[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 24. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


23. Apr 2000 16:37 (GMT+01:00)

Zoran Bursać, maratonac - amater najbrži poštar na Balkanu

Zbog njega penzije ne kasne

Naredni izazov je internacionalni maraton u Posdamu kraj Njujorka

Zoran Bursać (34), trenutno najbrži poštar na Balkanu, uskoro odlazi u SAD gde će se, 29. aprila u Posdamu, nedaleko od Njujorka, održati ovogodišnji internacionalni maraton.

Staza će biti duga 42 kilometra, a naš beogradski maratonac imaće garantovani startni broj jedan.

Deset kilometara s torbom na leđima: Zoran Bursać

- U pitanju je jedna od najtežih sportskih disciplina, ali samim tim što su mi dali prvi broj, znači da sam jedan od njihovih favorita. Verujem da ću osvojiti neko od prva tri mesta što će u svakom slučaju biti za mene odličan plasman, jer nisam profesionalni trkač. Ja sam pre svega poštar zaposlen u PTT Srbije koji kao amater-maratonac učestvuje na ovom svetskom takmičenju. Nadam se da konkurencija neće biti suviše oštra, a stazu dugu više desetina kilometara na treningu uspešno prelazim - tvrdi Zoran Bursać, naš najbrži poštonoša.

Ovu laskavu titulu osvojio je 1997. godine na poštanskoj Balkanskoj olimpijadi u brzom hodanju pobedivši tom prilikom rumunskog olimpijca Kostiku Bolana. Nakon toga, dva puta za redom, osvojio je drugo mesto.

PTT u Menhetnu

Kao učesnik Njujorškog maratona 1995. godine, pri izlasku s mosta koji spaja Nju Džerzi i Menhetn, TV reporteri svetskih televizijskih stanica ugledali su Zorana Bursaća kako velikom brzinom ide ulicama ovog megapolisa.

Zanimalo ih je, pre svega, šta znači čudan naziv PTT na njegovoj majici. Kasnije im je prevedeno ime firme u kojoj je Zoran stalno zaposlen i tako se, u izveštajima reportera, toga dana, PTT Srbija pročula širom sveta.

Sa posebnim zadovoljstvom ističe svoj plasman na "Šemrok maratonu" u Virdžiniji gde je osvojio treće mesto, zatim "Čikaški maraton", gde je sa ličnim rekordom (2:27,16) od 22.000 učesnika stigao na cilj 41. Na prošlom "Njujorškom maratonu" osvojio je 68. mesto u konkurenciji 30.000 takmičara.

- Od svih plasmana, najdraža mi je Balkanska olimpijada gde sam zvanično proglašen najbržim poštarom. Tom prilikom, učestvovalo je više balkanskih zemalja, a staza je bila duga 10 kilometara, što u odnosu na maratonsku nije puno. Međutim, ovu razdaljinu je trebalo preći u standardnoj poštanskoj uniformi sa kapom na glavi i torbom na leđima, što nije bilo nimalo lako - seća se Zoran Bursać.

Kao ružna uspomena ostao mu je prvi Njujorški maraton kada je zbog vremenske i klimatske razlike nakon maratona, prebačen hitno u bolnicu. Nekoliko časova lekari su se borili za njegov život.

Tada je, kako kaže, mislio da nikad više neće otići na naredno takmičenje. Kada je sve prošlo, ubrzo je zaboravio ovakva razmišljanja.

Sledilo je osvajanje trećeg mesta na državnom prvenstvu na 10.000 metara, kao i osmog na "Beogradskom Štark maratonu". Na takmičenju u brzom hodanju osvojio je treće mesto u Jugoslaviji i time još jednom potvrdio svoj talenat.

Zoran Bursać je od 1989. godine zaposlen u radnoj jedinici "Beograd - Centar" gde je uglavnom provodio svoje poštarske dane. Imao je pri tom mogućnosti da doživi razne situacije i upozna neobične ljude.

- Jednom sam raznosio penzije i tako došao do stana jednog penzionera kod koga sam uvek svraćao na čaj ili kafu. Tog dana, međutim, niko mi nije otvorio vrata i pored mog upornog kucanja.

Pokušao sam da otvorim vrata i video da je brava otključana, ušao sam unutra i imao šta da vidim. Starac je ležao na krevetu u svom odelu, prekrštenih ruku, dok mu je kraj glave gorela sveća. Pozvao sam nadležne službe i ustanovljena je prirodna smrt, ali mi ni do današnjih dana nije jasno ko je upalio onu sveću kada nikoga nije bilo u okolini - seća se ovog nesvakidašnjeg događaja Zoran Bursać.

Ž.Milenković
FOTO: N. Đurović


vesti po rubrikama

^reportaža

16:28h U aleksinačkoj Ulici Vuka Karadžića obnova traje, ali na poseban način
16:37h Zoran Bursać, maratonac - amater najbrži poštar na Balkanu
16:49h Muzejski voz prvi put ove godine od Beograda do Sremskih Karlovaca
16:57h Posle dve godine uhapšen "autor" nesvakidašnje prevare u valjevskom restoranu "Šofer bar"
17:05h Amerikanci sve više koriste sintetičke hormonske preparate
     


     


FastCounter by LinkExchange