[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 14. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


13. Apr 2000 18:20 (GMT+01:00)

Prostitucija u Beogradu, ili gde su nestale devojke ispod Plavog mosta

Kao nekad u Americi

U okolini Šapca je najveće tajno tržište devojaka sa istoka. Prodaju ih od 500 do 2.000 maraka, kupac može biti bilo ko

Poslednjih godina agencije za takozvanu poslovnu pratnju koje se, bolje upućeni u ovu oblast kažu samo u Beogradu, broje na stotine, doživele su procvat. Posle rata, međutim, mnogi njihovi vlasnici počeli su da se žale.

- Odlaze nam devojke tamo gde je bolja zarada. Na Kosovu toga, recimo, nije bilo, ali sada se i tamo očekuje pravi biznis. U Bosnu je od dolaska Sfora otišlo mnogo naših devojaka, a najveća zarada je u Tuzli gde je i najveća baza Sfora. Jedna devojka je za nepunu godinu dana zaradila automobil, kuću i nešto malo zemlje. Pa ti se sad saberi - priča nam jedan vlasnik agencije koji je želeo da ostane anoniman.

Šema njihovog rada davno je kliširana: mušterije dobijaju kataloge sa fotografijama štićenica, biraju ih, vozači odvoze štićenice, čekaju ih, i na kraju naplaćuju uslugu. Njima, kaže vlasnik, ako mu je verovati, ide pola zarade.

Lako je reći kurva...

Prostitucijom kao društvenim problemom, naša država nikad se nije ozbiljno bavila, ako izuzmemo "brige" sudija za prekršaje. Poslednjih godina beogradske feministkinje javno su apelovale protiv seksizma i nasilja nad ženama zahtevajući legalizaciju prostitucije i to je sve. Drugo lice ovog zanata i dalje je velika nepoznanica. Što bi rekla prostitutka Mirela sa kojom smo razgovarali ispod Plavog mosta: "Lako je reći kurva, al treba znati stajati na ulici i biti nasamo sa nepoznatim muškarcima..."

- Cene i raznovrsnost usluga su različiti - od uobičajenih do bizarnijih: devojkama je prosek 60 maraka na sat, dok su gej usluge duplo skuplje. Žigolo-mladići sa godinama klijentkinja povećavaju cenu seksa, pa tako jedna 50-godišnjakinja treba da izdvoji oko 120 maraka za sat vremena seksa, plus večeru koja je redovna prateća usluga. Travestiti trenutno imaju manje posla, a "druženje" sa njima košta za oko 30 maraka više - nabraja naš sagovornik.

Druga strana ove priče ogleda se u činjenici da se agencijskim vidom prostitucije, koji je i najskuplji, bave maltene čitave porodice i ljudi iz svih društvenih slojeva. Ipak, agencije žale za devojkama iz Rusije i Ukrajine koje su početkom rata "otišle", tačnije odvedene su na skuplja tržišta. Mnoge od devojaka ispod Plavog mosta, veruje se, otišle su u tom pravcu. Ili su i one postale roblje. Malo ko zna da se na ovim prostorima odvija prava trgovina belim robljem i da je njen trenutni centar Šabac.

U obližnjim motelima ovog grada radi na stotine devojaka iz istočne Evrope dovedenih "preko Dunava", totalno obespravljenih; bez para i pasoša koji su im gazde oduzele. Većinu njih dovode devojke koje su se nekada bavile istim poslom, a koje sada izigravaju nekakve agente vlasnika motela, pa po nedođijama Rusije, Ukrajine (u poslednje vreme i Rumunije) obećavaju nesretnicama kule i gradove da bi došle u Srbiju.

Njihovi naivni snovi ruše se već po prelasku granice.

Prodaju ih kao što su prodavali robove pre 200-300 godina na severnoameričkom jugu. Kupci se čak cenkaju, a onda ih odvode u Bosnu, na istok ili u Italiju preko Novog Pazara, priča nam jedan sagovornik koji u tom kraju važi samo za običnog "kafedžiju". Cene devojaka kreću se od 500 do 2.000 nemačkih maraka i dok ne "otplate sebe", tvrdi on, žive u najsurovijim uslovima često pod batinama i torturom gazda.

- Obično se jedna devojka kažnjava za primer ostalima. Tako je jedna, dva dana i dve noći provela u poljskom klozetu. Nekoliko puta dali su joj vode i to je sve. Druga je bila kriva zato što mušteriji nije mogao da se "digne", pa ju je gazda cele noći tukao udarajući njenom glavom o šank. Ipak ni na tim mestima nije sjajno jer su nekada imali po 20 do 25 devojaka, a sada drže njih pet do šest - kaže sagovornik na kraju.

Ne samo u Jugoslaviji nego i u većini zemalja u svetu ništa nije urađeno po pitanju prava i položaja prostitutki. Švajcarska je za sada jedina država u kojoj je prostitucija legalizovana. Ukoliko prostitutka ne želi da bude sa nekim klijentom ili je on zlostavlja može da nazove policiju koja će odmah intervenisati i nasilnu mušteriju uhapsiti.

U Ženevi je napravljen i jedan projekat rada sa prostitutkama pa su mnoge naučnice bile u prilici da ih posete i njihova iskustva "iskoriste" u istraživanju položaja žena. Interesantan detalj iz svog iskustva u Ženevi ispričala nam je Nadežda Ćetković, profesorka filozofije i dugogodišnja volonterka na SOS telefonu za žene i decu žrtve nasilja.

- Boraveći u Ženevi provela sam dan sa ženom koja ima oko 50 godina i bavi se prostitucijom do danas. Ona živi u zgradi u kojoj su ateljei prostitutki i iz njene priče otkrila sam meni do tada potpuno nepoznat svet. Rekla mi je da mlađi muškarci dođu kod nje sa konkretnim ciljem, a da stariji, koji kod nje dolaze više od 20 godina, često dolaze da bi ogovarali svoje žene. Te posete vremenom su se pretvorile u slušanja i ogovaranja. "Pitam se", prokomentarisala mi je tada, "šta bi rekle njihove supruge kada bi samo znale koliko sam im pomogla da opstanu njihovi brakovi".

Oni koji žive u blizini železničke stanice u Beogradu i parka kraj Ekonomskog fakulteta godinama su bili u prilici da posmatraju sa kojom brzinom su se prostitutke smenjivale na ulici. Nestajale su sa jednom užasnom bojom lica koja je svedočila o njihovim životima, bolestima, teškom stanju kojem su oduvek bile izložene.

- Ne smatram prostituciju dobrim ženskim izborom, ali kada su one tu gde jesu treba im omogućiti da žive na ljudski način - kaže Nadežda Ćetković.

Siniša Stanimirović


vesti po rubrikama

^reportaža

17:55h Reporter "Glasa" sa izbeglicama u redu za humanitarnu pomoć

18:20h

Prostitucija u Beogradu, ili gde su nestale devojke ispod Plavog mosta

19:05h

Kako automobilski asovi Vesnići namiču dinar na dinar za trke sa evropskim "aždajama"

   


     


FastCounter by LinkExchange