[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 26. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


25. Apr 2000 18:01 (GMT+01:00)

U Vojnom sudu u Nišu nastavljeno suđenje grupi "OSA", jedan od optuženih tvrdi

Priznanje pod pretnjom

Nismo planirali atentate ni oružanu pobunu, cilj nam je bila odbrana Srba, rekli su Ivan Milanović i Miodrag Vukadinović. Prilikom saslušanja pozlilo Zoranu Zdravkoviću

NIŠ - "OSA" nije bila ilegalna teroristička organizacija i nije planiran atentat na Slobodana Miloševića, predsednika SRJ, niti ubistvo generala Nebojše Pavkovića, kao ni organizovanje oružane pobune za uspostavnjanje monarhističkog uređenja, rekao je Ivan Milanović (27) na saslušanju u utorak.

Milanović je rekao da je glavni cilj "OSA" bio da se bori protiv Šiptara i protiv svih koji okupiraju Srbiju. Ako oni mogu da imaju "OVK" , Srbi mogu da imaju "OSA", a odlazak na Kosovo planiran u gerilskim trojkama.

Nismo imali nikakvo oružje, izjavio je Milanović u Vojnom sudu, gde se vodi glavni pretres protiv sedmorice Kruševljana, optuženih da su kao pripadnici"OSA" planirali atentat na Miloševića i Pavkovića, kao i organizovanje oružane pobune i uspostavljanje monarhističkog uređenja.

Milanović, kao i Miodrag Vukadinović (64) negirali su izjave date u istrazi i potvrdili da je prihvatanje odgovornosti za atentat na Vuka Draškovića bilo fiktivno i čist marketinški potez.

- Govorio sam verziju koju su mi diktirali, a ja zapisivao u Vojnoj policiji u Kruševcu, i to ponovio u Istražnom sudu u Beogradu. Jedan čovek mi je rekao da sarađujem, jer mogu da ostanem šest meseci u istražnom zatvoru i da mi uskrate za to vreme lekove, a ja sam se lečio kod psihijatra u Kruševcu i plašio sam se, rekao je Milanović.

- Nisam znao šta u istrazi govorim, imao sam lupanje srca i osećao sam se loše. Bio sam u hladnoj ćeliji, preko dana sam stajao, to je pogoršalo moje stanje. Da su tražili smrtnu kaznu da potpišem, ja bih je potpisao, rekao je Vukadinović, tvrdeći da je postao član "OSA" da bi učestvovao u očuvanju Srpstva i srpskih svetinja na Kosovu. Rekao je da je položio zakletvu u crkvi i da je video letak , koji je štampan u štampariji Zorana Zdravkovića. Letak je pripreman za Kosovo i glasio je "Srbija nije zrno pšenice da je svaka vrana pozoba".

On je negirao planove za atentat na Miloševića i Pavkovića, tvrdeći da nije dao zakletvu da ubija Srbe i da to, kako je rekao, ne bi mogao sebi nikada da dozvoli.

Milutin Mališić (27) rekao je da je rođen u Peći i da mu je jedini cilj bio borba protiv šiptarskog terorizma na Kosovu.

- U međuvremenu sam se razočarao u "OSA", pogotovo sam se dislocirao kada sam kod Pavlovića video saopštenje za javnost. Nejasno mi je bilo da za tri meseca nismo izveli nijednu valjanu akciju na Kosovu, a hoćemo da dižemo treći ustanak, rekao je Mališić.

Zoranu Zdravkoviću (39) pozlilo je na saslušanju, pa je suđenje, privremeno, prekinuto.

Lj. Jovanović


vesti po rubrikama

^hronika

16:03h

Nastavljeno suđenje grupi "OSA", jedan od optuženih tvrdi: Nismo planirali atentate ni oružanu pobunu

16:42h Eksplozivom na ulaz u višespratnicu Skoletove zgrade
17:19h Glas saznaje: Vrhovni sud ukinuo presudu kojom je Bogoljub Arsenijević Maki osuđen
17:47h Zaječar: Nastavnik osumnjičen za silovanje učenice
19:05h Advokat Boriša Ilić tvrdi da je Jenki otet u Smederevu
19:10h "Glas" istražuje: Ko i kako, po nalogu Haškog tribunala, hapsi ljude po Srbiji - Lovci na poternice prilaze Beogradu
23:02h Srbi štrajkuju glađu u osiječkom zatvoru
00:11h Sinoć oko 21.30 sati ispred svoje kuće izrešetan Žika Petrović, direktor JAT-a
     


     


FastCounter by LinkExchange