[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 30. mart 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


29. Mar 2000 15:07 (GMT+01:00)

Verovali ili ne: "Originalni" Savez komunista Jugoslavije postoji i dan danas, a predsednik CK SKJ živi u Obrenovcu

Od Josipa Broza do Branka Loza

Članovi Centralnog komiteta u Hrvatskoj i Bosni nastavljaju svetle tradicije Prleta i Tihog - deluju u strogoj ilegali i pod tajnim partijskim pseudonimima

Savez komunista Jugoslavije u svoje "najslavnije doba" imao je čak 2,8 miliona članova. Bila je treća po brojnosti komunistička partija u svetu, odmah posle kineske i sovjetske. Ali, onda se početkom devedesetih urušila kula od karata. Komunisti preobučeni u neke druge političke odore kao da su jedva dočekali da skrenu sa Titovog puta i dohvate se kalašnjikova, kama, strojnica i zarđalih kašika...

I posle svih strahota i stradanja jedinstveni SKJ, u kojem deluju komunisti "od Vardara pa do Triglava", postoji i dan danas. Daleko od nekadašnje masovnosti i luksuza, ovi današnji komunisti imaju tek jednu tesnu sobicu u bivšem zatvoru "Gestapoa" na beogradskom Obilićevom vencu, skromne stranačke kancelarije u Obrenovcu, tapiju na novobeogradsku u NATO bombardovanju porušenu zgradu bivšeg CK i polovni faks u stanu predsednika partije.

Ovo je priča o njima i njemu - Branku Lozu, predsedniku CK SKJ, crvenom Don Kihotu koji i dan danas veruje u pobedu proletarijata i nužnost skore planetarne radničke revolucije.

CK je naš

Četvrti opštinski sud u Beogradu presudio je 20. februara 1999. godine da je jedini vlasnik zgrade bivšeg CK na Novom Beogradu niko drugi do SKJ. No, do dana današnjeg presuda nije realizovana, a PC "Ušće" je porušena u NATO bombardovanju. "Ali neka, jednog dana će sve to doći na svoje. Ta zgrada pre ili kasnije mora da se vrati partiji jer je cela izgrađena od članarine svih nas", ne da se Lozo obeshrabriti.

Na prvi pogled sasvim običan Obrenovčanin, Branko Lozo je sve samo ne to. U doba SFRJ bio je uzoran član SKJ, nosilac pet udarničkih znački sa omladinskih radničkih akcija, odlikovan Ordenom sa srebrnim vencem za posebne zasluge u amaterizmu...

Komunista je, kako ume da kaže, od rođenja, a u partiju je primljen sa 17 godina sada već daleke 1959. godine. No, već 1975. isključen je iz partije jer je "preoštro i tendenciozno" kritikovao "orgije nekih uglednih drugova" usred dana žalosti za preminulim herojem Veljkom Vlahovićem. No, žalio se i nepunih godinu dana kasnije vratili su mu crvenu knjižicu.

U međuvremenu, kao predsednik Kadrovske komisije Gradskog komiteta omladine SKJ Lozo je inicirao osudu aktuelnog predsednika Srbije Milana Milutinovića, tada prvog čoveka Komisije za pionire.

"Isključili smo ga iz Komiteta zbog buržoaskih pogleda na svet. Posle se žalio, ali nismo ga vratili...", seća se Lozo svog prvog bliskog susreta sa srpskim predsednikom.

Do diplomskog ispita dogurao je na Višoj pedagoškoj školi i Pozorišnoj akademiji, no iz kaprica nikada nije diplomirao pa danas radi kao magacioner u Termoelektrani "Nikola Tesla".

Pred sam rat 1990. godine vrh JNA osniva SK-PJ, a Lozu je, kako kaže, od samog početka bilo jasno da tu "nisu čista posla". No, zarad Jugoslavije prihvatio se funkcije potpredsednika Gradskog komiteta, da bi već 1993. godine sa grupom istomišljenika (među kojima je bio i poslednji načelnik Generalštaba JNA general Stevan Mirković) istupio i u Beogradu sazvao 15. Kongres SKJ na kojem su u prisustvu delegata iz svih SFRJ republika izglasani povratak izvornim principima komunizma i poništene odluke istorijskog 14. Kongresa.

Samica kao kancelarija

- Od države smo dobili samo jednu jedinu prostoriju, nekadašnju samicu u bivšem Gestapo zatvoru na Obilićevom vencu u Beogradu, u zgradi pokraj Tanjuga. Dođe jednom prilikom Boško Brajović, jedan od naših uglednih članova, prvoborac, svojevremeno predsednik Ustavnog suda na neki sastanak... Kako je ušao tako čovek pade u nesvest. Daj šećera, limuna, daj vode... Ma, jedva povratismo čoveka. Šta je bilo, pitamo ga. Kaže: meni su 1936. godine u ovoj samici polomili kosti!

Već dogodine, na 16. Kongresu u Kotoru, Branko Lozo je izabran za predsednika CK SKJ. Centralni komitet danas broji 27 članova iz svih republika i pokrajina bivše Jugoslavije, od kojih oni iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i sa Kosova u najboljoj tradiciji Prleta i Tihog deluju u dubokoj ilegali i pod tajnim partijskim imenima.

Koliko SKJ danas ima članova partijska je tajna, ali drug predsednik nas ubeđuje da je komunista u bivšoj SFRJ mnogo više nego što bi iko mogao da pomisli. Tvrdi da baš u svakoj opštini druge Jugoslavije imaju svoju organizaciju.

Objašnjava da jugoslovenski komunisti, uprkos svemu, nisu odustali od "revolucionarnih metoda klasne borbe", potpuno svesni da nikada u istoriji nisu osvojili vlast na demokratskim izborima. Ubeđeni su da će jednog dana SFRJ ponovo biti cela i komunistička. Opozicija su, napominje, ovdašnjoj poziciji, ali i opoziciji. Nervira ga uvreženo poistovećivanje vladajućih socijalista sa komunistima ("nemaju oni blage veze sa komunizmom").

Alergičan je i novinare koji, evo za više od sedam godina, nisu objavili ni jedno jedino saopštenje SKJ.

Branko Lozo, kaže, blisko sarađuje "sa sestrinskim" KP Italije i KP Nemačke, a redovan je gost i na prijemima u ambasadama DNR Koreje, Kine, Iraka, Indije...

"Dok smo bili drugovi živeli smo kao gospoda", grafit je na jednoj obrenovačkoj fasadi pokraj kojeg se aktuelni predsednik CK SKJ najradije slika.

D. J. Vučićević
foto: B. Pantelić

A para niotkuda...

SKJ se finansira samo od članarine. Svi članovi sa svih strana bivše Jugoslavije uredno šalju članarinu (najmanje 10 dinara mesečno), ali to je, međutim, nedovoljno za svaku iole ozbiljniju delatnost:
- Živi smo se polomili da odštampamo hiljadu plakata... Evo, sad ne znam kako ću da organizujem 17. Kongres. Treba smestiti i nahraniti tol'ke ljude... - žali se Branko Lozo.


vesti po rubrikama

^reportaža

15:07h

Verovali ili ne: "Originalni" Savez komunista Jugoslavije postoji i dan danas

17:13h

Problemi na relaciji novine - čitaoci u Engleskoj završavaju izvinjenjem

17:41h

Grupa vremešnih Engleskinja slikale se nage za kalendar i pobedile

18:32h

Ekstrat iz jagnjeće jetre, čudotvorni lek za potenciju kod muškaraca

   


     


FastCounter by LinkExchange