[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 20. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


19. Apr 2000 17:23 (GMT+01:00)

Poslednji "nogoukrasitelj banjski", fudbaler i sudija Živan Josić

Čizme za četnike i partizane

Napravio sam čizme i za Koču Popovića i za Peku Dapčevića, to me je spasilo da ne idem na Sremski front

Iznad radnjice u centru Banje Koviljačke ispod samog "Bleda", pedeset godina stajalo je "Nogoukrasitelj banjski - Živan Josić".

- Možeš li ti zamisliti šta znači kad jedan šuster oženi popadijinu ćerku - e, to sam ja - hvali se čika Živan.

Imao sam platu te četrdesete i četrdeset prve godine pet puta veću od plate oficirske. Radio sam u oficirskoj zadruzi baš na mestu gde je sad Beograđanka. A i lepih oficirki sam se nagledao. I znao sam da ne može dugo trajati. Zarati se, a ja bež u rodni kraj. I tako pola veka bio sam šuster banjski.

Napravio sam čizme i za Koču Popovića i za Peku Dapčevića, to me je spasilo da ne idem na Sremski front. A pre toga pravio sam čizme i za četnike, i za partizane. Koja god je vojska dolinom Drine prolazila kod mene se obuvala. Jedni su plaćali, drugi su obećali kad pobede, jedan dug čekam već više od pola veka. Oni koji su pobedili dug ne platiše, oni koji bi platili ne pobediše, tako ja čekam još…

Posle Sremskog fronta, četnika i partizana dođe i to bratstvo-jedinstvo - seća se čika Živan. Loznica se pobratimi sa nekim Ivanić-Gradom u Hrvatskoj. Dođoše jedared meni ovde u radnju i kažu da sam i ja uključen u doček braće iz Hrvatske. I zapade meni da gostim Jožu i Katicu. I dan-danas žalim što sam je zbog bratstva-jedinstva ispustio. Katica je prevalila toliki put al ja nisam smeo zbog bratstva - jedinstva ništa. Premerio sam joj noge, nekoliko puta načinio joj i letnju i zimsku obuću. Jedva sam našao tako mali kalup. A ona nemirna dok joj vadim meru pa samo se uvrće. "Zakaj", pitam ja - A ona veli da je golica veliki kalup. I Joži sam napravio dvoje čizama, a on je nosio broj 48.

I tako posle nekoliko godina našeg poznanstva - jedno jutro ispred moje radnje izlazi čovek i iz mrtvačkog kombija vadi sanduk i krst. Ja se čudim, nisam čuo da je u Banji iko umro, a sanduk je stigao. Nisam prepoznao ni Jožu. Izljubismo se. On mi priča da je vozio nekog njegovog Hrvata da se sahrani negde u Bosni i da je skrenuo da mene obiđe. I poneo i za mene jednu garnitu kad umrem. Ja mu se lepo zahvalim i eto sanduk mi je na tavanu, a krst ovako pokazujem ljudima. Već sam bio i zaboravio na Jožu i njegov mrtvački zanat. Eto, sad mi ova oprema dobro dođe. I uspomena mi je na naše prijateljstvo.

Bio je čika Živan i veliki fudbaler. Kažu da je po tri gola samo iz kornera davao. Ipak i dan-danas ostale su priče kad je kao vođa puta "Gučeva" na utakmicu u Beograd došao sa čitavim danom zakašnjenja. Bilo je to 1956. godine. Ipak, tada se nikome nije žurilo. BASK je pristao i utakmica je ipak odigrana. Gučevo je pobedilo, a priča o nekim drugačijim sportskim vremenima je ostala.

Ostala je i priča o suđenju u Janji.

- Odrede mene te 1959. godine da sudim u Janji. Do tad se znalo, kad Janja izgubi kod kuće sudija završava u Drini. Ja sudim pošteno, Janja gubi i znam šta me čeka - ladna Drina. Al da odsudim nepošteno i da se spasem neću. Odsviram kraj, Janja izgubi, a ja pravo u čamac i veslaj na srpsku stranu. Kasnije oni dolazili kod mene da im potpišem zapisnik. Mislim se, bolje vi dođite kod mene, nego da ja ostanem kod vas.

Danas čika Živan popravlja sve cipele fudbalskog kluba "Gučevo" . I na sve utakmice putuje. To mi je još od života ostalo - kaže poslednji šuster banjski. Iako radnje kod "Bleda" više nema, i Banja je ostala bez poslednjeg šustera, priča o čika Živanu Josiću je ostala.

Priču o bratstvu i jedinstvu Srba i Hrvata pričaće neki drugi… Joža i Živan su rekli svoje…

Konkurs za novog nogoukrasitelja Banje Koviljačke je otvoren.

D. V. Misojčić


vesti po rubrikama

^reportaža

16:13h Specijalni program za trudne gimnazijalke u američkoj državi Nebraska
17:23h Poslednji "nogoukrasitelj banjski", fudbaler i sudija Živan Josić
17:29h Zašto nas je ostavila Dafina Milanović "srpska majka"

18:04h

Deset godina posle smrti Grete Garbo obnovljena nagađanja o njenim lezbijskim sklonostima
   


     


FastCounter by LinkExchange