[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 26. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


25. Apr 2000 17:19 (GMT+01:00)

Pravne nedoumice uoči formiranja nove ruske vlade

Putin komplikuje primopredaju vlasti

MOSKVA (Beta) - Ruski predsednik Vladimir Putin ne namerava da oteže sa predlogom kandidata za novog premijera, o kome treba da se izjasni Državna duma.

Sastav buduće vlade već je razmatran na susretu Putina sa prvim potpredsednikom vlade Mihajlom Kasjanovom. Kasjanov za sada nije spreman da obnaroduje sastav vlade jer ocenjuje da je za to još prerano, ali je izjavio da će "promena svakako biti".

Prema Ustavu Rusije, predlog kandidata za premijera podnosi se donjem domu parlamenta "najkasnije dve nedelje nakon stupanja na dužnost novoizabranog predsednika". Međutim, kako ističu eksperti, Putin je već doneo odluku o kandidatu, tako da mu nije potrebna dvonedeljna pauza i on, faktički, Dumi može predložiti novog kandidata odmah nakon inauguracije za predsednika, zakazane za 7. maj.

Specifičnost situacije je u tome što je Putin istovremeno i šef države i premijer, a prema Ustavu vlada mora da preda ovlašćenja "novoizabranom predsedniku". Kako će se i kada to desiti za sada nije jasno. Eksperti Ustavnog suda smatraju da ova procedura nije jasno definisana u ruskom zakonodavstvu, ali naglašavaju da će vlada predati ovlašćenja odmah nakon inauguracije predsednika.

Neki ruski pravnici, sa druge strane, smatraju da Putin može, bilo pre, bilo odmah nakon oficijelnog stupanja na dužnost, preneti obaveze premijera na jednog od zamenika u skladu sa podelom tih obaveza u vladi i tako izbeći situaciju da "vrati punomoćja pred samim sobom".

Kako god bilo, kabinet ministara predaće ovlašćenja, a šef države izdati ukaz o tome da vlada obavlja svoje funkcije do formiranja nove.


vesti po rubrikama

^svet

16:24h Rim: U sredu o novoj Vladi Italije?
16:48h Austrijska desnica u sredu opet traži podršku opozicije
17:19h Moskva: Putin komplikuje primopredaju vlasti
17:36h Prag: Posle prošlonedeljnog prisilnog privođenja, Mečijar traži odštetu
18:16h Ankara: Parlamentarne stranke podržale vladinog kandidata za novog šefa države
22:59h Poslednja vest: Lamberto Dini ostaje šef diplomatije
     


     


FastCounter by LinkExchange