[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 30. mart 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


29. Mar 2000 16:30 (GMT+01:00)

Enigma Putin: Šta čeka Rusiju pod novim predsednikom (2)

Dobro je, ali ne valja

Situacija u zemlji je poslednjih godina znala da bude i gora, ali teško da će novom šefu države zbog toga biti lakše

Rusiji je očajnički potrebna stabilnost. Poslednjih godina vlade su dolazile i odlazile alarmantnom učestalošću, pojedini regionalni lideri postali su vatreni zagovornici samostalnosti u odnosu na Kremlj, a spoljna politika zemlje je često kritikovana kao slaba.

Privreda je, istina, u boljem stanju nego u bilo kom periodu od avgusta 1998. kada je došlo do sloma rublje, ali je taj oporavak i dalje na krhkim nogama, primećuje Rojters u analizi posvećenoj situaciji u Rusiji.

Zapadni investitori kažu da mala grupa biznismena, takozvanih "oligarha" - čiji je politički uticaj veći od ekonomske snage kojom raspolažu - i dalje usporava sprovođenje reformi. Neizvršavanje poreskih obaveza državni budžet konstantno "olakšava" za ogromne sume. U Međunarodnom monetarnom fondu kažu da su strukturne promene, poput donošenja novog zakona o bankrotstvu i redukovanja barter trgovine, preduslov za odmrzavanje paketa od 4,6 milijardi dolara u vidu zajmova.

Novoizabrani predsednik Vladimir Putin stalno ističe svoju posvećenost demokratiji i tržišnim reformama, ali sve do sad nije rekao na koji način namerava da ih sprovede.

Zviždukanje na groblju

Putin ima jasan niz izbora pred sobom ako želi da izbegne put svog prethodnika Borisa Jeljcina, ocenjuje Stratfor, teksaška agencija koja se bavi analizom informacija i obaveštajnih podataka, a čije pisanje prenosi Beta. "Procena dela zapadnih političara i medija da je Putin okrenut Zapadu isto je kao zviždukanje pri noćnom prolasku uz groblje" - ona samo predstavlja pokušaj da se odagna strah, navodi se u analizi predsedničkih izbora. "Da izbegne Jeljcinov put, Putin mora da pokrene privredu. Da pokrene privredu, mora da preuzme kontrolu nad oligarsima. Za to, mora da ih primami sebi ili zastraši. Da ih zastraši, mora da stvori atmosferu nacije pod opsadom, koja jača njegov režim. a njih ugrožava. Da to postigne, treba mu međunarodna kriza. Za to, Putinu treba spoljni neprijatelj, a tu su SAD očigledan izbor", zaključuje Stratfor.

Analitičari očekuju neke promene u vladi, uključujući imenovanje lojalnog premijera koji neće dovoditi u pitanje predsednički autoritet. Pozicije ministara odbrane, unutrašnjih i spoljnih poslova mogle bi da zauzmu novi ljudi, ali je neka značajnija promena smera malo verovatna; u utorak je, uostalom, već obelodanjeno da će dosadašnji ministar odbrane Igor Sergejev i dalje ostati na tom mestu, što jasno govori o tome koliki naglasak Putin stavlja na stabilnost i kontinuitet.

Dramatične promene ne očekuju se ni u spoljnoj politici, ali će izvesno dodatna pažnja biti usmerena na ekonomske interese Rusije.

"Mnogo zavisi od toga šta će on konkretno učiniti na ekonomskom i spoljnopolitičkom planu, a sada će mnogo toga morati da postane jasnije", smatra Jevgenij Volk iz moskovske Fondacije za očuvanje nasleđa. "G. Putin će biti pragmatičniji. Pokušaće da zaštiti ruske nacionalne interese, ali će se uzdržati od retorike koja bi mogla da dovede do pogoršanja odnosa sa Zapadom."

Sam Putin je u prvih par dana nakon izborne pobede dao malo nagoveštaja o tome kakvi su mu planovi, ali je jasno stavio do znanja da očekuje dugu i tešku bitku. "Mnoge stvari koje treba uraditi izazvaće i mnogo kontroverzi", kazao je on.

V. M.

Nastavak u sutrašnjem broju


vesti po rubrikama

^svet

16:30h

Enigma Putin: Šta čeka Rusiju pod novim predsednikom (2)

17:28h

Ruske snage zarobile još jednog čečenskog vođu

17:39h

London: Pripiti tajni agent izgubio lap-top

18:16h

Netanijahu demantovao rezultate istrage o korupciji

18:35h

Inicijativa u Senatu za zabranu skrnavljenja zastave SAD

18:55h

Zagreb: Uručena dosijea o "Bljesku" i "Oluji"

22:58h

Zatvara se Černobilj

      


FastCounter by LinkExchange