[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 9. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


08. Apr 2000 16:22 (GMT+01:00)

Branko Radulović o novim zahtevima za devalvaciju

Jeftin uvoz troši oskudne devize

Kad bi uvoz bio skuplji država ne bi mogla da održi kontrolu cena

BEOGRAD - Najnovija upozorenja privrednika i bankara da raspon između zvaničnog i tržišnog deviznog kursa još nikada nije bio ovako veliki (u šticungu krajem marta marka je već koštala 29 dinara) i da nerealna cena deviza ograničava proizvodnju i izvoz, pokazuju da je i politika kursa počela da daje iste efekte kao i državna kontrola cena - u početku je to pomagalo, a sada se realni privredni tokovi izmiču državnom nadzoru, objašnjava ekonomista Branko Radulović, asistent na Pravnom fakultetu.

Strah od inflacije

Realna situacija bi mogla da podstakne državu da razmišlja o devalvaciji i da prizna realno stanje. Međutim, zbog straha od inflacije to je sada za nju rizična odluka, pošto pritisci na rast cena nikada nisu bili veći.

Država se ustvari boji da se i pored kontrole inflacija ne otme kontroli, konstatuje Radulović.

Po njegovim rečima, sa devalvacijom se odugovlačilo jer je ranije
jedini potencijalni gubitak bio ostvarivan na carinama, a to je država nadoknađivala drugim oblicima opterećivanja uvoza. Izvoznici su uspevali da nerealni kurs nadoknade šticovanjem deviza ili prodajom uvozne robe po višim cenama na domaćem tržištu i svi su bili zadovoljni, a država je svesno prepustila da se posledice politike"stabilnog kursa" peglaju na sivom tržištu.

- Situacija je izmenjena, a glad za devizama, pored izvoznika, sada tera i uvoznike da izbegavaju da prikažu uvozne poslove, da bi izbegli po tom osnovu izdvajanje deviznog priliva za državu. Kako danas , zahvaljujući upravo nerealnom kursu, najveće realno carinsko opterećenje iznosi maksimalno 22 odsto, oni koji imaju privilegiju da uvoze znatno su povećali uvoz robe široke potrošnje, sa čime koriste povoljnost da je uvoz jeftin i izbegavaju kontrolu cena.

Tako je u prva dva meseca za uvoz robe široke potrošnje potrošeno ukupno 233 miliona dolara, u odnosu na lanjskih 184 miliona, objašnjava Radulović koji podseća da je to snažan lobi koji će se žilavo boriti protiv devalvacije.

Međutim, ono što je do juče odgovaralo i državi, da uz pomoć ovakvog uvoza održava stabilnost kontrolisanih domaćih cena i izbegava nestašice na tržištu, sada postaje konfliktan cilj. Na duži rok ne bi se mogao izdržati ovakav tempo uvoza pošto devize polako nestaju i postavlja se pitanje kako će se finansirati obnova i proklamovani rast proizvodnje, kaže Radulović.

Uz to, on upozorava da nove sankcije EU mogu na specifičan način da reše pitanje spoljnotrgovinskog deficita, koji je već u prva dva meseca stigao do 333 miliona dolara.

Do sada se moglo uvoziti ukoliko se preko firmi u inostranstvu avansno plati roba, što bi striktnom primenom ovih sankcija bilo onemogućeno, a to znači da će domaće tržište, pored sirovina, biti deficitarno i sa robom široke potrošnje i da će pritisci na domaće cene biti još veći, kaže Radulović.

B.Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:07h

Igor Ivanov, šef ruske diplomatije - Gas nije za Miloševića

16:22h

Branko Radulović o novim zahtevima za devalvaciju

16:35h

Od ponedeljka "Geneks" nudi apartmane u dugoročni zakup

      


FastCounter by LinkExchange