[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 26. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


25. Apr 2000 17:04 (GMT+01:00)

Britanci objavili prvu biografiju reditelja Serđa Leonea

U slavu špageti vesterna

"Something To Do With Death" ("Nešto u vezi sa smrću") je prava riznica priča o italo-vesternu

Nedavno je britanski izdavač "Fejber end Fejber" objavio knjigu britanskog profesora kulturologije Kristofera Frejlinga koji je trideset godina posle prvih filmskih uspeha i deset godina od smrti Serđa Leonea (1921-1989) napisao prvu biografiju oca italo-vesterna sa težištem na poštovanju ovog filmskog stvaraoca.

Serđo Leone se, naime, celog života borio sa odsustvom poštovanja, pre svega onih čije je priznanje najviše priželjkivao - Amerikanaca. Jednu deceniju je učio posao od njih, kao Ipenov asistent režije od filma "Wnjo vadis" do "Ben Hura", koji su zbog uštede snimani u Činečiti. Potpisao je čak 58 filmova kao asistent režije, težeći da nadmaši oca, jednog od najuspešnijih italijanskih reditelja nemog filma.

Posle trilogije započete filmom "Za šaku dolara", koja je prevazišla sve rekorde gledanosti, privukao je interes Amerikanaca, ali ne i njihovo poštovanje za takozvani "špageti vestern". Oni nisu razumeli njegov filmski jezik, pa su mesarskim nožem desetkovali njegova dela. Tako je "Za šaku dolara" u Americi skresan za trećinu, dok je struktura flešbekova "Bilo jednom u Americi" potpuno razbijena.

Evropska kritika slavila je, međutim, u njemu novog filmskog boga i kompletnog autora, intelektualca i filozofa. Čak je i Leone sve više počeo da veruje u svoj značaj, pa su i njegovi projekti poprimali megalomanske razmere. Tako je "Amerika" nastala posle šesnaestogodišnjih priprema, a u "Lenjingrad" je uložio sedam godina života, ali ga nije završio jer mu je otkazalo srce.

"Something To Do With Death" ("Nešto u vezi sa smrću") je prava riznica priča o italo-vesternu. Tako Frejling priča kako je dve stotine metara dugačak most za "Jedan voz za dve bitange" nehotice dignut u vazduh pre nego što su kamere uopšte počele da snimaju.

On beleži da je Serđo Leone isprobao dvesta šešira na Henriju Fondi, pre nego što je pronašao pravi za "Bilo jednom na Divljem zapadu", a odaje i tajnu zašto je Kopola režirao "Kuma", a ne Leone. Pri tom navodi podatak da je Enio Morikone muziku za "Bilo jednom u Americi" komponovao sedam godina pre nego što je snimljen film.

Na kraju svoje biografije, Frejling odaje Leoneu duboko priznanje kao izvrsnom zanatliji na setu i montažerskom stolom.

Prir. MVP


vesti po rubrikama

^kultura

16:36h "Glas" saznaje: Ašhen Ataljanc odlazi iz Baleta Berlinske državne opere
17:04h Britanci objavili prvu biografiju reditelja Serđa Leonea
17:27h

Užice: Dragiša Milosavljević, autor knjige "Osaćanski neimari"

18:23h Više od milion rejvera 8. jula u Berlinu
     


     


FastCounter by LinkExchange