[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 24. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


23. Apr 2000 16:19 (GMT+01:00)

Crnogorci, možda već od ponedeljka, u prodavnicu neće moći s dinarima

Hleb i mleko samo za marke

Pero Vujović tvrdi: "Plaćanje hleba i mleka u markama nezakonito". Vlada Crne Gore još nema nikakvo objašnjenje

PODGORICA - Ponedeljak, 24. april 2000, možda će ući u crnogorsku monetarnu istoriju, jer bi se moglo dogoditi da od danas, praktično, prestane upotreba jugoslovenskog dinara u trgovini.

Od ponedeljka, prema još nepotvrđenim ali vrlo pouzdanim informacijama, Crnogorci neće za dinar moći kupiti čak ni hleb i mleko, što su mogli sve vreme od uvođenja dvovalutnog sistema, na početku jeseni prošle godine.

Pekari i mlekari su od trgovine zatražili da za preuzeti hleb i mleko, od 24. aprila, uplatu vrše samo u nemačkim markama. Nije, međutim, na osnovu toga jasno, da li to podrazumeva da će i sami potrošači morati ove osnovne namirnice da plaćaju samo u devizama, ili će država trgovini kompenzirati uplate u markama za račun snabdevača.

Trgovci, pak, sami su već upozorili potrošače da hleb i mleko više neće moći da plaćaju dinarima.

Iz Vlade Crne Gore, koja je nadležna za odluku o cenama i načinu prodaje hleba i mleka, kao i električne struje i komunalija, još nema nikakvog objašnjenja u vezi sa ovim najavama.

Stoga još nije sigurno šta će u ponedeljak biti - hoće li dinar i dalje ostati platežno sredstvo bar za hleb i mleko, ili će početi da odbrojava svoje dane u Crnoj Gori. Sinoć se, na lokalnoj podgoričkoj televiziji, oglasio Pero Vujović, član Monetarnog saveta Crne Gore, tvrdeći da je plaćanje hleba i mleka samo u markama nezakonito.

Trgovci će, najverovatnije, već rano ujutro u ponedeljak od kupaca tražiti samo marke, za hleb i mleko, a ako to "prođe", onda će njihovim stopama krenuti i elektrodistribucije i komunalna preduzeća.

To će, svakako , naročito pogoditi "dinarce", one koji, mada su u manjini, platu još primaju u dinarima.

Za njih su hleb i mleko već poskupeli, 90 para za veknu hleba, a 1,14 para za litar mleka, nakon proglašenja novog kursa od 23 dinara, iako je devizna cena ovih artikala ostala ista - 30, odnosno 38 pfeniga.

Poslednjih dana, zvaničnici Monetarnog saveta su u nekoliko navrata izjavljivali da se povećala dinarska masa u opticaju u Crnoj Gori, što, kako se tvrdi, nije samo posledica vojnih plata. Bilo je i tvrdnji da Srbija ubacuje dinare ilegalnim kanalima, radi destabilizacije crnogorskih ekonomsko-socijalnih prilika.

Ako je sve to tačno, onda se može očekivati da Vlada prećutno pređe preko "samovoljne" odluke trgovaca da od sutra i hleb i mleko naplaćuju u markama. Jer, u Crnoj Gori se apsolutno ne krije da se vlast što pre želi otarasiti dinara.

Nedavno je javljeno da ih u trezoru Narodne banke Crne Gore, tako reći, nema. Bilo je, takođe, vrlo autoritativnih izjava da bi dinar u Crnoj Gori mogao da potpuno iščezne već do kraja ove godine.

Šta je od toga istina, možda će se znati već danas. Jer ako dinar "padne" na hlebu i mleku, pitanje je da li će se više i "dići".

I.Čiković


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:19h Crnogorci, možda već od ponedeljka, u prodavnicu neće moći s dinarima
16:23h Smanjena prodaja piva zbog prošlomesečnog poskupljenja
16:37h Čačanski "Autoprevoz" vodi računa o svojim radnicima
16:07h Klanična industrija i Vlada lome koplja oko cena mesa
     


     


FastCounter by LinkExchange