[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 29. mart 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


28. Mar 2000 17:41 (GMT+01:00)

Dr Boško Mijatović o tome koliko košta navodna stabilnost cena

Stalno i umereno štampanje novca

Vlada hoće nemoguće, da štampa pare, a da inflacija ne postoji. Zato kontrolom cena upropaštava privredu

BEOGRAD - Poslednje obećanje iz vlade Srbije da će cene u ovoj godini ostati stabilne, ali ne na štetu proizvodnje, sastavni je deo stvaranja fikcije o stabilnosti, što je izgleda jedina politika koju ova vlada ume da vodi, pošto samo u ministarskim izjavama proizvodnja raste, platni bilans se oporavlja, reforme napreduju, socijalno stanje je sve bolje, a ništa od toga nije tačno, komentariše za "Glas" dr Boško Mijatović iz Ekonomskog instituta.

On podseća da sudbinu cena opredeljuju monetarna politika i administrativna kontrola cena.

Do izbora "stabilno"

Narednih meseci nastaviće se ista igra " čuvanja standarda " stanovništva, odnosno održavanja socijalnog mira. Država će nastaviti da umereno štampa novac da ne bi izazvala hiperinflaciju, a iza scene će na direktore društvenih i državnih preduzeća vršiti politički pritisak da ne povećavaju cene. Rezultat će biti povećanje gubitaka u privredi, nestašice i rast kursa i inflacije. Tako će vlast, bez obzira na ekonomske posledice, održavati fikciju o stabilnosti obavezno do izbora na jesen, prognozira Mijatović.

- Novac se stalno umereno doštampava za 5 do 10 odsto mesečno, i pošto se vlada trudi da postigne nemoguće- da štampa pare a da inflacija ne postoji- poseže za kontrolom cena. Pri tome se zloupotrebljava antimonopolsko zakonodavstvo, obzirom na to da se za pohode inspekcije po preduzećima kojima se naređuje da vrate cene, upotrebljava Uredba srpske vlade koja je protivustavno derogirala savezne antimonopolske propise. Smešno je, ali sila boga ne moli, da se to radi i u granama gde ne postoje monopolisti i gde je cena deo konkurentske utakmice, kao kod dnevnih novina, naprimer, kaže Mijatović.

On upozorava da upravo zbog toga mleka, šećera, ulja, benzina, lekova i slično ima dovoljno samo u ministarskim izjavama, a ne i u prodavnicama. Kada roba nestane sa tržišta vlada šalje u akciju nove inspektore i policajce da je tobože izvuku iz magazina.

To je ekonomska politika koja očito ne daje nikakve rezultate, izuzev smanjivanja proizvodnje, jer preduzeća ne mogu da podnesu velike gubitke koje im propisivanjem cena direktno stvara vlada, tvrdi Mijatović

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:11h Robert Hauser, šef beogradske kancelarije Svetskog programa za hranu
17:02h

U prodavnicama ulje po novoj ceni od 15,50 dinara

17:41h

Dr Mijatović o tome koliko košta navodna stabilnost cena

17:59h Ruski "Gazprom" prepolovio isporuke gasa za NIS
18:15h SRJ uvela potpunu blokadu prema Makedoniji
18:25h Čačak: Rekordna proizvodnja papira u martu
   


     


FastCounter by LinkExchange