[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 30. mart 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


29. Mar 2000 16:09 (GMT+01:00)

Vlaga ugrožava freske manastira Mileševa kod Prijepolja

Opao malter s Isusa Hrista

Najugroženije su freske Bogorodice i ktitorska kompozicija na severnoj strani. Ugrožene i rukopisne knjige

Jedan od najznačajnijih spomenika srpske duhovnosti, manastir Mileševa kod Prijepolja, zadužbina srpskog kralja Vladislava, sina Stefana Prvovenčanog, sagrađen između 1234. i 1236. godine, opasno je ugrožen vlagom nepoznatog porekla.

Ekipa konzervatora iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva i Republičkog zavoda za zaštitu sa stručnjacima okupljenih oko projekta "Na svetim vodama Lima", obišla je nedavno manastir Mileševu i uverila se da je vlaga načela jedinstvenu galeriju fresaka, najviši slikarski domet svog vremena ne samo kod Srba, već i u Evropi.

Monasi i predstavnici Eparhije mileševske, na čelu sa vladikom Filaretom, upozorili su još početkom zime da se vlaga popela uz zidove Mileševe na visinu od čak dva i po metra i da, najverovatnije, "vlaga vuče iz temelja".

- Najugroženije su freske Bogorodice i ktitorska kompozicija na severnoj strani. Vlaga je stigla do polovine freske u severoistočnom uglu priprate na kojoj su predstavljeni Nemanjići, Stefan Nemanja kao monah Simeon, Sava Stefan Prvovenčani i njegova dva sina, Radoslav i Vladislav. Sa lica Isusa Hrista, ispod Belog anđela, monumentalnih kompozicija iz njegovog zemaljskog života, opao je već deo maltera, a vlaga je uočljiva i u delu gde je bio grob Svetitelja Save - kaže monah Sava.

- Problem vlage je najveći problem otkad postoje ovakve građevine i sa njim su se stručnjaci sretali i ranije, ali do sada nismo uspeli da utvrdimo njeno poreklo. Ako bismo našli uzrok pojave vlage u temeljima lako bismo rešili problem - kaže Zvonimir Zeković, konzervator Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Njegovo mišljenje je da se vlaga stvara periodično i da bi većih problema bilo ako bi sve to trajalo duže. Na primedbe da dosadašnji konzervatorski rad nije bio zadovoljavajući, Zeković naglašava da su na zaštiti Mileševe radili naši najpoznatiji konzervatori na čelu sa Oliverom Kandić, da je sve urađeno korektno.

- Bilo je predloga da se pravi veliki drenažni sistem i da je to urađeno stvar bi bila rešena. Tada nije bilo dovoljno novca, reč je o skupom projektu, ali se uvek vratimo na nešto što mora da se uradi - ističe Zeković.

Država Srbija će pomoći zaštitu manastira Mileševa, potvrdila je Viktorija Kelec, stručni saradnik u Republičkom ministarstvu kulture, i dodala da će se vrlo brzo krenuti sa konkretnim radovima na zaštiti od daljeg propadanja.

Vladika mileševski Filaret apelovao je na okupljene stručnjake da se radi ozbiljno i polako kako se ne bi ponovile pređašnje greške.

- Nikoga ne optužujemo i ne prozivamo, već samo tražimo mere da se spreči propadanje fresaka, neprocenjivog nacionalnog blaga. Ne sme se ponoviti slučaj manastira Sv. Trojice kod Pljevalja gde su u oltaru crkve uništene freske, upozorava vladika Filaret.

Tekst i foto: Z. Prijović

Ugrožene knjige

Na području Mileševske eparhije ugrožene su i rukopisne knjige i druge dragocenosti u brojnim manastirima. Tako su nedavno stručnjaci Narodne biblioteke Srbije preneli u svoje laboratorije, radi zaštite i konzervacije, rukopisne knjige iz manastira Sv. Trojice kod Pljevalja. Iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture sa Cetinja već protestovali što su knjige odnesene u Beograd.


vesti po rubrikama

^kultura

16:09h

Vlaga ugrožava freske manastira Mileševa kod Prijepolja

16:33h

Integralni dnevnici pesnikinje Silvije Plat

16:56h

Premijera predstave "Oskar Vajld i nepostojani princ"

17:19h

U "Madlenijanumu" gostuje Katja Ričareli, slavni italijanski sopran

17:24h

Godišnja skupština Udruženja dramskih pisaca Srbije

17:39h

Retrospektiva "Plavog jahača"

17:58h

Performans Porodice bistrih potoka u Domu omladine

18:09h

U Veneciji počinje retrospektiva balkanskog filma

      


FastCounter by LinkExchange