[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 18. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


17. Apr 2000 15:02 (GMT+01:00)

Posle otrova, Tisa i vodostajem preti selima i varošima u Potisju

Krov na divljoj vodi

Mrtvaje, rukavci, kanali pred kućama u selima dva-tri kilometara udaljenim od reke, prepuni su vode

Pogleda uperenog u mutnu vodu rečice Zlatice, koja puni svih devet grla istoimene ćuprije koju je, prema legendi gradio Mehmed Paša, pomislite na šta - na koju našu grešku - nas to upozorava nabujala Tisa. Reka lepotica. Žena bez ploda.

Otrov koji je opustošio životinjski svet panonskog Nila, navukao je brigu na lice žitelja potiskih gradova. Jedna briga, međutim, stiže drugu, jer nivo Tise polovinom aprila podigao se do kritične granice. To postaje jasno već kad ugledate vodom pune mrtvaje, rukavce, kanale pred kućama u selima dva-tri kilometara udaljenim od reke. Evidentno je to i kad vidite mehanizaciju angažovanu za slučaj potrebe. Posebno kada pređete most kod Novog Kneževca, a pogotovo u Kanjiži, koja je prosto okružena vodama. Samo je nasipi zadržavaju.

Lament nad rekom

Jedan od najvažnijih događaja na manifestaciji "Talasi Tise" bilo je prikazivanje filma "Lament nad Tisom", autora novinara Božidara Đurana, koji na potresan način, izmenom kadrova snimljenih u toku ekološke katastrofe u Kanjiži, Senti, Novom Bečeju i drugim mestima, te svedočenjima stručnjaka i, kako se kaže, ljudi s reke, govori o danima kada je ubijana Tisa. Dvadesetominutni film sniman je više od mesec dana, a u Kanjiži je dočekan s odobravanjem jer predstavlja jedinstven dokument o ljudskoj bezobzirnosti i nebrizi.

Talasi tise ližu vrhove nasipa. Povijaju svežu zelenu travu. Nasip je čvrst, siguran, iza njega su kuće, ulice, dečija igrališta, škole, fabrike…

Stojeći na nasipu, iznad kanjiškog štranda, brojni gosti ove varošice, učesnici manifestacije "Talasi Tise" postaju svesni njegovog značaja, ali još više neobuzdane sile reke, čija se druga obala nazire u izmaglici jutra. Tek olistale krošnje topola i vrba plutaju po površni.

Motel "Štrand" na samoj obali domaćin je međunarodne ekološke radionice "Talasi Tise", čiji je cilj da sagleda ekološku, naučnu i umetničku sliku o reke. Više od stotinak učesnika do restorana u nebranjenom delu rečnog toka stiže uskim puteljkom. Iz bašte se nekada silazilo na peskovito žalo, sada je tu voda. Tobogan, trambulina, drveno molo, nekad su bili na obali reke, sada su na njenoj sredini.

- Predviđaju da će Tisa rasti još koji dan, i moguće je da dostigne najveći vodostaj ikada zabeležen - kaže Zoltan Balint, iz kanjiške ekološke organizacije"Tisa - klub" i dodaje da to ipak nije tako opasno.

- Najteži trenuci za ovu reku, ali i za mene lično, bili su oni kada je otrovana. Sećam se tog dana kada je talas otrovane vode ušao u Jugoslaviju. Tone mrtve ribe plutale su po površini. Takvo nedelo, takva nebriga moraju biti sankcionisani. Teško će se reka oporaviti, ali mi tu moramo pomoći.

I zaista manifestacija "Talasi Tise" svojom sveobuhvatnošću - savetovanjem nevladinih organizacija, naučnim skupom koji je radio pod naslovom "Tisa - juče, danas, sutra", okupljanjem pesnika - u pravom smislu reči dokazuje rešenost žitelja potiskih gradova, članova ekoloških organizacija, ljubitelja prirode i mnogi drugih da se angažuju u odbrani, zaštiti i novom životu lepe panonske reke.

Dok razgovaramo hitra kamera oka beleži nadrealističke kadrove - čamac vezan u krošnji breze, krov kao da je podignut na temelju vode, kao da pluta, svetiljka u vodi, kandelabri kojima krunice vire tik iznad površine.

Puno će biti posla kada se voda povuče. Treba urediti najlepše tisko izletiške u Vojvodini, ali ono što je jako važno sila vode, koja sada dostiže trostruku snagu uobičajenog toka, očistiće i dno ugrožene reke.

D. K.


vesti po rubrikama

^reportaža

15:02h Posle otrova, Tisa i vodostajem preti selima i varošima u Potisju
16:12h Plavuša Roni, retro-stjuardesa, vodič kroz kosmos
18:08h Sto pedeset godina od smrti madam Tiso, vajarke voštanih figura
   


     


FastCounter by LinkExchange