[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 26. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


25. Apr 2000 16:42 (GMT+01:00)

Snažna detonacija, u utorak sat po ponoći, oštetila višespratnicu u naselju Cerak vinogradi

Eksplozivom na Skoletovu zgradu

Prilikom eksplozije nije bilo povređenih, ali je pričinjena velika materijalna šteta. Zoran Uskoković posle bombaškog napada otišao iz stana

BEOGRAD - Eksplozivna naprava, velike razorne moći, aktivirana je u utorak, jedan časa posle ponoći, ispred ulaza u višespratnicu u Ulici vinogradski venac broj 10, u beogradskom naselju Cerak vinogradi. Prilikom detonacije nije bilo povređenih, a pričinjena je velika materijalna šteta.

Motiv aktiviranja bombe pred ulazom nije poznat, a istražni organi SUP u Beogradu pretpostavljaju da je meta bio stanar zgrade Zoran Uskoković Skole, koji je nedavno demantovao pisanje jednog beogradskog dnevnika da je povezan sa ubistvom Željka Ražnatovića Arkana, Milenka Mandića Mande i Dragana Garića.

Kako "Glas" saznaje, policija sumnja da je postavljen plastični eksploziv, a po razornoj moći i materijalnoj šteti pretpostavlja se da je naprava bila teška više od dva kilograma.

Tri sigurnosne kamere

Uskoković je poslednjih godina vodio računa o bezbednosti. Zgradu i okolinu u kojoj je živeo kontrolisao je sa tri sigurnosne kamere. Jedna je bila postavljena iznad ulaza u zgradu, a da bi pokrila ceo plato ispred višespratnice Uskoković je posekao borove čime je osigurao brisan prostor, navode stanari. Objektiv druge kamere uperen je na parking gde Uskoković ostavlja kola. Pored kamere na kola je pazio i telohranitelj. I ispred ulaznih vrata u stan ugradio je sigurnosnu kameru.

Vlasnik više restorana

O poslovima Zorana Uskokovića malo se zna, a nije ni zabeleženo da je osuđivan. Za njegovo ime vezuje se poslovi s druge strane zakona i to u Grčoj, a tvrdi se da je iz Makedonije uvozio benzin i cigarete. Navodno, u vlasništvu ima i nekoliko restorana u Švedskoj i da gradi hotel u Barseloni. Uskoković je navodio da poslednjih godina često boravi u Švedskoj gde u Stokholmu, kao i Atini, ima restoran. Za sebe je govorio da se "bavi unosnim poslovima koji mnogima bodu oči".

Eksploziv je postavljen kraj ulaznih vrata u zgradu, ali je nepoznato kako je aktiviran. Na betonu gde je postavljen plastični eksploziv ostao je krater od pedesetak santimetara.

Stanari Vinogradskog venca navode, da se Uskoković zajedno sa suprugom i dvoje maloletne dece, u trenutku eksplozije, nalazio u stanu na drugom spratu. Posle detonacije, sa torbicom pod rukom, sišao je niz stepenice i uputio se ka parkingu gde je sve vreme stajao telohranitelj koji je čuvao Uskokovićev "mercedes". Odvezli su se sa parkinga u nepoznatom pravcu.

- Neposredno pre eksplozije ležao sam na trosedu u dnevnoj sobi. Bio sam budan. Počelo je da se trese. Kada sam pogledao ka prozor popucala su stakla. Sve se rušilo - opisuje Borivoj Jakovljev stanar sa prvog sprat Vinogradskog venca 10.

Prema Jakovljevim rečima, u tom trenutku kao da se onesvestio, nije znao šta se dešava i kako bi trebalo da reaguje:

- Mislio sam da je zemljotres. Probudio sam ženu i decu i pozvao ih u sklonište. Ali, tek kada sam video ulazna vrata zgrade shvatio sam da je u pitanju bomba. To je kriminal!

Detonacijom je u potpunosti razrušen ulaz u zgradu. Uništena su metalno-drvena vrata i staklo, kao i lamperija kojom je prekriven plafon ispred platoa kod ulaza. Popucale su i vodovodne i kanalizacione cevi koje prolaze ispod plafona.

