[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 29. mart 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


28. Mar 2000 17:31 (GMT+01:00)

Aleksandar Žikić, autor dve knjige o domaćem rokenrolu

Fatalni ringišpil

Biografija Milana Mladenovića. Hronika rokenrola od pedesetih do kraja sedamdesetih

Iako je rok izdavaštvo u nekom srećnijem svetu razvijena delatnost koja ide ukorak sa muzičkom produkcijom, kod nas, nažalost, to nije bio slučaj ni u boljim vremenima. Knjige o domaćem rokenrolu su retkost, a kada se u samo nekoliko meseci pojave dve, pa još od istog autora, to se shvata kao kuriozitet.

- Ne bi trebalo da bude tako - kaže novinar Aleksandar Žikić, čije nedavno objavljene knjige - "Mesto u mećavi" (Matica srpska) i "Fatalni ringišpil" (Geopoetika) - nagoveštavaju buđenje (pot)kulturne scene koja je dugo bila u zimskom snu. Prva predstavlja profesionalnu biografiju Milana Mladenovića rano preminulog vođe kultne EKV, dok je "Ringišpil"- hronika beogradskog rokenrola, od pedesetih do kraja sedamdesetih.

- Rokenrol kod nas možda nije potisnut kao muzika, ali je morao da bude potisnut u drugim segmentima. Pošto podrazumeva svest, stav, slobodu duha, otpor autoritetu, ne može da bude od koristi nijednom represivnom i totalitarnom režimu, nezavisno od toga da li je reč o političkoj ili kulturnoj sferi - kaže Žikić.

Ni u knjizi ("Mesto u mećavi"), ni na promociji, nijednom rečju nije spomenuta reč smrt.
- Ta reč ne postoji u knjizi jer je Milan Mladenović u njoj živ i prisutan i želeo sam da taj utisak ostane posle čitanja. On nije fizički prisutan, ali u svemu ostalom je tu. Štaviše, sada dolazi do izražaja proročanski element koji su imale neke njegove pesme. Vizionara ima malo, ali vreme je pokazalo da je u njegovom slučaju bila reč o vizionarskoj koncepciji.

Milana Mladenovića nazivaš jednim od najznačajnijih domaćih umetnika 20. veka.
- Kada to kažem imam na umu njegove vanserijske pesničke, kompozitorske, pevačke, gitarske domete... Milan je bio harizmatska ličnost koja je za sobom povukla generacije, postigavši ono što se ovde smatra nemogućim - da vrhunska umetnost, koja ni na koji način nije prilagođavana imaginarnom masovnom ukusu, postigne ogroman komercijalni uspeh. Vrlo su retke pojave u kulturi uopšte kojima je tako nešto pošlo za rukom.

I u "Fatalnom ringišpilu" bavio si se istorijom beogradskog roka. Šta ti izgleda kao najvrednije?
- Smatram da je Beograd u kreativnom i svakom drugom pogledu imao najjaču scenu u bivšoj Jugoslaviji i taj stav bio je motiv za pisanje knjige. Kakav god da je, koliko god da je poseljačen, upropašćen i pretvoren u jednu vrstu obora, Beograd je grad koji ipak poseduje specifičan duh. Pošto je taj duh je prilično dobro prelomljen kroz rokenrol, zanimali su me ljudi koji ga inkarniraju. Nikad nije bilo manje uslova za pravu profesionalizaciju nego danas, ali kad se sve uzme u obzir, iz današnje ponude iskaču "Vroom", "LJRV", "Eyesburn", "Reinkarnirani" "Orgazam", "Kazna za uši", "NBG". Takozvana "art" scena na čelu sa "Darkvud dabom" i "Kandom, Kodžom i "Nebojšom" varira u ponudi, ali je apsolutno vredna pažnje dok u andergraund varijanti "Supernaut" i "Neočekivana sila" praktično nemaju pravu konkurenciju. Ipak, "novi talas" je, bez sumnje, bio najznačajniji period domaćeg roka, a zna se ko su bili njegovi protagonisti: Koja, Anton, Cane, "Električni orgazam", Vlada Divljan..

P. Dragosavac
Foto: E. Vaš


vesti po rubrikama

^intervju

17:31h

Aleksandar Žikić, autor dve knjige o domaćem rokenrolu

      


FastCounter by LinkExchange