[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 20. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


19. Apr 20001:Č333 (GMT+01:00)

Rok za registraciju i procenu vrednosti firmi ističe 30. juna

Nema više opravdanja

Nakon predviđenog roka, preduzeća će biti brisana iz sudskog registra

BEOGRAD - Neće biti pomeranja roka za registraciju preduzeća po novom zakonu, kao i za procenu kapitala firmi koje se privatizuju, a koji ističe 30. juna, izjavio je u sredu Milan Beko, savezni ministar za privredu na savetovanju u Privrednoj komori Srbije, "priznavši" da ni "Zastava" na čijem je on čelu, još nije završila taj posao, ali je uveren da će taj rok biti ispoštovan.

- Prestali su razlozi i opravdanja, kao što je agresija, zbog kojih je prolongirano sprovođenje reformskih zakona, donetih još pre četiri godine, i taj proces sada mora da se ubrza, smatra ministar, navodeći da su rešena i neka otvorena pitanja i da bi odugovlačenje bilo izraz subjektivnih slabosti, što povlači i pitanje pravnih posledica (brisanje iz sudskog registra), kao odgovornosti za direktore.

Beko je obećao da će se i izdvojiti vrednost onog dela kapitala koji je oštećen ili uništen bombardovanjem, i prebaciti na evidenciju državne Agencije, kako bi se on jednoga dana mogao nadoknaditi. Traži se rešenje, naveo je ministar, i za vrednost besplatnih akcija koje se dele radnicima u iznosu od 400 maraka po godini staža, s obzirom da se njihova zvanična vrednost računa po šest dinara.

Prema rečima Milene Arežine, predsednika Privrednog suda u Beogradu poražavajuće je da je do sada svoja akta usaglasilo tek oko 20 odsto preduzeća, ali je izrazila veliko razumevanje za probleme društvenih firmi, "na koje su usmerene sve ove sankcije i mnoge druge nevolje".

Ona se zbog toga založila da sudovi prema društvenim firmama pokažu više tolerancije, navodeći da je u Privrednom sudu "zauzet stav da se maksimalno izađe u susret takvim preduzećima". Rado bih da se takvima produže rokovi do kraja godine. Međutim, prema navodima Milana Vitnića, zamenika predsednika Višeg privrednog suda, ukoliko zakonodavac ne pomeri taj rok, preduzeća će biti brisana iz registra.

Po rečima Miroljuba Hadžića, pomoćnika republičkog ministra za svojinsku transformaciju, biće tolerisani samo oni slučajevi kada preduzeća pokrenu proces procene kapitala. To je do sada uradilo tek 37 odsto, od ukupno 7.000 preduzeća koja se moraju privatizovati.

M. D.


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:33h Rok za registraciju i procenu vrednosti firmi ističe 30. juna
17:02h Milanović, predsednik Udruženja veledrogerija: Socijalni mir se ne čuva lekovima
18:43h Trgovci u PKS zapretili štrajkom: Uništiće nas niske marže
19:03h Skuplji prevoz za 200 odsto u međunarodnom železničkom saobraćaju
     


     


FastCounter by LinkExchange