[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 26. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


25. Apr 2000 16:23 (GMT+01:00)

Kako izgleda ispit zrelosti u srednjim školama u Srbiji

Matura nije bauk

U gimnaziji matura i dalje podrazumeva ispit iz srpskog, stranog jezika i matematike i odbranu maturskog rada

BEOGRAD - Maturski ispit koji uskoro očekuje sve učenike srednjih škola biće isti kao prethodnih godina, kažu u Ministarstvu prosvete Srbije. Sa ovim odgovorom moraće da se pomire i oni đaci koji su nedavno protestovali, tražeći od resornih vlasti da smanje zahteve oko mature jer su izgubili mnogo časova zbog produžetka raspusta i štrajka nastavnika i profesora...

Kako izgleda ispit zrelosti kod nas, a kako je to u "belom svetu". Da li je maturski program toliko zahtevan, pa će predstavljati teškoću na kraju školovanja ili je to tek forma koja mora da se ispoštuje kako bi se "zatvorio krug" četvorogodišnjeg školovanja? Sudeći prema komentarima profesora, psihologa i direktora, matura kod nas nije nikakav bauk i đaci koji završavaju srednjoškolski ciklus ne bi trebalo da strepe od predstojećeg propitivanja.

Specifičnosti

Specijalizovane škole za talente, Matematička, Filološka, Škola za dizajn, muzičke i baletske škole... imaju pored upisa i programa i drugačiji maturski ispit. U Filološkoj, na primer, maturanti mogu da biraju da li će polagati pismeni iz srpskog jezika ili književnosti i svi mora da polažu pismeni i usmeni ispit iz "glavnog" stranog jezika koji su imali tokom školovanja. Takođe, pišu i maturski rad koji potom brane pred komisijom.

Sličnosti i razlike

- Naša matura je kao auto u "leru", kola su uključena, ali ne možete da ih pokrenete ni napred ni nazad, sve dok ne promenite brzinu. U stvari, sve je u sklopu opšte situacije, i u državi i u školi - komentariše profesor srednje škole, uz opasku da postojeća matura nema nikakvu svrhu, osim što predstavlja veliki posao "i za decu i za profesore".

Maturanti gimnazija imaće, kao i ranijih godina, pismeni iz srpskog jezika i pismeni iz stranog jezika ili matematike, po izboru. Naravno, školska završnica ne može da prođe bez maturskog rada koji je već urađen na zadatu temu. Osim pismenog rada predviđena je i odbrana diplomskog.

- Maturski ispit kod nas nije pričinjavao đacima teškoću ni ranije, ni sad, ali se postavlja pitanje koliko je on važan za nastavak školovanja jer se te ocene ne boduju i ne ulaze u prosek i ne vrednuju prilikom upisa na fakultet - kaže za "Glas" Gordana Nikolić, psiholog u Petoj beogradskoj gimnaziji.

Profesori tvrde da je matura u Srbiji "mačji kašalj" prema onima koje se polažu u evropskim zemljama. Ali, za razliku od naših ispita zrelosti, ozbiljni maturski zahtevi u pojedinim zemljama istovremeno su i propusnica za upis na fakultet. I pojedini političari na vlasti smatraju da bi trebalo menjati koncepciju na kojoj se zasniva postojeći princip maturskog ispita.

Prilikom najave reforme visokog školstva pređašnji ministar dr Jovo Todorović ostavio je mogućnost izmene i maturskog ispita " u skladu s razvijenim svetom". Na koji način će se ovo pitanje razrešiti u budućnosti, zavisiće, međutim, od novog Ministarstva, na čelu s dr Jevremom Janjićem.

Matura u srednjim stručnim školama razlikuje se malo od ispita koji se polaže u gimnazijama. Prema objašnjenju Ljiljane Vićentijević, direktora Medicinske škole u Beogradu, maturanti polažu srpski jezik samo pismeno i imaju praktični rad iz stručne oblasti koju su odabrali. Taj rad kasnije polažu usmeno, pred komisijom, a ovi maturanti imaju i predmet po izboru iz struke ili opšteg obrazovanja.

Ljiljana Vićentijević kaže da u školi na čijem je čelu nema nikakvih problema oko mature i da ih nije bilo ni prošle godine, kad se ispit zrelosti polagao usred agresije.

O. Nikolić


vesti po rubrikama

^društvo

16:23h

Kako izgleda ispit zrelosti u srednjim školama u Srbiji

17:23h Koliko će penzionera u Srbiji dobiti međunarodnu pomoć
   


     


FastCounter by LinkExchange