[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 26. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


25. Apr 2000 16:24 (GMT+01:00)

Amato održao odvojene razgovore sa svih devet lidera leve koalicije

U sredu o novoj Vladi Italije?

Mandataru stalo da predsednika Ćampija što pre upozna s imenima budućih ministara

RIM - Mandatar za sastav nove italijanske vlade Đulijano Amato održao je u utorak seriju odvojenih razgovora sa svih devet lidera levog bloka kako bi obezbedio njihovu saglasnost za sastav novog kabineta.

"Doktor Suptilni" za "seču" u kabinetu

Uprkos nadimku "Doktor Suptilni", koji je stekao zahvaljujući svojoj izuzetnoj političkoj veštini pokazanoj tokom 1992. i 1993. godine kada je bio na poziciji premijera, Amatu neće biti lako da udovolji svakom od lidera koalicione devetorke. Ono što se njima nikako ne sviđa, a na čemu će Amato insistirati jeste "seča" u, inače, vrlo brojnoj italijanskoj vladi. Kabinet u Rimu trenutno ima 25 ministara čiji broj Amato želi da svede na najviše 22 člana. Mandatar ima nameru i da broj mlađih sekretara i pomoćnika u ministarstvima smanji sa sadašnjih 64 makar na 55. Usled toga će neki od devet koalicionih partnera izgubiti "ponekog" od svojih ministara i drugih službenika što će automatski umanjiti njihovu političku moć. Italijanska štampa navodi da su upravo ta mandatareva obećanja o rigoroznom smanjenju broja službenika razlog za tako duge pregovore o sastavu nove vlade.

Italijanski mediji pišu, prenosi Rojters, da je Amatu stalo da što je moguće više ubrza proces formiranja italijanske vlade, 58. od vremena Drugog svetskog rata, i time okonča sve razmirice i rasprave između devet stranaka koje čine levu koaliciju, a u koju ulaze bivši komunisti, nekadašnji demohrišćani, centristi, Zeleni, socijalisti, republikanci i umereni marksisti.

Ukoliko Amato bude efikasan i uspe da prikupi saglasnost svih devet stranaka za svoj izbor ministara, italijanski mediji predviđaju da bi sa tim spiskom najkasnije u toku današnjeg prepodneva mogao da se pojavi u predsedničkoj palati i šefa italijanske države Karla Azelja Ćampija upozna s imenima svojih favorita.

Ako se stvari budu odvijale munjevitom brzinom, postoji mogućnost da se 58. italijanska vlada već u toku današnjeg dana zakune pred poslanicima i već sutra sačeka ishod glasanja o poverenju o kojem treba da se izjasne oba doma parlamenta.

Razgovori Amata oči u oči sa svakim od devet stranačkih lidera ponaosob počeli su još u utorak pre podne oko 10 časova u ministarstvu finansija. Kod mandatara je prvi zakazano imao Lamberto Dini, šef italijanske diplomatije i lider "Italijanske obnove", omanje stranke centrističke orijentacije.

PRIREDILI: S. Đ. P. - V. M.


vesti po rubrikama

^svet

16:24h Rim: U sredu o novoj Vladi Italije?
16:48h Austrijska desnica u sredu opet traži podršku opozicije
17:19h Moskva: Putin komplikuje primopredaju vlasti
17:36h Prag: Posle prošlonedeljnog prisilnog privođenja, Mečijar traži odštetu
18:16h Ankara: Parlamentarne stranke podržale vladinog kandidata za novog šefa države
22:59h Poslednja vest: Lamberto Dini ostaje šef diplomatije
     


     


FastCounter by LinkExchange