[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 20. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


19. Apr 2000 18:34 (GMT+01:00)

Trgovci u sredu u PKS zapretili štrajkom

Uništiće nas niske marže

Rastuće troškove ne pokriva marža od deset odsto

BEOGRAD - Ograničavanje trgovačkih marži Uredbom koja je stupila na snagu 8. aprila, izazvalo je buru nezadovoljstva, posebno među veletrgovcima koji su se u sredu sastali na Odboru za trgovinu u Privrednoj komori Srbije.

Iako je bilo predloga od toga da se zahteva hitno ukidanje Uredbe, do generalnog štrajka, na kraju je dogovoreno da radna grupa trgovaca poseti saveznog ministra za unutrašnju trgovinu i argumentovano ga ubedi da je nemoguće poslovati u veletrgovini sa samo 10 odsto marže kako bi se pokrilo stalno povećanje troškova.

Boško Crnčević, direktor "Savremene", istakao je da će zbog ograničavanja marži sva roba otići na sivo tržište i da je zbog toga treba ukinuti. Trgovci su istakli da je propisana marža niska jer je samo kamata sedam, porez 1,3, prevoz tri odsto pa za ostale troškove ne preostaje ništa. Neki prodavci tvrde da, ukoliko se ne ukine ova Uredba, još "oko milion ljudi će se okačiti na kontejnere".

Izlaganje Srećka Minjovića, glavnog republičkog tržišnog inspektora prekidano je negodovanjem i pogrdnim uzvicima pa je Minjović zamalo napustio sastanak. On je istakao da je cilj ograničavanja marži bio da se onemogući da roba samo preko papira i po sedam puta menja vlasnika i da se po tom osnovu marže nazidaju do 200 odsto. Trgovci su izlaganje Minjovića u jednom trenutku prekinuli pitanjem, ko drži monopol na kafu i naftu, ali on nije odgovorio.

- Bio bih srećan više od vas kada bi tržište regulisalo cene. Slažem se sa vama da postoji siva ekonomija, ali Vlada ulaže zadnje napore da reši taj problem - rekao je Minjović.

Nakon što je neko od trgovaca, iznerviran Minjovićevim objašnjenjem viknuo "ua", Minjović je demonstrativno napustio sastanak.

Trgovci smatraju da je nedopustivo da marže na uvoznu robu ostanu slobodne kao i da se limitiranje ne odnosi na komisionu robu. Veletrgovci su zaključili da, ukoliko se ne ukine ovaj propis, izlaz će potražiti u ugovaranju komisione prodaje i zaračunavati marže koje im odgovaraju.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:33h Rok za registraciju i procenu vrednosti firmi ističe 30. juna
17:02h Milanović, predsednik Udruženja veledrogerija: Socijalni mir se ne čuva lekovima
18:43h Trgovci u PKS zapretili štrajkom: Uništiće nas niske marže
19:03h Skuplji prevoz za 200 odsto u međunarodnom železničkom saobraćaju
     


     


FastCounter by LinkExchange