[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 20. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


19. Apr 2000 16:12 (GMT+01:00)

Tribunal dozvolio dvojici bosanskih Srba odbranu sa slobode

Tadić i Zarić pušteni iz Ševeningena

Del Ponteova nezadovoljna odlukom Žalbenog veća

BEOGRAD - Dvojica bosanskih Srba Miroslav Tadić (62) zvani Miro Brko i Simo Zarić (51) zvani Simo Šolaja, optuženih za ratne zločine pred Haškim tribunalom, pušteni su u sredu iz pritvora u Ševeningenu - saznaje "Glas" u sedištu Tribunala u Hagu.

Posle zahteva sudskog veća pred kojim se postupak protiv njih vodi da im se omogući da se brane sa slobode, a na koji je žalbu uložila glavni tužilac suda Karla del Ponte, tročlano Žalbeno sudsko veće je donelo odluku u korist optuženih kojom im se dozvoljava da se ubuduće brane sa slobode.

Poštovanje uslova

Tadić i Zarić će po povratku u Bosanski Šamac morati da ispoštuju niz uslova kako se opet ne bi našli u Ševeningenu. Del Ponteova je već najavila da će tužilaštvo pomno pratiti svaki njihov korak i "ukoliko bude bilo kakvih sumnji da njih dvojica ili neko drugi u njihovo ime ometa postupak, stupa u kontakt sa svedocima ili rodbinom žrtava, pokuša da uništi izvesne dokaze ili učini bilo šta drugo što bi moglo da se negativno odrazi sudski postupak koji se protiv njih vodi pred sudom, tužilac neće oklevati da izda naređenje za njihovo ponovno hapšenje i privođenje u Hag", stoji u zvaničnom saopštenju Tribunala.

Razlog za njihovo puštanje iz pritvora jeste u činjenici da postupak pred sudom protiv njih još nije pokrenut iako su se Tribunalu dobrovoljno predali još u februaru 1998. godine od kada se i nalaze u Ševeningenu.

Ovakva odluka Tribunala smatra se pravim presedanom i pored toga što je svojevremeno i osumnjičenom Milanu Simiću bilo dozvoljeno da se brani sa slobode. Razlog za njegovo puštanje iz pritvora bio je, pak, sasvim druge prirode - bolest.

Kako prenosi Rojters, kancelarija Del Ponteove je s ovim u vezi saopštila da je "glavni tužilac duboko uznemirena odlukom da se dvojica optuženih puste iz pritvora".

"Iako su se sami predali, smatramo da će mogućnost da se brane sa slobode imati veoma negativan uticaj na rodbinu žrtava i svedoke koji bi trebalo da svedoče protiv njih", kaže se u saopštenju.

Kako prenosi Tanjug, Tadić i Zarić u sredu uveče u 19 časova u pratnji Trivuna Jovičića, oficira za vezu RS s Haškim tribunalom trebalo je da slete na banjalučki aerodrom.

S. Đ. P.


vesti po rubrikama

^hronika

16:12h Tribunal dozvolio dvojici bosanskih Srba odbranu sa slobode
16:16h Teška nesreća u rudniku Vrška Čuka kod Zaječara: Poginula dva rudara
17:49h U Beogradu uhapšeno osam narkodilera
18:13h Nema preživelih u avionskoj nesreći na Filipinima
19:15h U Okružnom sudu u Nišu nastavljeno suđenje Albancima
22:56h Istraga tragedije u kući Savkovića u Krnjači
   


     


FastCounter by LinkExchange