[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 24. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


23. Apr 2000 16:07 (GMT+01:00)

Klanična industrija i Vlada lome koplja oko cena mesa

Poskupljenje i zvanično?

Zbog poskupljenja stoke, Vlada primorana da prizna više cene mesa i prerađevina. Dozvoljen izvoz stimuliše proizvodnju

BEOGRAD - Proizvođači stoke i mesa zajedno sa klaničnom industrijom uputili su pre nekoliko dana pismo ministarstvu trgovine od koga traže da se stopira primena Uredbe o kontroli cena.

Cene mesa koje su na snazi skoro mesec dana, a više su za oko 30 odsto od odobrenih, imaju dobre izglede da budu legalizovane, ako zvanično ne na tom, onda na nešto nižem nivou. Zbog toga se ovih dana oko cena mesa u Vladi žestoko lome koplja.

Slobodan izvoz ?

Proizvođači mleka kažu da im je dozvoljen izvoz mlečnih proizvoda i sladoleda u Republiku Srpsku.

Iako je prema tvrdnjama nadležnih u ministarstvima trgovine ukinuta zabrana za izvoz mesa i prerađevina u Makedoniju, i nekoliko kamiona je prešlo granicu, nezvanično se priča da su naredni sa mesom zaustavljeni.

Stop za jugo-keks

Makedonija razmišlja o uvođenju kontigenata za uvoz testenina i konditorskih proizvoda iz SRJ ukoliko jugoslovenska preduzeća koja izvoze tu robu sama ne ograniče plasman ove robe na to tržište.

Kontigenti za tu robu važili bi od 1. maja. Tako bi u ovu bivšu republiku moglo da uđe do kraja godine 100 tona testenine i 400 tona keksa.

Nadležno ministarstvo trgovine ne može da ospori klaničarima da je cena žive stoke porasla i da se cene mesa ne mogu vratiti na oktobarski nivo. Nakon zahteva proizvođača mesa da se stopira Uredba o kontroli cena, prodavci kažu da je smanjen i pritisak inspekcije.

Država je, čini se spremna da prizna poskupljenje, mada ne ovo koje je na snazi, a proizvođači čak traže da se odobri i cena koja je viša i od sadašnje - preko 100 dinara po kilogramu.

Cene mesa i prerađevina, verovatno se neće uskoro stabilizovati jer je pre nekoliko dana skinuta zabrana za izvoz u Makedoniju i Republiku Srpsku. Zbog toga će se ponuda na domaćem tržištu dodatno smanjiti što će u određenom vremenskom roku podstaći cene na rast. Nestabilnost bi mogla da potraje sve dok proizvodnja, motivisana izvozom ne počne da se oporavlja i raste.

Rajko Latinović direktor farme "Vizelj" kaže da im je obećano da će se poništene dozvole za izvoz u Makedoniju iz decembra osnažiti. Vlada je uvidela da nema povećanja proizvodnje bez izvoza i zato je dozvolila izvoz, kaže Latinović.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:19h Crnogorci, možda već od ponedeljka, u prodavnicu neće moći s dinarima
16:23h Smanjena prodaja piva zbog prošlomesečnog poskupljenja
16:37h Čačanski "Autoprevoz" vodi računa o svojim radnicima
16:07h Klanična industrija i Vlada lome koplja oko cena mesa
     


     


FastCounter by LinkExchange