[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 24. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


23. Apr 2000 16:01 (GMT+01:00)

U Tašmajdanskom parku obeležana godišnjica pogibije 16 radnika RTS

Strašna žrtva za ničije bolje

Porodice poginulih upitale čelne ljude RTS zbog čega su igrali ruski rulet sa njihovim najmilijima

BEOGRAD - Nekoliko stotina građana, prijatelja, rodbine, kolega skupilo se u nedelju u Tašmajdanskom parku ispred Spomen obeležja u Abardarevoj ulici 1a, kako bi obeležili godišnjicu smrti šesnaest radnika Radio televizije Srbije koji su poginuli u NATO bombardovanju zgrade RTS.

Tog kobnog 23. aprila 1999. godine u dva sata i šest minuta na radnom mestu živote su izgubili Jelica Munitlak (27), Ksenija Banković (27), Darko Stoimenovski (25), Nebojša Stojanović (26), Dragorad Dragojević (27), Dragan Tasić (30), Aleksandar Deletić (30), Slaviša Stevanović (32), Siniša Medić (32), Ivan Stukalo (33), Dejan Marković (40), Milan Joksimović (47), Branislav Jovanović (50), Slobodan Jontić (54), Milovan Janković (59) i Tomislav Mitrović(61) .

Ne smemo zaboraviti

- Kažu da je ljudski zaboravljati, a hrišćanski praštati. Ali ima stvari koje se ne smeju zaboraviti i ne mogu oprostiti. NATO agresiju na Jugoslaviju, bombardovanje naše zemlje, naše kuće, Radio-televizije Srbije, ubijanje našeg naroda i 16 naših kolega i prijatelja, mi ne možemo zaboraviti, a NATO dželatu taj zločin mi ne smemo oprostiti - rekao je Dragoljub Milanović, generalni direktor RTS na komemoraciji u nedelju.

Ostavljena pesma

Na Spomen obeležju, u noći između 22. i 23. aprila, sugrađanka Ruža Bogdanov ostavila je pesmu, namenjenu poginulima, koja je u nedelju na pomenu pročitana.

- Vaša će smrt sramota da bude za sve ljude i neljude - samo je jedan stih iz tužne pesme.

Opelo za pokoj duša poginulih održali su sveštenici iz crkve Svetog Marka.

- Prošla je godina bola i tuge od strašnog zločina koji je počinio NATO i oni koji su bili dužni da vas zaštite. Pored ogromnog bola u kome smo već godinu dana i neprebola koji nam ostaje za ceo život, naša moralna, ljudska i nadaseve roditeljska obaveza je da ovde, na ovom mestu, na godišnjicu vašeg užasnog i nepotrebnog stradanja, pokušamo da vas branimo od neistina i manipulacija kojim se zlouupotrebljava ova tragedija.

Da zbog samopoštovanja i uspomene na vašu časnu mladost, otrgnemo od zaborava ne samo vaša imena, već i istinu zašto se i kako stradali - rekla je Mirjana Stoimenovski, majka dvadesetpetogodišnjeg Darka, tehničara razmene, koji je kobne noći nastardao sa još petnaest kolega.

Porodice poginulih zapitali su čelne ljude RTS-a, zbog čega su igrali ruski rulet sa njihovim najmilijima, zašto su preko njihovoh života morali NATO-u da dokazuju svoju nepobedivost i zašto su zbog jeftine političke propagande žrtvovali 16 nedužnih života?

- Da li zbog patriotizma čije medalje za zasluge dobiste nekoliko meseci posle njihove pogibije. Da li zbog poštovanja zakona i člana o ne izazivanju opšte opasnosti? Da li zbog toga što mislite da je u ratu sve dozvoljeno, nemar, nehat, namera, zločin? Ili zbog funkcija na koje ste posle toga postavljeni? - između ostalog, zapitala se Stoimenovska u ime porodica.

Tužan skup i govor roditelja, bio je isprekidan jecajima prisutinih i odjekom zvona sa crkve Svetog Marka.

- Dok je ljudi na ovom svetu, dok ima života na ovom svetu, dok ima reči i uha, neka se pamti vaša strašna žrtva za ničije bolje. Kažu da nema uzaludnh smrti. Vaša smrt je uzaludna. April je sve se budi, vi spavate večni san.

Ptice pevaju ljubavne pesme- šta vi i kome pevate? Cveće cveta - vi ste uvenuli.Sve miriše, vaših mirisa nema. Laste su se vratile, vašeg povratka neće biti. Mladi ptići se legu, vaši ptići se nikada neće izleći. Mladi ptići dobijaju nova krila, vaša krila su polomili. Poslednje proleće i vaše i naše ostalo je u 1999. godini.Sva ostala buduća proleće, za nas su jesen - rekla je u ime porodica nastradalih Žanka Stojanović.

Porodice nastradalih u nedelju su, za vreme pomena, optužili one koji su krivi za zločin. Optužnica ima mnogo tačaka. Iskupljenja nema. Uspehe koje slave, slave na humkama mrtve mladosti. Kraj je blizu - rečeno je juče ispred Spomen obeležja.

Dragica Gavrilović


vesti po rubrikama

^društvo

16:01h

U Tašmajdanskom parku obeležana godišnjica pogibije 16 radnika RTS

16:13h Akcija Studentskog pokreta "Otpor" u Vrnjačkoj Banji
16:24h Profesor dr Stevan Lilić o NVO i "zajednici za promene"
16:32h Dunav raste, Tisa opada
16:47h Član "Otpora" iznenadio predstavnika Ministarstva prosvete
16:51h U Podgorici droga uzela maha
   


     


FastCounter by LinkExchange