[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 31. mart 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


30. Mar 2000 16:48 (GMT+01:00)

Uvoznici nezadovoljni ograničavanjem marži na kafu

U jevtinoj kafi naut, ječam i cigura

Obračun akcize, poreza i carine prema osnovici u apsolutnom iznosu. Prihodi od dažbina četiri puta viši

BEOGRAD - Posle ograničavanja marži na tržištu se pojavila kafa sa izuzetno niskom cenom - 110 dinara po kilogramu. S obzirom da su dominantne cene kafe od 180 do 210 dinara po kilogramu, potrošači su obradovani jeftinoćom, munjevito počeli da razmenjuju informacije gde se sve može kupiti takav crni napitak.

Zoran Milovanović, savetnik u firmi koja se bavi uvozom kafe "Medika trejd", kaže da je 11 dinara koliko košta 100 grama te kafe "cena nekog proizvoda u kojem, možda ima i kafe".

- Ti trgovci koji prodaju takvu, nazovi kafu, obmanjuju potrošače. U kesi možda ima malo kafe, a ostalo je naut, ječam i cigura. Realna cena sirove kafe je 140 dinara po kilogramu, kada se isprži sa minimalnom zaradom košta 210 dinara u "Centroproizvodu". Neko manje preduzeće koje prodaje kafu može da uštedi na nekim troškovima pa da smanji cenu najviše za dvadesetak dinara po kilogramu - kaže Milovanović i dodaje da su uvoznici i distributeri kafe od februara, kada su ograničene marže u nezavidnom položaju jer ne mogu da pokriju troškove.

Uvoznička marža je četiri, veleprodajna pet, a maloprodajna 10 odsto.

- Pošto je zvanični kurs šest dinara, kilogram kafe staje 47 dinara, a to je najniža cena u svetu. Mogli bi da je izvozimo u Brazil jer bi po toj ceni bila veoma tražena. Pošto nema devalvacije, marže su ograničene, a kafa je berzanski proizvod čija cena varira, predložili smo da se donese uredba o utvrđivanju osnovice u apsolutnom iznosu za obračun carine, akcize i poreza na sirovu kafu kako bi se ubrale realne dažbine i tržište bilo redovno snabdeveno kafom - kaže Dragan Erić, predsednik Jugoslovenske asocijacije za specijalitetne vrste kafe.

Sada se na osnovu carine, akcize i poreza u državnu kasu prikupi 16.981,34 dinara, a kada bi se utvrdile osnovice prema realnoj kalkulaciji nabavne cene, saveznom budžetu bi pripalo 67.363,21 dinar. Savezna kasa bi se punila četiri puta brže jer je skoro toliko razlika između zvaničnog i crnog kursa, smatra Erić.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:48h

Uvoznici nezadovoljni ograničavanjem marži na kafu

17:11h Dr Savić: Martovska inflacija 10 odsto
17:24h Premija mala i zakasnela
18:45h

Šoklovački, predsednik UO NIS: Stiže benzin iz Novog Sada

   


     


FastCounter by LinkExchange