[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 25. mart 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


24. Mar 2000 16:20 (GMT+01:00)

"Glas" saznaje: Vlada Srbije odgovorila na potez Saveznog ustavnog suda

Po novim pravilima u Veće republika

Ako neka partija ne podnese listu kandidata na propisan način, njena mesta popuniće se strankama koje nisu napravile taj propust

BEOGRAD - Posle četiri meseca Vlada Srbije odgovorila je na ocenu Saveznog ustavnog suda prema kojoj je važeći republički Zakon o izboru poslanika u Veće republika Skupštine SRJ neustavan. Podsećamo, Savezni ustavni sud takvu odluku usvojio je 20. novembra prošle godine.

Pre dva dana šturim saopštenjem iz Vlade Srbije javnost je obaveštena da je pripremljen Predlog novog zakona koji će uskoro biti dostavljen Skupštini Srbije.

Kao neustavne Savezni ustavni sud ocenio je više zakonskih momenta. Zakonom je bio opredeljen većinski umesto proporcionalnog izbornog sistema, odnosno srazmernog predstavljanja političkih stranaka zastupljenih u Skupštini Srbije. Takođe, utvrđivana je mogućnost opoziva poslanika kada svojim radom u Skupštini Jugoslavije povredi Ustavom određeni položaj Republike Srbije, pri čemu je bilo precizirano da je poslanik opozvan ako bi za njegov opoziv glasale dve trećine poslanika.

Podsećanje

Skupština Crne Gore usvojila je pre dve godine novi Zakon od delegiranju poslanika u Veće republika Skupštine SRJ. Savezni ustavni sud odbacio je ovaj zakon i na taj način onemogućio crnogorski parlament da po novim pravilima delegira svoje predstavnike u Veće republika. Od tada vladajuća koalicija u Crnoj Gori bojkotuje rad Savezne skupštine.

Prema novom zakonskom predlogu poslanici se biraju srazmerno stranačkom sastavu u Narodnoj skupštini. Utvrđena je i mogućnost odstupanja od ovog pravila. Do toga bi došlo ako grupa poslanika ne predloži svoje kandidate, ili njen predlog bude odbačen.

Odbacivanje bi se, pak, dogodilo ako većina poslanika partije koja je dostavila svoju listu "neopravdano izostane sa sednice" Skupštine. Mesta partija koje iz navedenih razloga ostaju bez mandata popunjavala bi se poslanicima iz redova poslaničkih grupa koje su dostavile ispravne liste, o čemu bi potom morala da se izjasni skupština.

Na odluke Skupštine predviđena je mogućnost žalbe Komisiji za izbor poslanika u Veće republika, dok se žalba na odluku Komisije može uložiti Vrhovnom sudu Srbije.

U članu 5 konstatuje se da predsednik Skupštine Srbije utvrđuje broj poslanika koji se biraju iz redova određene partije, iz čega može proizaći da bi prvi čovek srpskog parlamenta mogao utvrđivati i ko će popuniti eventualno upražnjena mesta.

Predlogom zakona ne predviđa se mogućnost opoziva mandata poslanika u Veću republika, što je Savezni ustavni sud ocenio kao rešenje suprotno Ustavu SRJ.

M. Teodorović


vesti po rubrikama

^politika

15:05h

Ukinuta OVK Preševa Medveđe i Bujanovca

15:25h Kušner: Previše mržnje
15:45h Lideri EU sa zasedanja u Lisabonu poručili: Sankcije moraju ostati
15:55h Šestog dana Kraljevčani protestovali
16:00h Posle rasprave u Skupštini Crne Gore, Žižić nije bio pijan
16:10h Anido demantovao srpske medije: Granica nije zatvorena

16:20h

"Glas" saznaje: Vlada Srbije odgovorila na potez Saveznog ustavnog suda

16:30h Ko je ovaj čovek: Milutin Mrkonjić
17:30h Banja Luka: Deset godina za uklanjanje mina
17:45h Bomba na klub DS u Raškoj
22:59h Džordž Robertson i general Vesli Klark na Kosovu
23:01h Zoran Đinđić: Lanac skupova
23:05h Direkcija JUL-a ponudila svoje "profesionalne, intelektualne i političke" snage
   


     


FastCounter by LinkExchange