[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 9. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


08. Apr 2000 15:30 (GMT+01:00)

Slovenački parlament izglasao nepoverenje dosadašnjem predsedniku vlade

Pala Drnovšekova vlada

Većina poslanika odbila smenu 10 ministara SLS, što je premijer protumačio kao uskraćivanje podrške njegovom kabinetu

LJUBLJANA (Beta) - Slovenački parlament izglasao je u subotu nepoverenje premijeru Janezu Drnovšeku i njegovoj vladi. Drnovšeku je tako nakon osam godina okončan premijerski mandat.

Od 90 poslanika, za Drnovšekov predlog da se smeni 10 ministara iz redova Slovenačke narodne stranke (SLS) Marjana Podobnika glasao je 31 poslanik, 55 je bilo protiv dok su četvorica bila uzdržana. Pošto je Drnovšek to glasanje povezao sa poverenjem mandataru, cela vlada je pala.

Odnos snaga

Drnovšekova LDS u parlamentu ima 25 poslanika, njegov dosadašnji koalicioni partner, penzionerska partija Desus - pet, SLS - 19, a Janšine socijaldemokrate 16. Peterleove hrišćanske demokrate i Jedinstvena socijaldemokratska lista imaju po devet, a Jelinčićevi nacionalisti četiri mesta. Tri mesta zauzimaju nezavisni poslanici.

Prema slovenačkom ustavu, od subote teče rok od 30 dana u kojem može da se ponovo glasa o poverenju istom mandataru, što je Drnovšek unapred odbio, ili u kome neko drugi može da pokuša da dobije odgovarajuću parlamentarnu podršku za sastav vlade.

Ukoliko novi mandatar bude izabran, redovni parlamentarni izbori mogu da se održe najranije 1. oktobra a u suprotnom bi se tokom juna održali prevremeni izbori. Sadašnja vlada je dužna da do izbora nove vlade obavlja tekuće poslove.

U obrtu koji se desio preksinoć, Slovenačka nacionalna stranka (SNS) Zmaga Jelinčiča najavila je da će podržati mandatara desnice, pod uslovom da dobije mesto ministra unutrašnjih poslova.

"Liberalna demokratska stranka (LDS) u ovih sedam godina nije ništa dobro učinila za Sloveniju i za SNS. Pokleknula je pred Evropom, pred Austrijom i Hrvatskom a svojim poslednjim potezima i podrškom većinskom izbornom sistemu prešla je u desni tabor", izjavio je juče Jelinčič TV Sloveniji.

Lider Slovenačke narodne stranke (SLS) Marjan Podobnik rekao je da je za mandatara nove desne koalicije viđen Franci Demšar, sadašnji ministar odbrane, koji bi uz vođenje vlade zadržao i svoj sadašnji resor. Politički analitičari na koje se poziva Rojters, međutim, ne veruju da bi bilo koji desničarski kandidat dobio podršku parlamenta za formiranje nove vlade.

"Ovakav rasplet sam očekivao, jer neki prvaci ne mogu iz svoje kože. Ovo rešenje sam lično dočekao sa olakšanjem, ali ono nije dobro za Sloveniju jer će usporiti neke ključne projekte, posebno one vezane za približavanje EU", izjavio je Drnovšek u prvom komentaru za slovenačku televiziju.

Generalni sekretar LDS Gregor Golobič izrazio je ogorčenje što je predsednik parlamenta Janez Podobnik dozvolio javno glasanje, dodavši da je postupio prvenstveno kao poslanik narodnjaka i da će LDS pokrenuti pitanje njegovog opoziva.

Glavno pitanje kojim će se baviti nova desna koalicija jeste usvajanje većinskog izbornog sistema. Desnoj koaliciji će za to biti potrebna podrška sada opozicione LDS.


vesti po rubrikama

^svet

15:30h

Slovenački parlament izglasao nepoverenje dosadašnjem predsedniku vlade

15:44h

Grci u nedelju izlaze na parlamentarne izbore

15:52h

Francuska se ogradila od stavova svog ambasadora pri Savetu Evrope

16:01h

Otimačina zemlje u Zimbabveu nastavljena s predsedničkim blagoslovom

16:13h

Makedonci oteli svoje graničare

16:24h

Blerovi odbili novac za prvu fotografiju njihove bebe

16:38h

Održani lokalni izbori u BiH

22:37h

Turska: Ubio se poljski ambasador

      


FastCounter by LinkExchange