[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 24. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


23. Apr 2000 16:37 (GMT+01:00)

Čačanski "Autoprevoz" vodi računa o svojim radnicima

Plate uvek na vreme

BEOGRAD - Zvuči kao "čudo neviđeno", ali u Srbiji postoji društveno preduzeće u kome radnici redovno, u tačno određeni dan, primaju svoje plate.

Tri puta mesečno u red za zarade staje 750 radnika čačanskog "Autoprevoza", kojima se kažu još nije desilo da "nema novca". Jednom dobijaju po pola plate za minuli mesec, drugi put dnevnice i topli obrok, a treći dan, negde pred kraj meseca, ostatak zarade, koja je u proseku oko 2.400 dinara.

- U "Autoprevozu" rade uglavnom mladi, a na konkurse primamo samo ljude do 30 godina starosti, eventualno 35, ako psiholog da pozitivno mišljenje. Nikada nismo smanjivali cenu rada, čak ni za vreme rata, i sada je oko 30 odsto preko propisane - pohvalio se na konferenciji za novinare direktor Andrija Stanić tvrdeći da njegovim radnicima, kada je potrebno, firma plaća lekove, operacije, vodi ih na odmor u sopstveno letovalište u Petrovcu i ima fondove za razne vrste pomoći koja se kreće i do 1.000 maraka.

Takav standard može da obezbedi samo preduzeće koje, prema navodima rukovodstva, mesečno u proseku ostvari devizni prihod od oko 400.000 maraka, pa se sasvim logično što mnogo novca investiraju.Za protekle dve godine "Autoprevoz" je u vozni park uložio čak tri miliona maraka.

"Autoprevoz" se nalazi pred svojinskom transformacijom, a na pitanje koliko vredi kapital firme, odgovaraju "joj, mnogo, ne pitajte". Valjda zbog tog "mnogo", od koga su se kažu "uplašili", procena se radi ponovo i biće završena u maju.

Direktor iznosi da će biti i dokapitalizacije, ali da je cilj rukovodstva da radnicima pripadne bar 51 odsto vrednosti preduzeća.

M.D.


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:19h Crnogorci, možda već od ponedeljka, u prodavnicu neće moći s dinarima
16:23h Smanjena prodaja piva zbog prošlomesečnog poskupljenja
16:37h Čačanski "Autoprevoz" vodi računa o svojim radnicima
16:07h Klanična industrija i Vlada lome koplja oko cena mesa
     


     


FastCounter by LinkExchange