[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 29. mart 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


28. Mar 2000 17:06 (GMT+01:00)

Branislav Lainović Dugi, poslednji kum ravnice (8)

Siromašniji od brunejskog sultana

Imao pokriće za svaki dinar. Letovao na Azurnoj obali, Kopakabani..., ali se uvek vraćao Štrandu

- Od 1979. sam neprekidno u inostranstvu i za razliku od svih njih (državnih službenika, političara, novopečenih biznismena... ), za sve što posedujem imam debelo poreklo - rekao je Branislav Lainović pre tri godine Gordani Jovanović za "Dugu".

Nedavno je izjavio da bi ga, da kojim slučajem nema pokriće za svaki dinar i svaku marku, "već odavno neko nagazio".

Bio je jedan od najbogatijih ljudi u Vojvodini. Pored diskoteke "Paradizo", najveće na prostoru bivše SFRJ, govorilo se da je vlasnik nekoliko kuća i stanova u najelitnijim delovima Novog Sada.

- Živim s roditeljima i suprugom u malom stanu. Da bih natrljao nos banditima i lopovima, da crknu od muke, gradim pravi dvorac u Sarajevskoj ulici koji će zauzimati površinu od 700 kvadrata. Bazen se ne računa. Meni takva kuća ne treba, ali će biti zgodno videti kako će na to reagovati svi koji me mrze. Pare mi stižu redovno iz Belgije i Holandije gde posedujem barove, tako da se ne plašim da ću ikad osiromašiti... Šezdeset odsto lokala u Novom Sadu napravljeno je parama koje sam pozajmio ljudima - izjavio je 1992. godine.

Sam je govorio da je prokockao oko 10 miliona maraka i da je, od kada je prestao, stekao 350 kvadratnih metara poslovnog prostora u Novom Sadu koji, kako je sam govorio, iz opreza nije vodio na svoje ime. Nezvanične priče kazuju da je vlasnik nekoliko hotela u Evropi, jednog restorana u Novom Sadu, da nema lokala u ovom gradu u koji nije "ugrađen" njegov novac (pozajmljivao je bez kamate, a vraćali su mu kad su mogli), te da su svi kiosci na novim gradskim stajalištima u vojvođanskoj prestonici - njegovi.

Pored onih u Novom Sadu, imao je nekretnine u Bugarskoj, Amsterdamu, Marbelji... vozni park krasili su mu "jaguar", nekoliko "mercedesa" i džipova...

- Smešno je da dokazujem lopovima da nisam lopov. Na Zapadu sam 20 godina, vratio sam se odande s gomilom para. Diskoteku i lokale posedovao sam pre rata, kafana u Nemačkoj mi radi već 14-15 godina, imam masu deklarisanih potvrda o parama koje sam u zemlju donosio iz Bugarske... Nisam kriminalac, već intelektualac. To sam i dokazao. Bavim se biznisom i za sve postoje uredni papiri. Zaradio sam dovoljno i to poštenim radom. Imam izuzetno jake veze u Bugarskoj, poznajem uticajne ljude, sva su mi vrata otvorena. I trgovao sam na potezu Bugarska - Rusija - Grčka. Vrlo malo sam radio u Jugoslaviji - pričao je 1994. godine, demantujući da se naveliko bavi naftom. "Svaki kanal za uvoz nafte u Srbiju pod sankcijama otvorili smo moji prijatelji i ja. Ali, nijedan od tih kanala nisam želeo da iskoristim", govorio je Dugi.

Dve godine kasnije, 1996, takođe je tvrdio da ništa nije nepošteno zaradio, da ima diskoteku i restoran u Sofiji u skijaškom centru Borovec i tržni centar u Novom Sadu.

Samo u diskoteku "Paradizo" svojevremeno je uložio 1,5 miliona maraka, a po Novom Sadu kruži priča da je opremanje prostora gde je trebalo da se smesti redakcija TV "Lala" koštalo 4,5 miliona maraka. Na 15. spratu "Agrovojvodinine", kule na Bulevaru oslobođenja u Novom Sadu, poslednjih meseci svakodnevno se pripremao teren za pokretanje "Lale".

Redakcija je skoro u potpunosti bila opremljena, na svakom od specijalno rađenih radnih stolova bio je računar, a doterani su bili i urednički boksovi. Kompletno je uređen i ulaz u samu zgradu, kao i poseban "neparni" lift koji je vodio do prostorija televizije. Za buduće goste pripremljen je i mali, ali izuzetno moderno uređen kapućino bar.

Ovih dana očekivalo se da iz inostranstva stigne emisiona oprema vredna 450.000 maraka, a u toku su bili i radovi na krovu zdanja gde je trebalo da bude montažni studio. Na jesen je ova televizija trebalo da počne s radom.
- Televizija bi bila zamišljena tako da pokrije sve životne sfere, između ostalog i politiku i politička zbivanja. Sve stranke bile bi podjednako zastupljene na ovoj televiziji i svako bi mogao da kaže šta misli, ali ne bih dozvolio da pljuju jedni po drugima... - objasnio je nedavno Lainović koji je planirao da pokrene i dnevni list i radio.

Inače, i sam Lainović nije poricao da je najbogatiji u Novom Sadu.

- Niko nema toliko prijatelja kao ja. A kad je novac u pitanju pa, u poređenju s brunejskim sultanom, puka sam sirotinja. Siromašak sam, takođe, i u odnosu na one koji su u rat ušli dužni do guše, a iz njega izašli kao milioneri... Sigurno je da sam dobro situiran i da ne moram da radim dok sam živ. Međutim, mislim da bih se izbekeljio od dosade da živim samo na jednom mestu. Nadam se da ću ovo što sam počeo brzo završiti, a posle toga stvarno mislim da neću raditi već ću samo uživati u pogledu na Dunav ili na neko more, gde nameravam da živim - planirao je pre tri godine.

Ovu svoju devizu sprovodio je u delo kad god je mogao.

- Letovao sam na Svetom Stefanu kad niko od Jugovića nije mogao da uđe tamo. Celog života leta sam provodio na Azurnoj obali, u Nici, Monte Karlu, Kanu, Sen Tropeu, letovao sam na Kopakabani i Akapulku... Navikao sam da uđem u lokal u kojem, doduše, plaćam paprenu uslugu, ali me personal tretira kao jedinog gosta, a ne da me pitaju: "O'li pivo, a o'li i čašu?". Ali na Štrandu je moj svet, moj Novi Sad, moj Dunav... Ako budem poželeo da se pokazujem otići ću kad ovde bude minus 25 stepeni i vratiti se na plus 15 s Balija, Havaja, Bahama, Sejšela... - pričao je pre nekoliko godina.

N. MIJUŠKOVIĆ, M. STAJIĆ

NASTAVIĆE SE


vesti po rubrikama

^feljton

17:09h

Branislav Lainović Dugi, poslednji kum ravnice (8)

      


FastCounter by LinkExchange