[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 24. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


23. Apr 2000 16:47 (GMT+01:00)

Vladan Batić posle susreta opozicije i prestolonaslednika u Atini

Moralna arbitraža za akcije opozicije

Grčka je stekla viziju demokratske Srbije i oni žele promene

BEOGRAD - Dogovorom svih stranaka srpske opozicije da se formira Savet demokratskih snaga u koji će biti uključeni predstavnici svih stranaka, dijaspore, studenata, G 17 plus stvorena je moralna arbitraža opoziciji da akciono deluje zajedno.

Nije postojalo bolje mesto od Atine kolevke demokratije i reprezentativnijih ličnosti od prestolonaslednika Aleksandra i patrijarha Pavla da daju podršku promenama u Srbiji - rekao je Vladan Batić, koordinator SZP na jučerašnjoj konferenciji za novinare, održanoj po njegovom povratku iz Atine.

Referendum

- SZP će na narednom sastanku opozicije predložiti da se raspiše referendum s pitanjem: Da li ste za raspisivanje vanrednih izbora na svim nivoima?

Ukoliko se sakupi sto hiljada potpisa (što je neophodni minimum) predlog ćemo uputi na razmatranje u Skupštinu Srbije - najavio je Vladan Batić.

- Posle sastanaka sa Jorgosom Papandreuom, ministrom inostranih poslova Grčke, jasno je da oficijalna Grčka želi promene u Srbiji. Zvanična Grčka je stekla viziju demokratske Srbije. To je veliko korak za nas jer je Milošević dugo manipulisao da je Grčka, uz Rusiju, njegov saveznik. Sada svi žele da okrenu leđa režimu koji je ceo region zavio u crno - podvukao je Batić.

Grčka je spremna da i dalje pomaže i prihvata izbegle Srbe sa Kosova dok se ne sprovede proces povratka svih prognanih, a intezivno će se nastaviti i saradnja sa slobodnim gradovima na projektima "Energija za demokratiju". Predstavnici srpske opozicije susreli su se i sa Džejms Dobinsonom, američkim izaslanikom za Balkan, koji je poručio da "SAD podržava ubrzanje procesa povratka izbeglica na Kosmet".

- Najpre će se početi sa povratkom u nekoliko sela gde treba obezbediti struju, vodu, zdravstvene ustanove, školu... Prvo bi se sproveo povratak muškaraca, a zatim žena i dece - naveo je Batić.

On je ponovio da je u Atini, na dvodnevnom skupu Srba iz dijaspore i otadžbine predviđeno da Savet donosi odluke od strateškog značaja za delovanje udružene opozicije, a predloženo je da konačno usaglašavanje odluka bude i nadležnosti predsednika.

U Deklaraciji se govori o budućnosti Srbije posle pobede opozicije koja će ustrojiti vlast po Ustavu i zakonima po koji će biti isti za sve. Ekonomski preobražaj društva i povratak izbeglica na Kosovo naglašeni su kao prioriteti nove demokratske vlasti u Srbiji.

B.V.


vesti po rubrikama

^politika

14:56h Serija incidenata tokom vikenda na području Kosmeta
15:06h Orahovački Srbi već deset meseci u okruženju Kfora
15:11h SPO: Srbima sve teže
15:24h Protest žena na Kosovu ispred zatvora
15:28h Članovi SPO se sukobili s policijomu u bilizini Sremske Mitrovice
15:44h Posle usvajanja platforme o Sandžaku kao multietničkoj regiji
15:56h Ispitivanje javnog mnjenja pred lokalne izbore u Herceg Novom
16:04h Srbi u Ibarskom Kolašinu prilagodili se teškim uslovima
16:17h U Gornjem Milanovcu otkriven spomenik mladićima poginulim u ratovima od 1991. do 2000. godine
16:23h Dragoljub Ojdanić u Takovu poručio: "Sledili smo primer Miloša Obrenovića"
16:33h KO JE OVAJ ČOVEK? - BRUS RALSTON
16:47h Vladan Batić posle susreta opozicije i prestolonaslednika u Atini
     


     


FastCounter by LinkExchange