[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 26. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


25. Apr 2000 19:05 (GMT+01:00)

Advokat Boriša Ilić tvrdi da je Jenki otet u Smederevu

Nikolića vraćaju u SRJ?

BANJALUKA - Ako Dragan Nikolić (42) dokaže da je otet u Jugoslaviji i posle toga predat američkim vojnicima u sastavu Sfora, koji su ga izručili Haškom sudu, onda može da očekuje da će biti pušten na slobodu i vraćen u zemlju na čijoj je teritoriji kidnapovan - ocenjuju u Advokatskoj kancelariji Ilić-Nešković u Doboju, koja je dobila punomoć da ga zastupa pred Međunarodnim sudom u Hagu.

Portparol Tribunala Landejl: Sfor uhapsio Nikolića

BEOGRAD - Haški tribunal je u potpunosti upoznat sa pisanjem štampe i u SRJ i u RS koja navodi da je optuženi Nikolić uhapšen na teritoriji SRJ, odnosno u Smederevu, a ne unutar granica BiH. Iako su takve tvrdnje domaćih medija doprle i do nas, jedino što povodom toga mogu da kažem je da Hag nema nikakav komentar niti planira da to ubuduće i uopšte komentariše - izjavio je za "Glas" Džim Landejl, portparol suda u Hagu.

Landejl je potvrdio da je Tribunal iz srpskih medija, takođe, saznao i da je verziju "Smederevo" svojoj porodici iz pritvora u Ševeningenu ispričao upravo sam Nikolić.

- U zvaničnim papirima o hapšenju, koji su u Hag stigli zajedno s Nikolićem, stoji da je optuženi slobode lišen na teritoriji BiH i to na području Sever koje je pod kontrolom američkog kontigenta. Sve što znamo o verziji "Smederevo", saznali smo iz izveštaja samih medija u Srbiji. Upravo iz tog razloga, Tribunal nema nameru da postupa na bilo koji drugi način sem u skladu sa zvaničnim saopštenjem Sfora koji je, što se Haga tiče, izvršio i samo hapšenje Nikolića - naglasio je Landejl.

Pred sudom u petak?

BEOGRAD - Optuženi Dragan Nikolić, poznatiji pod nadimkom Jenki, koji je uhapšen u prošli petak i istog dana prebačen u Hag, trenutno se nalazi u pritvoru suda u Ševeningenu i oseća se dobro. Optuženi je, u skladu s pravilima Tribunala, odmah po dolasku podvrgnut i detaljnom lekarskom pregledu. Što se tiče prvog pojavljivanja pred sudom, Nikolić bi trebalo da bude saslušan već krajem ove nedelje - kaže za "Glas" Džim Landejl, portparol Haškog tribunala.

Prema njegovim rečima, iako još nije sačinjen precizan raspored saslušanja koja bi trebalo da se održe do kraja ove nedelje, u Hagu veruju da bi Nikolić pred sudom mogao da se pojavi već u četvrtak, ali i da je zbog neophodnih priprema za samo saslušanje mnogo izvesnije da će se to desiti u petak.

- Nikoliću će tom prilikom biti pročitani navodi koji ga terete i proverena tačnost njegovog identiteta. Sudija će od njega zatražiti da odgovori da li je razumeo optužnicu i da se izjasni da li se smatra krivim ili ne po svim njenim tačkama - zaključio je Landejl.

S. Đ. P.

- Staro pravničko pravilo kaže da drvo s otrovnim korenima ne daje zdrave plodove. To znači da se na osnovu nepravne, nezakonite radnje, ne mogu uspostavljati pravno valjane radnje, odnosno da se na osnovnu nezakonitih radnji ne može uspostavljati pravni poredak. Po svemu što do sada znamo, Nikolić je otet u Smederevu, odakle je prebačen u RS - kaže za "Glas" advokat Boriša Ilić.

Ilić, kojem je Nikolićeva porodica dala punomoć da zastupa Dragana pred Haškim sudom, napominje da je od njegove majke i sestre čuo da je on 21. aprila, odmah iza ponoći, otet u Smederevu u kojem je boravio poslednje dve i po godine i lečio se od oboljenja kičme.

"Glas" je, podsetimo, objavio osnovne detalje o Nikolićevoj otmici iz dvorišnog kućerka u smederevskoj Ulici Joakima Vujića 19.

- Očekujem da mi se Nikolić javi i tada ću znati više detalja o načinu na koji je odveden iz Smedereva, kuda je i čime transportovan i kako je iz Srbije prebačen u RS. Nikolić je, najverovatnije, čamcem prevezen preko Drine, posle čega su ga otmičari predali grupi civila, koja ga je isporučila američkim vojnicima u sastavu Sfora - dodaje Boriša Ilić.

Advokat Goran Nešković, Ilićev partner, podseća da je 29. septembra 1998. godine na Zlatiboru otet bivši načelnik stanice Javne bezbednosti u Šamcu Stevo Todorović.

Otmičari su Todorovića do Drine vozili "mercedesom", a preko reke su ga prebacili gumenim čamcem i onda ga predali američkoj jedinici Sfora. On je, kao i Nikolić, transportovan u Tuzlu, a zatim u Hag.

- Todorović je izjavio da su ga otela četvorica mladića, koji su ga savladali udarcima bejzbol palica. Vožen je automobilom s povezom preko očiju. Tučen je na desnoj obali Drine, pre ukrcavanja u čamac, a snažno je udaren u glavu i po prelasku reke. On tvrdi da su otmičari govorili srpski i da je engleski prvi put čuo kada je doveden do helikoptera američkog kontigenta Sfora - izjavio je za "Glas" Nešković.

Todoroviću još nije počelo suđenje pred većem Haškog suda, čiji ga tužilac, kao i Nikolića, tereti za ratne zločine počinjene u BiH. Todorovićev advokat Dejan Brašić, napominje Nešković, zahteva da se najpre utvrdi na koji je način njegov klijent dospeo u istražnu ćeliju Haškog suda.

- Koliko mi je poznato, u Haškom sudu postoji podela povodom ovog pitanja. Deo sudija smatra da optužene, ako se dokaže da su oteti, treba pustiti iz pritvora i vratiti u zemlju iz koje su kidnapovani, a deo je na stanovištu da to nije važno. Koja strana će da prevagne, otvoreno je pitanje - kaže Goran Nešković, koji je do početka 1998. godine bio oficir za vezu RS sa Haškim sudom.

B. Marić


vesti po rubrikama

^hronika

16:03h

Nastavljeno suđenje grupi "OSA", jedan od optuženih tvrdi: Nismo planirali atentate ni oružanu pobunu

16:42h Eksplozivom na ulaz u višespratnicu Skoletove zgrade
17:19h Glas saznaje: Vrhovni sud ukinuo presudu kojom je Bogoljub Arsenijević Maki osuđen
17:47h Zaječar: Nastavnik osumnjičen za silovanje učenice
19:05h Advokat Boriša Ilić tvrdi da je Jenki otet u Smederevu
19:10h "Glas" istražuje: Ko i kako, po nalogu Haškog tribunala, hapsi ljude po Srbiji - Lovci na poternice prilaze Beogradu
23:02h Srbi štrajkuju glađu u osiječkom zatvoru
00:11h Sinoć oko 21.30 sati ispred svoje kuće izrešetan Žika Petrović, direktor JAT-a
     


     


FastCounter by LinkExchange