[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 31. mart 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


30. Mar 2000 16:11 (GMT+01:00)

Nova dostignuća u estetskoj i rekonstruktivnoj hirurgiji na polnim organima (1)

Opet sam nevina

Odnedavno pojedine privatne klinike rade i na "pumpanju" mošnica, ali i na smanjenju polnog organa zbog nemogućnosti postizanja pune erekcije

Estetska i rekonstruktivna hirurgija na polnim organima žena i muškaraca poslednjih nekoliko godina u Jugoslaviji polako dobija na masovnosti, ali još nije dostigla popularnost kao operacija povećanja grudi, zatezanja lica, skidanja masnih naslaga sa stomaka, butina, zadnjice....

Prema statističkim podacima privatnih klinika kod intervencija na polnim organima žene najčešće traže da im se uradi himenoplastika (ponovno zašivanje himena), estetska korekcija malih i velikih usmina i same vagine, dok muškarci uglavnom pribegavaju povećanju penisa u dužinu i u obimu. Od nedavno pojedine privatne klinike rade i na "pumpanju" mošnica "jačeg" pola.

- Našoj klinici uglavnom se obraćaju žene od 18 do 30 godina koje žele da im se uradi himenoplastika. Kao razlog najčešće navode da su se rodile bez himena, što je vrlo redak slučaj, da žele da se udaju "nevine", da su se povredile tokom vožnje bicikla, ili ih je ginekolog prilikom pregleda povredio - objašnjava za "Glas" lekar specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije jedne privatne klinike iz Beograda.

Muške zablude

Kada je reč u muškim zabludama, kada se zbog njih pacijenti odlučuju na operaciju, dr Aleksandar Milošević, urolog klinike "Polimed", navodi jedan primer.
- Pojedini muškarci traže operaciju i kad im je penis mali i opušten, a na nudističkim plažama hoće da se pojave "u punoj veličini" ili da im se jednostavno vide "pune" kupaće gaće.
Zabluda koja vlada među takvim muškarcima je objašnjiva. Naime, kod pojedinih muškaraca kada im polni organ nije u erekciji, izgleda mali, ali takvi će i do tri puta dobiti u erekciji, za razliku od onih većih opuštenijih - objašnjava dr Aleksandar Milošević.

Kako navodi naš sagovornik, kod operativnog zahvata koriste se prirodna tkiva koje sam pacijent ima - od ostataka prethodnog himena, ili od delova malih i velikih usmina koje se, takođe, estetski mogu korigovati.
- Žene na intervenciju ne dolaze same, uglavnom sa prijateljicama i svojim mladićima. Da, baš sa njima! Jedna devojka došla je da joj se uradi himenoplastika u prisustvu mladića. Kasnije se ispostavilo da su devojčini roditelji hteli da je udaju za nekog drugog, ali da bi se udala, morala je da bude nevina. Tako je sadašnji mladić devojci platio operaciju kako bi se udala za drugog - navodi jedan od slučajeva.

Kako kaže naš sagovornik, na operaciju se uglavnom odlučuju žene iz unutrašnjosti - s juga Srbije, Kosova, Crne Gore, Makedonije, inostranstva, gde ljudi "robuju" običajima i gde mentalitet osuđuje takav "nemoral". Drugo, usluge su jeftinije nego u drugim zemljama, a uspeh je zagarantovan i na svetskom nivou.

Doktor Ljubica Presetnik, načelnik Centra za ginekologiju i akušerstvo KBC "Dr Dragiša Mišović" u Beogradu, kaže da za himenoplastiku ne postoji zdravstvena potreba za hirurškom intervencijom. Ona je navela da se takve operacije ne obavljaju u državnim ustanovama jer bi se ubrzo pročulo da neka žena to radi. Presetnik je napomenula da je za takve neuobičajene intervencije potrebna tajnost koja se ne može dobiti u državnim klinikama.

S druge strane, kod muškaraca, kada se radi o intervencijama na polnim organima, u nekim slučajevima postoji medicinska potreba da se obavi operacija.

- Reč je o kongenitalnim anomalijama, kada je osoba rođena sa nekim problemom, na primer nepravilnim rasporedom mokraćnih kanala. Međutim, obično se radi o jako malom polnom organu, ili takozvanom "mikropenisu", pa onda kod osoba sa posttraumatskim problemima kada se zbog ožiljaka u okolini penisa postiže slaba erekcija, a samim tim i nemogućnost seksualnog odnosa - objašnjava naš sagovornik.

Međutim, ima muškaraca koji smatraju da je njihov polni organ mali, iako je normalnih, prosečnih dimenzija, ali kod njih postoji bojazan da sa veličinom penisa neće moći da zadovolje partnera, ili da uopšte imaju seksualni odnos.

- Takve osobe prvo pokušavamo da odgovorimo da im nije potrebno povećanje polnog uda. Što se tiče samog povećanja penisa, to zavisi od jedne do druge osobe. Kod svakog pacijenta može da se produži, ali koliko, zavisi od prethodne veličine organa. Kod nekoga kome je penis dug 18 santimetara može se povećati više od onog kome je, na primer, 13 santimetara. Uglavnom produžujemo penis za dva do pet santimetara - objašnjava ovaj lekar, dodavši da ne zna koliki je penis najveći uradio jer ga jednostavno nije merio.

Ivan Čorbić

nastaviće se


vesti po rubrikama

^reportaža

16:11h Nova dostignuća u estetskoj i rekonstruktivnoj hirurgiji na polnim organima (1)
16:56h Ljiljana Đorđević osuđena na godinu dana jer je ubila sina Stanoja
17:04h I najveća dijamantska kompanija ratuje protiv pobunjeničkih pokreta
18:09h

Kako je pivo osvajalo Srbiju

18:33h Izborna politička rasprava na raskršću mačvanskog sela Ševarica
   


     


FastCounter by LinkExchange