[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 18. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


17. Apr 2000 18:01 (GMT+01:00)

Prema tvrdnji sarajevskih "Večernjih novina"

Hag spremio tužbu protiv Kadijevića?

Istragu protiv čelnika bivše JNA navodno najavila Karla del Ponte u Zagrebu. Milan Anastasijević: "Svedočiću u Kadijevićevu korist"

BEOGRAD - Sarajevski dnevnik "Večernje novine" preneo je u ponedeljak da je Karla del Ponte, glavni tužilac Haškog tribunala, tokom nedavne posete Zagrebu najavila nove optužnice protiv više čelnika bivše JNA.

Prema saznanjima ovog lista prvi na listi je penzionisani general Veljko Kadijević, svojevremeno načelnik Generalštaba JNA.

Kadijević odsutan

Veljka Kadijevića potražili smo u ponedeljak u njegovoj porodičnoj kući na Dedinju, gde živi od penzionisanja. Kako su nam objasnili članovi njegove porodice, Kadijević trenutno nije u Beogradu.

Još se navodi da će se Karla del Ponte najverovatnije uskoro sastati sa jednim od nekadašnjih visokih starešina JNA, Konradom Kolšekom. "Večernje novine" podsećaju da je Kolšek, inače Slovenac, početkom ratnih sukoba u Hrvatskoj bio komandant Pete vojne oblasti sa sedištem u Zagrebu.

"Ako pristane da govori za potrebe Haškog tužilaštva, Kolšek bi mogao biti vrlo opasan svedok protiv vrha JNA, budući da puno toga zna i mogao bi da osnaži navode iz optužnice". Kolšek danas živi u Ljubljani.

List dodaje da je Del Ponte kao mogućeg svedoka pomenula i još jednog bivšeg generala JNA koji živi u Hrvatskoj, pa sarajevski list odatle izvodi pretpostavku da bi to mogao biti kontroverzni general Martin Špegelj.

S druge strane u izjavi za "Glas" Milan Aksentijević, takođe visoki vojni funkcioner s početka devedesetih, bez razmišljanje kaže da je spreman da otputuje u Hag gde bi se pojavio kao svedok Kadijevićeve odbrane.

- Svi tadašnji generali jugoslovenske armije mogli bi se uzeti samo kao svedoci, nikako kao krivci. Odgovornost za sve užase koji su se dogodili leži isključivo na tadašnjem političkom vrhu, od Triglava do Đevđelije, pa i onih koji su sedeli u Beogradu - uveren je Aksentijević.

On je dodao da vojska nikada nije počinila zločine: "Zločine je činio samo neko u ime vojske." Aksentijević je odbio bilo koga da imenuje kratko navodeći: "Sami razmislite", a potom ipak dodao: "Zlodela su činile paravojske. Najteži su počinjeni u Vukovaru, gde je pripadnika paravojski bilo i najviše".

Sagovornik "Glas" je naveo i da se od penzionisanja nije video sa Kadijevićem.

Kadijevićev prethodnik na mestu načelnika Generalštaba penzionisani general Stevan Mirković takođe odbija svaku pomisao da je vrh JNA kriv za ratne zločine počinjene u bivšoj SFRJ.

- Oni jesu krivi, ali zato što u Sloveniji i Hrvatskoj nisu išli do kraja i ja bih im zbog toga sudio! - naglasio je Mirković objašnjavajući da su zločini počinjeni nad civilima u Vukovaru jedini u kojima bi mogla da postoji odgovornost "nekog od oficira".

- Neko je to naredio, neko drugi je za to znao i ništa nije učinio da spreči pokolj na "Ovčari". Ne znam ko je to, ali pre ili kasnije iskopaće se krivci za tu sramotu na našem oružju ... - precizirao je Mirković. (Na farmi Ovčara pokraj Vukovara novembra 1991. godine streljano je, prema podacima Haškog tribunala, više od 100 hrvatskih civila - prim. aut.)

On je zaključio da su "pravi zločinci" sve vreme sedeli u "političkim foteljama". Vojska je samo izvršavala njihova naređenja.

D. J. Vučićević
M. Teodorović


vesti po rubrikama

^hronika

17:45h Pol Rizli, portparol Del Ponteove, za "Glas": Medijima ništa nije saopšteno
18:01h Hag spremio tužbu protiv Kadijevića?
18:12h Istraga trostrukog ubistva u "Interkontinentalu"
18:16h Kontroverzna smrt trudnice Marine Savković u Krnjači
18:24h Istraga teške saobraćajne nesreće kod Ušća
19:04h Tragičan epilog komšijske svađe u Meljaku zbog zemlje
19:21h Del Ponte čeka vizu za SRJ
19:22h Neizvesna sudbina vojnih penzionera
19:34h Bivši predsednik SPS Kosova pucao sebi u usta
23:42h Na zahtev ministra Gorana Matića
23:43h Ubijen Besim Mala
23:45h Kinsasa: Novi bilans - 109 mrtvih
   


     


FastCounter by LinkExchange