ili njen predlog zbog nepravilnosti bude odbačen, ili većina narodnih poslanika podnosilaca liste ne prisustvuje sednici, predsedniku Skupštine (dakle, Draganu Tomiću), prepušteno je da upražnjena mesta popuni "poslanicima iz reda poslaničkih grupa koje su podnele liste sačinjene u skladu sa Zakonom".

M. Teodorović


vesti po rubrikama

^politika

15:10h

SPO izbacuju iz Skupštine SRJ

15:15h

Dvojica poslanika s "Liste za Sandžak - dr Sulejman Ugljanin" napuštaju Skupštinu

15:30h

Dr Rada Trajković o utiscima sa sednica PAVK

15:45h

Zvaničnik misije OEBS najavio za jun: Sud za ratne zločine na Kosovu

15:50h

U četvrtak sastanak opozicije u SD

16:00h

Ko je ovaj čovek: Miodrag Vuković

16:10h

Vuk Drašković: Tužićemo Milutinovića i Kertesa

16:20h

Vladan Batić najavio: Počinje kampanja SZP

17:30h

London: Najviše zahteva za azil iz SRJ

18:00h

Karla Del Ponte tražila jugoslovensku vizu

19:00h

"Glas" saznaje: I folk pevači na listi nepoželjnih?

19:10h

Osam godina SR Jugoslavije

     


     


FastCounter by LinkExchange