[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 24. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


23. Apr 2000 17:05 (GMT+01:00)

Amerikanci sve više koriste sintetičke hormonske preparate

Obnova muževnosti iz tube

"Androgel" je pomada na bazi testosterona, muškog hormona koji ima važnu ulogu u seksualnom životu

Na leto će se pojaviti još jedan lek koji "spašava muškost". Za muškarce u krizi, bilo da je prava ili umišljena, farmaceutska industrija priprema tajno oružje protiv vremena koje prolazi, zanosa koji slabi i muškosti koja (o)pada.

Novi moćni pronalazak koji će se na američkom tržištu pojaviti već na leto zove se "Androgel". Biće to prava esencija muževnosti u tubi, pomada na bazi testosterona, najvažnijeg muškog hormona koji ima važnu ulogu u seksualnom životu.

Namazana na telo jednom ili više puta dnevno, ova pomada deluje tako što nadoknađuje prirodnu proizvodnju hormona i uspostavlja normalnu hormonalnu ravnotežu. Lekovi za muškost na bazi testosterona (u obliku injekcija, tableta, melema) u Americi su, slobodno se može reći, traženiji od aspirina, a koristi ih čak četiri miliona muškaraca.

Ovaj novi proizvod čija je primena veoma jednostavna, namenjen je osobama koje imaju specifične probleme i zamenjuje već postojeće hormonske terapije koje imaju štetne propratne efekte. Gel za muškost je pre svega namenjen četrdesetogodišnjacima i pedesetogodišnjacima čija je polna moć iz straha od andropauze smanjena.

Androgel se primenjuje na potpuno bezbolan način i izaziva povećanje mišićne mase, pojačava libido i muževnost. Zahvaljujući ovom proizvodu stariji muškarci će možda postati "žestoki" momci kao kada su imali dvadeset godina manje. Istraživanja naime pokazuju da povećano lučenje testosterona kod dvadesetgodišnjaka pojačava njihovu agresivnost, borbenost i takmičarski duh.

Pre fudbalske utakmice, na primer, nivo testosterona kod fudbalera, ali i kod fudbalskih navijača raste. Posle utakmice, međutim, visok nivo ovog hormona imaju samo igrači i navijači pobedničkog tima dok kod poražene strane on opada na minimum, pokazala su naučna istraživanja sprovedena u Engleskoj.

Ova pojava primećena je i u vezi sa borbenošću na seksualnom planu. Naime, kod oženjenih muškaraca nivo testosterona opada, jer više ne moraju da se bore sa suparnicima da bi osvojili "predmet svojih želja", ali u slučaju razvoda opet raste, jer se borbe za osvajanje partnerki nastavljaju.

Nivo testosterona znatno opada i kod muškaraca čija partnerka čeka bebu. S druge strane, lučenje testosterona je pojačano kod muškaraca koji su na vodećim društvenim pozicijama, ali i kod kriminalaca i kod muškaraca sklonih nasilju.

Testosteron i neustrašivost dakle idu ruku pod ruku. Ali, da li neustrašivost pojačava lučenje testosterona ili je proces obrnut? Stvari se ovde komplikuju, jer nijedno istraživanje nije dalo odgovor na najvažnije pitanje: da li hormon stimuliše agresivnost ili agresivno ponašanje stimuliše rast nivoa testosterona?

U prvom slučaju, borbenost bi dakle mogla da se tumači kao biološka karakteristika mužjaka, a viši nivo testosterona kao neodvojiva karakteristika muškog pola. Međutim, ako lučenje hormona zavisi od ponašanja, muževnost se onda definiše kao kulturna karakteristika i u tom slučaju nikakva pomada ne može da pomogne.

Povodom pojave novog gela za potenciju razvila se čitava polemika u američkim naučnim krugovima, a tekstovi koji se bave ovom temom poslednjih dana zauzimaju udarna mesta u američkoj štampi.

"Mačo" hormonu posvećena je i naslovna strana poslednjeg Tajma na kojoj je prikazano mišićavo poprsje jednog mladića uz pitanje "Da li si dovoljno muževan?" O tome da li muževnost zavisi od količine testosterona ili je to nešto neopipljivo što predstavlja najdublju mušku suštinu na stranicama "Njujork tajmsa" ovih dana raspravljaju mnogi američki akademici i intelektualci.

Priredila J. Jovanović


vesti po rubrikama

^reportaža

16:28h U aleksinačkoj Ulici Vuka Karadžića obnova traje, ali na poseban način
16:37h Zoran Bursać, maratonac - amater najbrži poštar na Balkanu
16:49h Muzejski voz prvi put ove godine od Beograda do Sremskih Karlovaca
16:57h Posle dve godine uhapšen "autor" nesvakidašnje prevare u valjevskom restoranu "Šofer bar"
17:05h Amerikanci sve više koriste sintetičke hormonske preparate
     


     


FastCounter by LinkExchange