[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 24. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


23. Apr 2000 16:42 (GMT+01:00)

Profesor dr Stevan Lilić o NVO i "zajednici za promene"

Narod podržao i uslovio opoziciju

Neophodna saradnja opozicije i nevladinog sektora

BEOGRAD - Očigledno je da je sazrelo vreme za promene u Srbiji. Ali, to podrazumeva i konkretnu akciju različitih delova društvene zajednice. Možemo reći da je i pored svih teškoća problema i kritika opozicija nedvosmisleno regenerisala svoj politički legitimitet na veličanstvenom mitingu 14. aprila u Beogradu - izjavio je za "Glas" profesor dr Stevan Lilić iz Jugoslovenskog komiteta pravnika za ljudska prava.

On smatra da su se građani plebiscitarno podržali opoziciju u njenoj političkoj borbi za izbore i istovremeno uslovili tu podršku jedinstvom udružene opozicije.

Lekcija Vladi

Komentarišući inicijativu predstavnika nekih opozicionih stranaka i nezavisnih sindikata u Nišu da se režimu da rok da do 15. maja raspiše izbore na svim nivoima te da će oni u suprotnom krenuti u skupljanje 100.000 potpisa koliko je potrebno da se održi referendum po ovom pitanju i tražiti održavanje mitinga po celoj Srbiji, dr Stevan Lilić je rekao:

- Ovo je upravo lekcija Vladi Srbije koja bi sama trebalo da ima interes da ovakav referendum raspiše, ako ne zbog smirivanja političkih tenzija, onda barem kako bi sama sebe testirala.

- Ali, osim opozicije značajnu ulogu u predstojećim promenama moraju odigrati i nevladine organizacije kao bitan faktor demokratskog civilnog društva. Iako se logika aktivnosti nevladinih organizacija razlikuje od političkih stranaka i one bi morale postići odgovarajući međusobni konsenzus i to prvenstveno oko dve stvari.

Prva je, minimum zajedničke platforme u javnim nastupima, a druga, osnove konstruktivne saradnje sa demokratskom opozicijom. Na terenu je trenutno situacija takva da postoje mnogobrojne nevladine organizacije, sa različitim ciljevima i interesima, međutim, da bi se postigla "zajednica za promene u Srbiji" i NVO bi, kao što su to radile političke stranke, morale da opšti interes stave iznad svojih partikularnih ciljeva - istakao je Lilić.

On dodaje, da prema njegovom saznanju, napori u tom pravcu postoje i da se može očekivati u bližoj budućnosti postizanje neke vrste društvenog sporazuma između udružene opozicije na jednoj i NVO sektora na drugoj strani.

- U ovom smislu razumem i suštinu skupa u Atini gde su prisustvovali pored predstavnika opozicije i dijaspore i neki članovi nevladinih organizacija. Ali, za suštinski demokratski preobražaj neophodno je da se u "zajednicu za promene" osim opozicije i NVO na odgovarajući način uključi i Crna Gora i međunarodna zajednica posebno u okviru projekata regionalne saradnje kao što je Pakt o stabilnosti jugoistočne Evrope - istakao je Lilić.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^društvo

16:01h

U Tašmajdanskom parku obeležana godišnjica pogibije 16 radnika RTS

16:13h Akcija Studentskog pokreta "Otpor" u Vrnjačkoj Banji
16:24h Profesor dr Stevan Lilić o NVO i "zajednici za promene"
16:32h Dunav raste, Tisa opada
16:47h Član "Otpora" iznenadio predstavnika Ministarstva prosvete
16:51h U Podgorici droga uzela maha
   


     


FastCounter by LinkExchange