[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 27. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


26. Apr 2000 17:17 (GMT+01:00)

Ana Popović, pevačica i gitarista bluz benda "Haš", o evropskom proboju

Bluz je za mene božanstvena muzika

Ne sviram i ne komponujem kad se osećam loše. Uskoro na festivalu sa Džonom Li Hukerom i Santanom

Ana Popović (1977) je kompozitor, autor pesama, pevačica i gitarista bluz benda "Haš". Bend postoji od 1995. godine i gotovo da na "ovim prostorima" ne postoji klub koji promoviše bluz i džez muziku u kojem nisu svirali. Tokom godina svirali su na više internacionalnih festivala, a 1998. su izdali i prvi kompakt disk "Hometown"(PGP - RTS).

Ana Popović je, posle završene škole za grafički dizajn otišla, u januaru prošle godine, u Holandiju i upisala Likovnu akademiju u Utrehtu. Ipak je, "čisto da proba", odseku za džez poslala i snimak sa dvadesetak minuta svoje solo svirke. Sada je na prvoj godini Muzičke akademije u Utrehtu, odsek za džez -gitaru, a ovih dana je u Beogradu, gde privodi kraju dvonedeljnu turneju s "Hašom".

O svom holandskom iskustvu za "Glas" kaže:
- Nisam mogla da verujem kako to tamo izgleda: od odnosa s profesorima do toga kako je škola osmišljena. Ono što je meni najzanimljivije jeste što te stalno teraju da sviraš pred publikom. U okviru jednog od predmeta, svaka dva meseca, skupi se petnaestak najrazličitijih muzičara i svira uživo u klubu. Znači, moraš da izađeš iz svoje sobe i staneš pred ljude, da se oslobodiš. Škola se bavi isključivo individualnim stilovima i razvojem muzičara. Teraju me čak da sviram srpsku nacionalnu muziku...

Stupila si u kontakt s poznatim britanskim gitaristom Semijem Mičelom i počela da se aktivno profesionalno angažuješ. Kako je do toga došlo?
- Čim sam otišla u Holandiju, poslala sam video snimak koncerta "Haša" jednom časopisu, specijalizovanom za bluz. Ubrzo je izašao tekst o nama, s vrlo pozitivnim kritikama. Posle dve nedelje me pozvao čovek koji je to napisao i rekao da ima svirku za mene. Ispostavilo se da je reč o Mičelovom menadžeru, i moja prva svirka je bila na "Culemborg Blues Festivalu", gde sam svirala kao Mičelov gost. Svirala sam s Bernardom Elisonom koji je u svetu zaista veliko ime. To je bilo ostvarenje mojih snova. Odsvirala sam tri pesme na kraju njegovog koncerta, i on je odmah posle toga poslao moj disk ljudima u "Ruf rekords", kuću koja je najznačajnija u Evropi za sva svetska bluz izdanja. Posle četiri dana dobila sam poruku od njih, pozvali su me da u septembru snimim ploču.

U junu te čeka neka vrsta svetske promocije.
- Čeka me nastup na festivalu pred osam hiljada ljudi, na kojem će se pojaviti imena kao što su Džon Li Huker, možda čak i Santana... To je jedan od najvećih evropskih festivala koji se održava u Luksemburgu i koji, za razliku od ostalih, traje samo jedan dan. Takođe, svira samo jedan evropski bend i to nemački, "Bluz kompani" s kojima ću, kao gost, svirati i ja. Svi ostali bendovi su iz Amerike. Inače, s bendom "Bluz kompani" sviram još od januara, na festivalu ću svirati nekoliko svojih kompozicija.

Da li se slažeš s sintagmom "bluz je kad se dobri ljudi osećaju loše"?
- To nije istina, bar kada je o meni reč. Ne sviram i ne komponujem kad se osećam loše. Možda zato što ga slušam od kad znam za sebe, ali bluz je za mene božanstvena i jako pozitivna muzika.

Ivana Semerad
Foto: Zoran Mrđa


vesti po rubrikama

^intervju

17:17h

Ana Popović, pevačica i gitarista bluz benda "Haš", o evropskom proboju: Bluz je za mene božanstvena muzika

     


     


FastCounter by LinkExchange