[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 18. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


17. Apr 2000 16:56 (GMT+01:00)

Džim Džarmuš - čovek koji ne gleda američke klasike

Godo i tri mrguda

Zaričem se da ću otići u grob a da neću videti "Prohujalo s vihorom" ili neki od nastavaka "Ratova zvezda"

NJUJORK (Beta-AP) - Postoji jedan čovek koji nikada nije video borbu između Obija-Van Kenobija i Darta Vejdera, poljubac Reta Batlera i Skarlet O'Hara, niti većinu američkih filmskih klasika - to je Džim Džarmuš, režiser kome pripadaju velike zasluge za renesansu nezavisne filmske produkcije.

- Zaričem se da ću otići u grob, a da neću videti "Prohujalo s vihorom" ili neki od nastavaka "Ratova zvezda" - rekao je Džarmuš. - Samo iz tvrdoglavosti. Nema drugog razloga - dodao je.

Takav stav karakterističan je za netipičnog američkog režisera koji tvrdoglavo snima filmove kojima kritičari zameraju na dužini, razvučenosti i prečestom korišćenju crno-bele tehnike.

Džarmuš o tome, kako se čini, malo brine. U crnoj odeći i sa kosom prošaranom sedim vlasima, Džarmuš u mnogo čemu liči na svoje filmove - ljubazan je, inteligentan i neobičan. Oskudan do tačke dosade, tipični Džarmušov film spaja Amerikance i Evropljane, suvi humor i veliki talenat - uz dobru muziku kao podlogu.

- Pokušao sam da snimim filmove koji su slojeviti, u kojima se dešava mnogo različitih stvari koje možete da primetite treći put kada ih gledate - što nije lako objasniti distributerima - kaže Džarmuš.

Ovog meseca, Džarmuš je ponovo "izludeo" distributere svojim novim filmom "Ghost Dog: The Way of the Samurai", koji spaja hip-hop, gangstere i Japan 18. veka.

- Jednostavno sakupim stvari i onda ih dovedem u vezu - objasnio je režiser. - Ja sam kao dete koje spaja tačkice i tek na kraju vidi šta je na slici.

Glavnu ulogu u novom Džarmušovom ostvarenju igra Forest Viteker, u filmu ubica koji radi za lokalne gangstere i insistira na tome da živi po pravilima koja su u srednjem veku važila u Japanu. Sve je u redu, dok ne oseti da je prevaren. S poznatim glumcem u glavnoj ulozi, originalnom muzikom i gangsterskim filmom, "Ghost Dog" mogao bi biti do sada najkomercijalnije Džarmušovo ostvarenje. Međutim, i taj film ima prepoznatljiv utisak tromosti i sporog proticanja vremena, što je karakteristika i njegovih ranijih filmova: "Na udaru zakona", "Tajanstveni voz" i "Odavno mrtav".

Taj prepoznatljivi stil Džarmuš je razvio još tokom studija u filmskoj školi na Njujorškom univerzitetu. Seća se da je svoj prvi scenario pokazao profesoru i mentoru Nikolasu Reju, režiseru filma "Buntovnik bez razloga". Reju se scenario nije svideo, i mladom režiseru je rekao da u njemu nema dovoljno radnje. Džarmuš je otišao kući, razmišljao o kritici - i iz scenarija izbacio još radnje.

- Vratio sam se i pokazao mu scenario. On je rekao "Niste uradili šta sam rekao". To mu se svidelo. Rekao je: "Dakle, uradićeš ga na svoj način. Pa, to je ono što i treba da uradiš". To mi je mnogo značilo - seća se Džarmuš. Nakon toga, pratio je samo svoj unutrašnji osećaj.

Imajući u vidu Džarmušov spoj intelektualne filozofije i čistih besmislica, magazin "Njujorker" njegovo stvaralaštvo opisao je kao "Beket u stripu". Nedeljnik "Tajm" opisao ga je rečenicom "Godo upoznaje tri mrguda".


vesti po rubrikama

^kultura

16:56h

Džim Džarmuš - čovek koji ne gleda američke klasike

17:17h Japanski gitarista Kazuhisa Ušihaši u Domu omladine
17:07h Linda Begonja, najbolja mlada glumica protekle sezone u Hrvatskoj
16:36h Retrospektiva Koste Hakmana u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog
   


     


FastCounter by LinkExchange