[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 20. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


19. Apr 2000 15:10 (GMT+01:00)

Šiptari uništavaju crkve u vučitrnskoj opštini

Zatiranje srpskih korena

Na slatinskom groblju uništeno osam spomenika

KOSOVSKA MITROVICA - Vučitrn je 17. juna prošle godine u roku od pola sata ostao bez Srba. Od tog dana svega nekoliko Srba uspelo je da, uz pomoć Kfora, uđe u grad. Jedan od njih je i vučitrnski paroh Staniša Arsić koji je za "Glas" govorio o stanju u ovom gradu u kojem su vlast u potpunosti preuzeli Šiptari.

- Mada retko idem, jer je za dobijanje dozvole za ulazak u grad uz pratnju Kfora potrebna posebna procedura i Vučitrn vidim samo onoliko koliko dozvoljava pogled iz oklopnog vozila, mogu da posvedočim da deluje sablasno. Veliki broj srpskih kuća u glavnoj ulici je spaljen ili srušen do temelja, a na ulicama je vrlo malo ljudi. I Šiptari se plaše svojih sunarodnika koji su preuzeli vlast. Nekoliko puta sam bio u crkvi Svetog Ilije i tamo zatekao zaista loše stanje. Parohijski dom je opljačkan, Svetosavski dom je spaljen, a crkva demolirana.

Od šest crkava u mojoj parohiji, pet je u potpunosti demolirano ili srušeno. Izuzetak je crkva u Gojbulji. U kakvom je stanju crkva u Vrnici ne znam, jer tamo nisam bio. Selo je, inače, na planini Čičavici i odlazak tamo, čak i uz pratnju Kfora, rizičan je - svedoči otac Staniša.

Šiptarski teroristi, u želji da unište srpske korene u jednom od najstarijih srpskih gradova, nasrnuli su i na groblja. Na meti su im bila groblja u Banjskoj i Slatini, gde su uništili osam spomenika. Porušeno je i groblje u selu Bukoš.

Spasen ikonostas

Vučitrnski paroh Staniša Arsić izneo je prošlog petka, uz pomoć vojnika iz francuskog kontigenta Kfora, vredan ikonostas iz crkve Svetog Ilije u Vučitrnu. Crkva je podignuta 1834. godine na istočnom kraju grada na mestu na kojem su pronađene zakopane crkvene utvari. Zidne slike je 1871. godine radio čuveni debarski zograf Blaža Damnjanović. Šiptari su u junu prošle godine, u prisustvu vojnika Kfora iz francuskog kontigenta, oskrnavili crkvu.

- Svoju parohiju obilazim onoliko koliko mogu. Kad treba da odem, obratim se Francuzima za dozvolu i pratnju. Zbog veoma teške situacije u ovoj opštini nisu baš raspoloženi za odlazak, ali izlaze u susret. Idem u Gojbulju, Slatinu, Banjsku i Miroč, gde u 80 domova živi još oko 250 Srba - kaže naš sagovornik.

U vučitrnskoj opštini Srba, inače, ima još u dva sela - Prilužju i Gracu. Žive izolovano, u nekoj vrsti geta, kao i njihovi sunarodnici u selima koja pripadaju parohiji oca Staniše.

- Život ljudi u srpskim enklavama povezan je s velikim rizikom. U severni deo Mitrovice, udaljen od 15 do 20 kilometara, dolaze najčešće subotom, kad je ovde pijačni dan, u konvojima koje prati Kfor - saznajemo od oca Staniše.

U vučitrnskoj opštini, inače, ima 64 sela. Srbi danas žive u samo šest sela, a u gradu nema nijednog. Na planini Čičavici, na kojoj je još u srednjem veku bilo više od 70 crkava i manastira, nema više nijedne. Ostali su samo toponimi, poput Kroni i kišes (crkveni potok) i sličnih koji su se zadržali kod Šiptara.

Lj. STALETOVIĆ


vesti po rubrikama

^politika

15:10h Šiptari uništavaju crkve u vučitrnskoj opštini
15:25h "Glas" istražuje: Da li je Evrokorpus zamenio NATO na Kosovu?
15:45h Susret čelnika SNV-a i izbeglica u Kraljevu
15:55h Ko je ovaj čovek: Leposava Milićević
16:10h "Fajnenšel tajms" o prisilnom povratku izbeglica na Kosovo
16:20h U četvrtak suđenje Čedomiru Jovanoviću, članu GO DS
16:40h Saslušan Zoran Đinđić, zbog tužbe za klevetu Milovana Bojića
17:00h Milan St. Protić, jedan od čelnika SZP: Preobražaj Srbije počinje u Atini?
17:20h Đukanović tokom posete Bijelom Polju: Milošević nije ničiji zaštitnik
17:30h Ivković na Radio Indeksu: Radimo, ne razmišljamo o izborima
17:50h Maslovariću, funkcioneru JUL-a, sledi isključenje iz stranke?
18:05h Posle velikog skupa u Beogradu, opozicija još ne planira mitinge
18:25h Novi Sad: Opozicija napustila zasedanje parlamenta
18:40h Ivan Marković (JUL) o Nenadu Čanku (LSV): Jedan okrugli debeljko...
19:05h Pretnja iz Jugoistočne Evrope: Siromaštvo vodi u nove ratove
19:45h Tajni susret predstavnika Beograda i Vašingtona?
22:54h Momčilo Trajković: "Moskva podržava sve što činimo"
     


     


FastCounter by LinkExchange