[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 25. mart 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


24. Mar 2000 17:57 (GMT+01:00)

Dr Mirosinka Dinkić o socijali u budućnosti

Krpež neće biti od pomoći

Dosadašnja prelivanja u oblasti socijale neće napuniti kasu. Pomoć će morati da se traži i iz inostranstva

BEOGRAD - Obećanje iz Platforme demokratske opozicije Srbije da će država obezbediti posebna socijalna davanja za najugroženije kategorije, penzionere i nezaposlene, teško da može da eliminiše strah od promena upravo kod ovog dela stanovništva, kojem aktuelna vlast i inače sugeriše da bi sa njom izgubio i dosadašnje prihode, kaže dr Mirosinka Dinkić iz Ekonomskog instituta.

Nova vlast, po njenim rečima, mora da ima koncept nove socijalne politike koja će odgovarati tržišnoj privredi i da upravo ovim kategorijama stanovništva garantuje da njihova egzistencija neće biti ugrožena i da neće biti tretirani kao socijalni slučajevi kojima pripadaju socijalna davanja. Penzije nisu socijalna davanja, već primanja od rada i bilo koja vlast dužna je da obezbedi njihovu isplatu po zakonu i bez sadašnjeg zakidanja, a nezaposlenima se moraju stvarati uslovi da što brže dođu do radnog mesta, objašnjava dr Dinkić.

Manjak 400 miliona dolara

Odgovor na pitanje koliki su realni deficiti zaslužuje temeljnu analizu, ali prema procenama dr Dinkić, samo za penzije koje su stvarno isplaćene u prošloj godini preko Fonda PIO zaposlenih Srbije nedostajalo je oko 3 milijarde dinara. Ako se tome dodaju tri penzije u bonovima za struju i ponovo stvoreni zaostatak od jedne i po penzije u 1999. nedostajalo je preko 400 miliona dolara po tržišnom kursu. Sa istim prilivom penzionera od jedan odsto, dakle, godišnje treba računati najmanje sa tolikim manjkom, podseća dr Dinkić.

Obzirom na to da je domaća privreda osiromašena, kao što je i najveći deo stanovništva na ivici bede, ona upozorava da će pre svega u tranzitornom periodu nedostajati sredstva za servisiranje penzija, za zdravstvene usluge i nezaposlene, koja neće moći da se obezbede redistribucijom i dosadašnjim prelivanjima.

Ta dodatna sredstva će morati da se osiguraju iz inostranstva, delimično preko humanitarnih organizacija, a najvećim delom od međunarodnih finansijskih institucija za privremeno finansiranje socijalnih potreba, kaže dr Dinkić.

Tim pre, što će privredne reforme i prestrukturiranje preduzeća razgolititi viškove zaposlenih i tim ljudima se mora obezbediti naknada za osiguranje od nezaposlenosti dok ne nađu novi posao, za šta je takođe potrebno osigurati dodatna inostrana sredstva.

Dr Dinkić pri tome podseća da su osamdesetih godina, dok su još verovali u jugoslovenske reforme, MMF i Svetska banka od tadašnje vlade tražili konkretne socijalne programe i pregled potreba i sredstava za njihovu podršku.

Naravno, reč je o privremenim prilivima dodatnih sredstava dok se domaća privreda ne osposobi da ih sama obezbeđuje. Bitno je, međutim, da se napravi koncept ukupne socijalne politike, na kojem će i nova vlast morati ozbiljno da radi i da se sve ono što se danas finansira preko preduzeća ubuduće finansira iz drugih fondova, kao u zemljama koje imaju uspeha u tranziciji, kaže dr Dinkić.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:50h

Ministar Babović o nestašici ulja: Kriv je "Dijamant"

17:03h Konferencija za novinare u Vladi Srbije: Cene moraju ostati stabilne

17:57h

Dr Mirosinka Dinkić o socijali u budućnosti

18:45h Više gasa za industriju
   


     


FastCounter by LinkExchange