[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 20. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


19. Apr 2000 15:55 (GMT+01:00)

EU 7. maja predstavlja spiskove kažnjenih firmi

Generalna proba za start novih sankcija

Službenici komisije tada će da predlože i kako će se u praksi obavljati kontrola poslovanja firmi iz SRJ s njihovim partnerima u zemljama EU

BEOGRAD - Službenici komiteta Evropske komisije sastaće se 7. maja u Briselu kako bi ministrima petnaestorice predstavili preliminarne spiskove s nazivima jugoslovenskih firmi i kompanija koje će se u zavisnosti od područja na kojem su registrovane naći na "beloj" ili "crnoj" listi EU. To će biti prvi korak ka konkretizaciji odluke o pooštravanju finansijskih sankcija protiv SRJ koju su ministri Unije usvojili još pre dve nedelje - saznaje "Glas" u sedištu Evropske unije u Briselu.

U petak telefoni za "spas"

Sudeći barem prema broju poziva upućenih našoj redakciji, među poslovnim ljudima i vlasnicima firmi registrovanih u Srbiji vlada veoma veliko interesovanje za ovo pitanje. Iz tih razloga, "Glas" će u broju u petak objaviti precizan i potpun spisak institucija u svim članicama EU koje su prošle godine, kada su 15. juna ponovo uvedene finansijske sankcije protiv SRJ, bile zadužene za rešavanje ovakvih pitanja. Naglašavamo da je u pitanju stari spisak koji je važio prošle godine, ali pošto postoji velika verovatnoća da će i ove, u skladu s novim režimom pooštrenih sankcija, biti primenjen ako ne isti onda barem sličan postupak za izuzeće od kazni, verujemo da bi i ova stara lista mogla biti od koristi.

Prema rečima tamošnjih službenika, tim Komisije koji već duže radi na sastavljanju ovih lista tog dana će ministre obavestiti o nazivima i broju kompanija kao i o razlozima na osnovu kojih su baš određene firme stavljene na jedan od ova dva spiska.

- To će biti generalna proba pred 15. maj, datum od kojeg je planirano da pooštrene finansijske sankcije počnu da se primenjuju u praksi. Taj sastanak Komisije je zakazan nedelju dana pre krajnjeg roka upravo iz razloga da se, ukoliko bude nekih grešaka, pogrešnih procena ili dvoumljenja na koju od lista treba staviti neku firmu, te nepravilnosti blagovremeno i isprave - rečeno je "Glasu" u Briselu.

Službenici komisije će tom prilikom predložiti i kako će se u praksi obavljati kontrola poslovanja firmi iz SRJ s njihovim partnerima u zemljama EU, naravno u zavisnosti od toga na kojoj se listi nalaze.

Tim Komisije će tog dana, takođe, predstaviti i tačnu proceduru po kojoj firme koje su se našle na "beloj listi" odnosno koje potpadaju pod režim sankcija mogu da na osnovu predočenih dokaza traže izuzeće od tih kazni.

S. Đ. P.


vesti po rubrikama

^društvo

15:55h Ekskluzivno "Glas" zove Brisel: EU 7. maja predstavlja spiskove kažnjenih firmi
16:00h U EU očekuju navalu zahteva za izuzeće od kazni

16:18h

Posle kažnjavanja Bete i oslobađanja "Blica"

17:15h Ivan Marković: Pogasiću tri Srbije
18:07h Patrijarh Pavle čestitao katolički Uskrs i Pashu vernicima
18:58h Budimpešta: Vojnici gradi nasipe na Tisi
19:23h "Kikindske" kažnjene s 200.000 dinara
19:35h Novi Sad: Vodostaj Tise opet raste, kulminacija za vikend
22:52h UN osudile represiju u SRJ
   


     


FastCounter by LinkExchange