[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 20. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


19. Apr 2000 16:18 (GMT+01:00)

Posle kažnjavanja Bete i oslobađanja "Blica"

Nehat nije zloupotreba?

Već sledeći slučajevi pokazaće da li je re o odluci pod uticajem politike ili o menjanju sudske prakse

BEOGRAD - Zakon o javnom informisanju ne pravi razliku u tome da li je neko preneo već prenetu informaciju u javnost u pogledu kažnjavanja. To znači da on kažnjava i onog ko prvi i onog ko drugi prenese informaciju koja vređa dostojanstvo i ugled podnosioca zahteva za pokretanje prekršajnog postupka - izjavio je u sredu za "Glas" advokat Slobodan Šoškić povodom odluke organa za prekršaje kojom je agencija Beta kažnjena s 310.000 dinara, a list "Blic" oslobođen iako je objavio istovetan tekst.

Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka podneo je Goran Matić, savezni ministar za informacije, zbog navoda u tekstu "Otpor pita ministra" u kojem su po njegovom mišljenju "iznete neistine" i povređena njegova ličnost što je sankcionisano članom 69 Zakona.

- Lično volim što je "Blic" oslobođen odgovornosti i nemam ništa protiv ovakvog rešenja prekršajnog organa, ali nije mi jasan stav sudije za prekršaje i na osnovu kakvog tumačenja je doneo oslobađajuću presudu ovom dnevnom listu. Ima se utisak da se išlo za tim da se Beta kao agencijska kuća pošto-poto kazni, a "Blic" kao novinska kuća poštedi iz nekih pravno nevidljivih razloga. Ima se utisak da je i ovde bila prisutna politika, a što bi tek moglo da se obelodani nešto kasnije. Da li će do toga doći, pokazaće vreme.

Međutim, ta odluka biće značajna za buduće slučajeve u kojima se budu pojavile dve medijske kuće. Pitanje je šta će u takvim slučajevima raditi prekršajni organ. Ukoliko ova odluka bude potvrđena i u drugom stepenu, to bi značilo promenu stava suda i sudske prakse, te bi trebalo kažnjavati samo prvog, a drugog oslobađati - objasnio je Šoškić.

Ako to bude praksa, istakao je on, napravila bi se razlika između nehatnog i namernog iznošenja neistina."Blic" u ovakvoj situaciji nije znao, objašnjava Šoškić, da je u pitanju neistina pa ga sud pošteđuje odgovornosti ako je nehatno postupio, a Betu ako je svesno prenela neistinu ne lišava odgovornosti.

- Ako se razlika pravi, u svakom slučaju bi trebalo utvrđivati da li je postojala svest da se iznosi neistina ili je nije bilo niti je moglo biti. time se dovodi u pitanje i član 3 Zakona koji predviđa da je svako iznošenje neistine zloupotreba. Mediji po prirodi posla nisu u prilici da procene svaku informaciju jer ako bi se upustili u proveru svake od njih oni bi prestali da rade. To bi bilo demantovanje suštine života i prirode javnog informisanja. Lažno se prikazuje kako Zakon o javnom informisanju vodi brigu o oštećenima i da mu je namera da zaštiti ličnost oštećenog jer se to već štiti krivičnim zakonom koji predviđa krivična dela klevete i uvrede. Ovakvim sankcijama i tumačenjem pojma zloupotrebe želi se ugušiti sloboda javnog informisanja i uništiti oni mediji koji ne odgovaraju pojedincima iz režima i režimu u celini - naglasio je Šoškić.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^društvo

15:55h Ekskluzivno "Glas" zove Brisel: EU 7. maja predstavlja spiskove kažnjenih firmi
16:00h U EU očekuju navalu zahteva za izuzeće od kazni

16:18h

Posle kažnjavanja Bete i oslobađanja "Blica"

17:15h Ivan Marković: Pogasiću tri Srbije
18:07h Patrijarh Pavle čestitao katolički Uskrs i Pashu vernicima
18:58h Budimpešta: Vojnici gradi nasipe na Tisi
19:23h "Kikindske" kažnjene s 200.000 dinara
19:35h Novi Sad: Vodostaj Tise opet raste, kulminacija za vikend
22:52h UN osudile represiju u SRJ
   


     


FastCounter by LinkExchange