[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 9. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


08. Apr 2000 16:42 (GMT+01:00)

Leticija Kasta, simbol Francuske Republike, napustila Pariz zbog visokog poreza

Marijana živi u Londonu

"Marijana napustila Pariz zbog Londona", naslov koji se pre nekoliko dana pojavio u britanskom dnevniku "Tajms" deluje kao saopštenje o velikoj pobedi. Utoliko više što je ovaj ironičan tekst propraćen ogromnom fotografijom na kojoj nasmešena Leticija Kasta pozira pored biste Marijane, simbola Francuske Republike.

Posle Mirej Matje, Katrin Denev i Brižit Bardo, čuvenom francuskom simbolu čije biste ukrašavaju holove opština i drugih zvaničnih institucija, svoj "lik i oblik" pozajmila je krajem prošle godine mlada ali slavna francuska manekenka i glumica Leticija Kasta, a za nju je, kako navodi "Tajms" glasala većina francuskih gradonačelnika, uglavnom muškog pola.

Leticija Kasta je iznajmila apartman u kvartu Kovent Garden u centru Londona. "Tajms" navodi da je glavni razlog "bega" francuske Marijane u London porez na bogatstvo koji je u francuskoj prevelik, a u Engleskoj ni ne postoji.

Ova za francusku stranu "skandalozna" vest izazvala je veliko iznenađenje i mnogo duhovitih komentara u Velikoj Britaniji. Tako je predstavnik za štampu britanske ambasade u Londonu povodom Leticijinog preseljenja rekao: "Osim ako se ne radi o klimi, ne vidimo šta bi drugo moglo da natera Francuze da se presele u London."

Leticijin otac, u strahu da njegova kćerka koju obožava cela Francuska ne bude optužena da je iz niskih pobuda napustila domovinu, insistira na tome da je njegova ćerka otišla "zato što mnogo voli London". Dakle, nije otišla zbog para nego zbog ljubavi, a u Francuskoj je strasna ljubav svetinja.

Ipak, izgleda da ni klima a ni velika ljubav prema Londonu nisu naterale Marijanu da "izda" Francusku. Na njenu odluku presudno je uticalo poslednje povećanje poreza u Francuskoj za 2 odsto na bogatstvo koje prelazi 100 miliona franaka (oko 30 miliona maraka).

Francuska štampa ovim povodom piše o "masovnom emigriranju" Francuza zbog takve poreske politike i ogromnoj seobi kapitala.

Kako piše francuski dnevnik "Parizjen" Leticija Kasta nije jedina koja se preselila s one strane Lamanša. Veliki deo stranog kapitala u Velikoj Britaniji pripada Francuzima koji žive u Velikoj Britaniji a neki od njih našli su se na listi 1000 najbogatijih stanovnika u Velikoj Britaniji.

Među najbogatijima u Britaniji našli su se između ostalih i Filip Foriel-Desteze (na 9. mestu), predsednik kompanije "Adeko", Paloma Pikaso ( na 73. mestu) sa svojim kozmetičkim carstvom, Filip Sinjore (na 832. mestu) osnivač firme "Francuske poslastice" koji je u Englesku došao kao običan kuvar i postao multimilioner prodajući Englezima kroasane i baget...

Dolazak Leticije Kaste u London poslužio je kao odličan povod britanskoj štampi da svojim čitaocima objasni da žive "u zemlji sa najboljim poreskim sistemom". Da li je taj sistem očarao i Marijanu?

J.Jovanović


vesti po rubrikama

^reportaža

16:13h

Reporter "Glasa" na putu za okupiranu Kosovsku Mitrovicu

16:28h

Grci u petak izlaze na izbore, glasaju uprkos izobilju u kojem žive

16:36h

Rašljari i radiestezija na samoj granici nauke i paranormalnog

16:42h

Leticija Kasta, simbol Francuske Republike, napustila Pariz

17:09h

Američka privatna firma "Selera Džinomiks" potpuno dešifrovala ljudski genom

      


FastCounter by LinkExchange