[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 7. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


06. Apr 2000 15:03 (GMT+01:00)

Ivica Lazović, junak i žrtva kontramitinga 1996. godine, tri godine kasnije

Trajni invalid kontramitinga

- Mnogi koji su bili u prvim redovima na protestima i težili borbi za demokratsku Srbiju, prevareni su i ne veruju nijednoj političkoj partiji. Oni koji su se svakodnevno mrznuli tokom zimskih šetnji 1996. i 97. godine, odustali su od ideje demokratske Srbije. Hercegovci su otišli Hercegovcima, Crnogorci - Crnogorcima, svaka ptica svome jatu - priča sada četrdesetšestogodišnji Ivica Lazović, junak i politička žrtva kontramitinga iz decembra 1996. godine, koga posle više od tri godine srećemo na Savskom trgu.

Suđenje još u toku

Parnica protiv Živka Sandića koji je pucao na Ivicu Lazovića u Knez Mihailovoj ulici, tokom kontramitinga 24. decembra 1996. godine, još nije dobila sudski epilog. Novi pretres zakazan je za 26. april u Palati pravde.

Vidno ostareo, nagluv, na licu patnja, govori sve o ovom čoveku. S oduzetom levom rukom, jedva pokretnom nogom i oskudno obučen, počinje da priča svoju tragediju.

- Imam na glavi rupu veličine dečje pesnice, kao dokaz članstva u SPO. Postao sam trajni invalid te stranke zbog čijih sam interesa to postao. Sada sam u Udruženju starosedelaca Srbije - kaže Lazović, i dodaje:

- Dok sam takvim ljudima trebao, bili su tu. Na kasnijim protestima obećavali su mi da mi deca neće biti gladna. Međutim, pomoći od njih ni traga. Nikada nisam pomislio da ću živeti od tuđe pomoći. To je nespojivo sa mojom bićem. Voleo bih da mogu da radim, makar za svoju porodicu, za kćerke Magdalenu i Biljanu - priča dok mu pogled pada na sliku na kojoj je on u postelji u Urgentnom centru kako rukom pokazuje slike kćerki na uzglavlju bolničkog kreveta.

Na pitanje da li bi posle onoga što mu se desilo pre tri godine opet išao na takve proteste, Lazović u jednom dahu izgovara:

- Sada sam veći protivnik nego što sam bio. Išao bih za sebe i za Srbiju, svoju decu, a ne za neku ličnost. Verovao sam u njih. Ljude koje sam svih ovih godina sretao, govorili su mi: "Šta ćeš sa njima, oni su pucali u tebe!"

- Žao mi je samo što sam zbog toga celu svoju porodicu napravio invalidima. Više su oni ugroženi nego ja - kaže na kraju Ivica Lazović.

I. Čorbić
foto: M. Metlaš

Pomoć iz vrha stranke

- Ivica Lazović je naš dugogodišnji član. Materijalno je obezbeđen od Srpskog pokreta obnove. Pomoć je u početku redovno dobijao, ali naš odbor nije više u mogućnosti da mu pomogne u onolikoj meri koliko mu je potrebno. Pomoć mu se obezbeđuje na višem nivou stranke - kaže Miroljub Mitić, predsednik Opštinskog odbora SPO Zemun.

Mitić je naveo da je na godišnjicu devetomartovskih demonstracija Ivica Lazović dobio povelju SPO, a i da se često pojavljuje na tribinama ove stranke.


vesti po rubrikama

^reportaža

15:03h

Ivica Lazović, junak i žrtva kontramitinga 1996. godine, tri godine kasnije

16:16h

Mentalno zdravlje naroda u Srbiji karakteriše beznađe i hronični traumatizam

16:50h

Na desetine hiljada Srba seksualni život svodi na telefonsku slušalicu

17:37h

Ispod Zlatara žive meštani sa desetinama najneobičnijih verovanja

18:25h

Engleska naj - mama čeka 21. dete

19:05h

Britanac Edrijen Nikolas želi da isproba padobran Leonarda da Vinčija

      


FastCounter by LinkExchange