[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 24. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


23. Apr 2000 15:44 (GMT+01:00)

Posle usvajanja platforme o Sandžaku kao multietničkoj regiji

Nismo za drugu, već za drugačiju državu, poručio Rasim Ljajić

Regionalna samouprava s nacionalnim savetima

NOVI PAZAR - Glavni odbor Koalicije "Sandžak" na čelu s Rasimom Ljajićem usvojio je nedavno političku platformu "o ustavno-pravnom statusu Bošnjaka, rešavanju pitanja Sandžaka i demokratizaciji Srbije i Crne Gore".

U opredeljivanju za izgradnju regionalne samouprave, kako kažu u Koaliciji "Sandžak", pošlo se od činjenice da je Sandžak osoben region s posebnom multikulturnom i multietničkom tradicijom, pri čemu bi regionalna samouprava bila najbolji okvir ostvarivanja i zaštite prava i sloboda građana, ali i najpogodniji okvir za ubrzanu i potpunu demokratizaciju odnosa u Sandžaku.

Prema ovoj platformi regionalna samouprava bi se organizovala na teritoriji Srbije (Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, Novi Pazar, Tutin i Sjenica), dok pet crnogorskih opština nije obuhvaćeno ovim predlogom.

Organi samouprave, kako saznajemo, bili bi Skupština s Većem građana i Većem nacionalnih zajednica, Izvršni savet i Ombudsman ljudskih prava i prava nacionalnih zajednica. U nadležnosti regionalne samouprave bili bi: kultura, informisanje, obrazovanje, zdravstvo, inspekcijski poslovi, prostorno planiranje, socijalna pomoć, javni red i mir, regionalni porezi i sudstvo.

Kad je u pitanju ustavno-pravni status Bošnjaka, Koalicija "Sandžak" traži da im se prizna pravo na nacionalno ime, pri čemu "Bošnjaci u Sandžaku, Srbiji i Crnoj Gori smatraju BiH svojom maticom".

Nacionalni saveti bavili bi se očuvanjem, negovanjem i razvijanjem nacionalnog, kulturnog, jezičkog i svakog drugog identiteta bošnjačke zajednice. Zanimljivo je da Koalicija "Sandžak" predlaže da se na ovom prostoru izgradi bescarinska zona u koju bi se uložio inostrani kapital, pre svih iseljenika poreklom iz Sandžaka.

Prema rečima Rasima Ljajića prvi razlog za donošenje platforme je neviđena centralizacija državne vlasti, a zatim i minimiziranje pitanja Sandžaka, gde je ovaj problem u velikoj meri bio politički potcenjen ili precenjen.

- Vlast je ovaj problem permanentno marginalizovala, a deo opozicije seti se Sandžaka uglavnom pred izbore, smatrajući ga kao potencijalni rezervoar za svoje glasove.

Pitanje odnosa između Srbije i Crne Gore takođe je važan razlog, s obzirom da je jedan deo Sandžaka u Srbiji a drugi u Crnoj Gori, i u tom pogledu moramo imati jasan stav. Ovom platformom hteli smo da otklonimo brojne dileme i pokažemo da nismo za drugu, ali jesmo za drugačiju državu - ističe Ljajić.

Z. Prijović


vesti po rubrikama

^politika

14:56h Serija incidenata tokom vikenda na području Kosmeta
15:06h Orahovački Srbi već deset meseci u okruženju Kfora
15:11h SPO: Srbima sve teže
15:24h Protest žena na Kosovu ispred zatvora
15:28h Članovi SPO se sukobili s policijomu u bilizini Sremske Mitrovice
15:44h Posle usvajanja platforme o Sandžaku kao multietničkoj regiji
15:56h Ispitivanje javnog mnjenja pred lokalne izbore u Herceg Novom
16:04h Srbi u Ibarskom Kolašinu prilagodili se teškim uslovima
16:17h U Gornjem Milanovcu otkriven spomenik mladićima poginulim u ratovima od 1991. do 2000. godine
16:23h Dragoljub Ojdanić u Takovu poručio: "Sledili smo primer Miloša Obrenovića"
16:33h KO JE OVAJ ČOVEK? - BRUS RALSTON
16:47h Vladan Batić posle susreta opozicije i prestolonaslednika u Atini
     


     


FastCounter by LinkExchange