[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 9. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


08. Apr 2000 17:09 (GMT+01:00)

Američka privatna firma "Selera Džinomiks" potpuno dešifrovala ljudski genom

Skok u budućnost

Dešifrovanje poslednjeg segmenta ljudskog genoma je okončano. Naučnici privatne američke firme "Selera Džinomiks" ( iz Rokvila, država Merilend) koja se bavi naučnim istraživanjima saopštili su prošlog četvrtka da su dešifrovali sve hemijske šifre ljudskog genoma.

Zahvaljujući uspehu američkih istraživača koje je predvodio Krejg Venter, velika slagalica ljudske genetske karte će konačno moći da bude kompletirana a američki naučnici očekuju da će tokom narednih nekoliko godina "složiti sve kockice".

"Imamo nameru da objavimo mapu ljudskog genoma kako bi omogućili naučnicima iz celog sveta i našim klijentima da iskoriste naše podatke i ostvarili značajan napredak u medicini", najavio je predsednik kompanije "Selera" Krejg Venter. Naučnici će moći da na osnovu mape istražuju uticaj pojedinih gena na određene bolesti, delovanje lekova i osnovne biohemijske procese u ljudskom organizmu.

"Selera" je rad na istraživanju ljudskog genoma započela prošlog septembra koristeći, novu mnogo bržu istraživačku metodu sekvenciranja celog genoma sa fokusiranjem na pojedinačne delove. I pored postignutog uspeha, Venter je izjavio da je i dalje zainteresovan za saradnju sa 16 naučnih institucija u Americi, Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj i Japanu koje se bave sličnim istraživanjima.

Posle objavljivanja ove vesti u četvrtak ujutro akcije "PE Corp", u okviru koje se nalazi firma "Selera" skočile su na njujorškoj berzi za 23 odsto.

Dešifrovanje ljudskog genoma ima veliki značaj kako za naučne krugove tako i za celokupnu svetsku javnost, jer utire put novim metodama lečenja genetskih oboljenja. Bil Klinton je nedavno najavio da su SAD i Velika Britanija odlučili da ujedine napore i podele plodove obostranih naučnih istraživanja koja se obavljaju u državnim laboratorijama obeju zemalja, a pozvali su i privatna preduzeća da učine to isto.

Ljudski genom, to jest celina gena od kojih su sačinjeni hromozomi, sadrži oko 3,5 milijardi osnovnih parova DNK, a oni čine osnovu 80.000 do 100.000 ljudskih gena.

J.Jovanović

Lekari neće grešiti

Stručnjaci tvrde da će "Projekat ljudski genom" tek u narednoj deceniji dati pravi doprinos praktičnoj medicini. Ono što se može nazvati mapom svih gena u telu jednog čoveka biće veoma dragoceno u lečenju mnogih bolesti.

Pošto je genom nalik otisku prsta, znači neponovljiv, karakterističan i različit za svakog čoveka, on se najbolje može objasniti kao genetska "lična karta" jednog ljudskog bića.

Istraživači iz oblasti medicine predviđaju da će kroz desetak godina svako imati mogućnost da izradi svoj genom što će lekarima omogućiti da lako, brzo i bez straha od pogrešnog leka svom pacijentu određivati terapiju.

Ovakva upotreba genoma dobija na svom značaju posebno ako se zna da od pogrešne lekarske dijagnoze ili pogrešno prepisanog leka samo u SAD svake godine umre 100.000 ljudi.

Iako istraživački rad na genomu traje već 40 godina naučnici su tek sada, na pragu 21. veka, uspeli da svojim istraživanja daju praktičnu vrednost.


vesti po rubrikama

^reportaža

16:13h

Reporter "Glasa" na putu za okupiranu Kosovsku Mitrovicu

16:28h

Grci u petak izlaze na izbore, glasaju uprkos izobilju u kojem žive

16:36h

Rašljari i radiestezija na samoj granici nauke i paranormalnog

16:42h

Leticija Kasta, simbol Francuske Republike, napustila Pariz

17:09h

Američka privatna firma "Selera Džinomiks" potpuno dešifrovala ljudski genom

      


FastCounter by LinkExchange