[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 31. mart 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


30. Mar 2000 16:44 (GMT+01:00)

Predsednik Sabora najavio raspravu o smanjenju predsedničkih ovlašćenja

Neće biti referenduma

ZAGREB - Predsednik hrvatskog Sabora Zlatko Tomčić izjavio je da će ovlašćenja predsednika države biti znatno smanjena i najavio da bi parlamentarna rasprava o ustavnim promenama mogla početi na jesen ove godine, prenosi Beta.

Tomčić je u sredu uveče, u emisiji HTV "Motrišta", odbio mogućnost da se o promeni ustava odlučuje referendumom, istakavši da referendum može biti samo savetodavan, a da se ustav, koji reguliše ovlašćenja predsednika države, može promeniti samo u Saboru.

Tomčić je takođe odbacio spekulacije da su odnosi u vrhu državne vlasti narušeni i napeti, ocenivši da su oni u granicama tolerancije.

Hrvatski predsednik Stipe Mesić je u utorak, takođe u intervjuu HTV, najavio mogućnost referenduma u slučaju da se nastave zahtevi o ukidanju predsedničkih ovlašćenja.

Račan: Vlada nije u krizi

Ivica Račan izjavio je u četvrtak da ne vidi sukob između vlade, parlamenta i predsednika. On je to kazao na sednici vlade na kojoj je ministru za evropske integracije Ivanu Jakovčiću poručio da se mora odlučiti da li će podržati vladin program ili ga napadati, i da li će nastupati kao član vlade ili zastupnik regije. "Cilj napada na vladu je zaustavljanje političkih promena", rekao je Račan, ocenivši Jakovčićevo nedavno zalaganje za autonomiju Istre kao "neodgovorno radikalizovanje političkih odnosa u vladi". Jakovčićevo ponašanje vlada je ocenila neprihvatljivim, uz istovremenu pozitivnu ocenu njegovog izvinjenja i samokritičkog istupa na sednici.

Prema Mesićevom objašnjenju, svi građani Hrvatske na referendumu će odlučiti jesu li za ukidanje svih ili za smanjivanje ovlašćenja predsednika Hrvatske. On je podsetio kako tokom predizborne kampanje nije bilo reči o ukidanju, nego o smanjenju predsedničkih ovlašćenja.

Tanjug, međutim, podseća da prema ustavu predsednik može da raspiše referendum o predlogu ustavnih promena ili o drugim pitanjima važnim za nezavisnost i jedinstvenost Hrvatske, ali tek na predlog vlade i uz potpis premijera.

Ova agencija javlja i da je Mesić optužio vladu premijera Ivice Račana da ga sprečava da obavlja svoje dužnosti. "Puklo je onda kad sam ja pobedio na izborima, a sad se misli da mogu biti uklonjen tako da mi se, praktično, oduzme funkcija, požalio se Mesić u intervjuu za "Jutarnji list".

Predsednik Hrvatske je rekao i da je najneinformisaniji čovek u državi, da nema pojma šta se događa i da informacije dobija samo od Hrvatske obaveštajne službe.

Mesić je izjavio i da ni o jednom kadrovskom rešenju u spoljnoj politici nikad nije čuo ništa dok nije pročitao u novinama - kao i svi drugi.


vesti po rubrikama

^svet

16:44h Zagreb: Neće biti referenduma
17:23h Bugarski parlament proglasio bivši komunistički režim kriminalnim
17:36h Prva sednica ruske vlade posle predsedničkih izbora
18:02h

Enigma Putin: Šta čeka Rusiju pod novim predsednikom (3)

18:37h

Tel Aviv: Pronađeni ostaci izraelskog borbenog aviona F-16

   


     


FastCounter by LinkExchange