Zastakljena terasa porodice Milošević, u prizemlju, u potpunosti je uništena, kao i mini dragstor "Marino". U zgradi, na četiri stana, iz štokova su izletela ulazna vrata. Na svih šest spratova s prednje strane zgrade popucala su stakla na prozorima i terasi, a polomljene su i plastične roletne.

Od jake detonacije, drvene letvice sa plafona letele su do okolnih zgrada. Travnata površina ispred mesta eksplozije u utorak je bila prekrivena drvenim letvicama. Zgrada u Vinogradskom vencu broj 12, takođe, pretrpela je znatno oštećenje.

Popucala su stakla na stanovima i prodavnici u prizemlju. Prilikom eksplozije na belom "ford eskortu" (BG 258-585) popucala su stakla sa zadnjim sedištima.

Demantovao privođenje

Uskoković je često isticao da je sa ubijenim Ražnatovićem, Mandićem i Garićem bio dobar prijatelj. Naglasio je da je sa Arkanom nekoliko puta bio poslovni partner. Uskoković je tvrdio i da se u vreme trostrukog ubistva nalazio u inostranstvu zbog poslovnih obaveza. U Beograd se vratio početkom marta, po okončanju posla u Španiji, a demantovao je i da ga je policija privodila zbog dešavanja u holu "Interkontinentala".

G. J.

Na uviđaju i Vojna policija

Na lice mesta u utorak su odmah pristigle patrole Odeljenja unutrašnjih poslova Čukarica i Interventne brigade SUP u Beogradu, kao i članovi Kontradiverzione ekipe beogradske policije. Tokom policijskog uviđaja bili su prisutne i patrole Vojne policije. Kako "Glas" saznaje, pripadnici VJ su došli u Vinogradski venac 10 pošto u zgradi stanuju oficiri VJ.

Spas u Savi

Početkom devedesetih, na jednom novobeogradskom splavu, Uskokovića je slomljenom flašom izbo po stomaku blizak prijatelj Dorćolca Isa Lera Džambe, koji je pre osam godina misteriozno nestao. Ranjen, Uskoković je skočio u Savu i spasio se plivajući dvesta, trista metara.

Telohranitelj
Prilikom prošlogodišnje policijske racije u jednom od beogradskih kafića Uskoković je uhapšen. Policija je za stolom zatekla Uskokovića i njegovog telohranitelja, tada pripadnika Dežurne službe SUP u Beogradu. Pošto ih je policija pretresla uputila se i ka automobilu "golf" koji je bio vlasništvo telohranitelja. Ispod suvozačevog sedišta pronađen je pištolj za koji nije bilo dozvole. Ta racija je bila jedan od razloga zbog čega je ubrzo Uskokovićev telohranitelj izbačen iz MUP Srbije.

G. J.

Blindirani prozori i vrata
U zgradu u Vinogradskom vencu broj 10 Uskoković se uselio pre nepune dve godine. Stanari navode da je prethodnoj vlasnici rekao da iznese sve stvari iz stana uključujući prozore, vrata i parket. Pre useljenja ugradio je blindirana vrata i prozore.

S. Kraljević


vesti po rubrikama

^hronika

16:03h

Nastavljeno suđenje grupi "OSA", jedan od optuženih tvrdi: Nismo planirali atentate ni oružanu pobunu

16:42h Eksplozivom na ulaz u višespratnicu Skoletove zgrade
17:19h Glas saznaje: Vrhovni sud ukinuo presudu kojom je Bogoljub Arsenijević Maki osuđen
17:47h Zaječar: Nastavnik osumnjičen za silovanje učenice
19:05h Advokat Boriša Ilić tvrdi da je Jenki otet u Smederevu
19:10h "Glas" istražuje: Ko i kako, po nalogu Haškog tribunala, hapsi ljude po Srbiji - Lovci na poternice prilaze Beogradu
23:02h Srbi štrajkuju glađu u osiječkom zatvoru
00:11h Sinoć oko 21.30 sati ispred svoje kuće izrešetan Žika Petrović, direktor JAT-a
     


     


FastCounter by LinkExchange