[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 29. mart 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


28. Mar 2000 18:07 (GMT+01:00)

Suđenje generalu Radislavu Krstiću u Hagu

Holandski kaplar optužuje

HAG (Beta) - Pripadnik Holandskog bataljona Ujedinjenih nacija, kaplar David Fasen, izjavio je pred Tribunalom u Hagu da su Arkanovi "tigrovi" ušli u Srebrenicu zajedno sa snagama Vojske Republike Srpske 11. jula 1995. godine.

"Prvo su išli Arkanovi 'tigrovi' obučeni u crno, za njima 'vukovi sa Drine' i potom jedinice VRS. Svi su bili veoma dobro naoružani", izjavio je Fasen, svedok optužbe na suđenju generalu VRS Radislavu Krstiću, optuženom za genocid nad Muslimanima Srebrenice 1995. godine.

Holandski bataljon UN bio je zadužen za zaštitu Srebrenice, formalno zaštićene zone. Fasen je opisao događaje od 11 do 14. jula 1995. godine, koje je nazvao "užasnim". On je rekao da ga ti događaji progone i da ima teškoće sa spavanjem.

Fasen je izjavio da su srpski vojnici po dolasku u Potočare "pili mnogo rakije" i da su se drogirali. "Video sam kako ušmrkavaju beli prah, kokain", izjavio je.

Svedok je rekao da su "Drinski vukovi" odmah po ulasku u Potočare, gde je bila baza UN, počeli da pljačkaju okolne kuće iz kojih su iznosili telefone, pisaće mašine, videorikordere, mlinove za kafu. U nekoliko kuća bacili su zapaljive bombe, a u jednoj su ubili ljude koji su bili unutra.

Fasen je svedočio da je 14. jula 1995. godine dobio naređenje da iz baze UN u Srebrenici pokupi opremu. Na putu ka Srebrenici video je mnogo tela žena, dece i starih muškaraca koja su bila plavoljubičasta od vrućine. Bilo je 38 stepeni. Fasen je rekao da je u centru Srebrenice, u blizini baze UN, video 40-50 tela, uglavnom žena i dece.


vesti po rubrikama

^hronika

18:07h

Suđenje generalu Radislavu Krstiću u Hagu

18:20h

Nikšić: Policajci demolirali kafić

23:40h Uganda: Nova grobnica
   


     


FastCounter by LinkExchange