GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI” d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
     

Glas javnosti 24 sata sa Vama..... najnovije vesti iz zemlje i sveta.....


PISMA

 


Reagovanje

Da li su krivi lekari i babice

Prema informaciji Sinod Srpske pravoslavne crkve zatražio je od sveštenika da lekarima i babicama koji vrše abortuse ne dozvoli pričešće i liši ih prava rezanja slavskog kolača. Abortus, čedomorstvo je greh pred Bogom i preti da u dogledno vreme dovede do biološkog istrebljenja srpskog naroda. Često se diže glas protiv abortusa (i to najčešće od onih koji nemaju dece). Međutim, ni lekari, ni roditelji ne vrše abortus iz obesti, već iz zdravstvenih razloga, ili kada porodica već ima dece pa bi rađanjem više dece doveli u opasnost i postojeću jer nemaju osnovnih uslova za izdržavanje većeg broja dece. Nažalost, mislim da je abortus najmanje kriv za smanjenje nataliteta u Srbiji. Svestan sam da ovo moje pismo može biti shvaćeno kao jeres, posebno od strane članova Sinoda.

Ali, odmah se postavlja pitanje, šta su članovi Sinoda, lično učinili da ne dođe do "istrebljenja srpskog naroda"? Ko je od njih i koliko odgajio malih srpčića? Jesu li provodili "besane" noći pored deteta sa temperaturom od oko 40 stepeni, vodili decu u jaslice, obdanište, školu, po kiši, ledu, mraku, a posle trčali na posao? Da li su razmišljali kako u ovoj bedi prehraniti, obući, učiniti srećno detinjstvo svom detetu, kad ni mleko ne možeš da kupiš? Nisu! Jer, hrišćanska - crkva ne dozvoljava napredovanje u crkvenoj hijerarhiji licima koja su oženjena i koja imaju porod.

Koliko je meni poznato, to nije izvorni hrišćanski zakon. U prvim vekovima hrišćanstva, episkop je mogao da bude porodičan čovek. Tek kasnije, crkvena administracija odlučuje da na najviše funkcije u crkvi mogu doći samo crkveni velikodostojnici koji nemaju porodicu. Znači, izuzetno sposoban, nadaren i u svetu cenjen teolog (lično poznajem neke od njih), ne može zauzeti mesto episkopa, jer je oženjen i odgajio više malih Srba, pravoslavaca. Katolička crkva je otišla i par koraka dalje (nazad), i to ne voljom božjom, već voljom pape Grgura sedmog 1074. godine. Ona se upornije i duže bori protiv abortusa, a čak ni "obični" sveštenici ne mogu imati porodicu i moraju da žive u tzv. celibatu. Zar nije tužno i ružno? Šta da radi mlad čovek koji se opredelio za bogosloviju? Ako je izuzetno talentovan i ambiciozan i želi da napreduje u crkvenoj hijerarhiji, ne može da ima porodicu. A, ako želi da ima porodicu i odgaja nove Srbe, pravoslavce, hrišćane, ne može da bude vladika, mitropolit, bez obzira na talenat.

Za nas laike, neobjašnjiv je i stav prema majci. Ta svetica, majka koja je rodila Isusa Hrista, koja je rodila sveštenike, episkope, i bez koje ne bi bilo ni crkve, ne može ući u oltar, pa čak ni u manastir Hilandar. Zašto? A, prema Bibliji, Gospod Bog, šestog dana stvaranja sveta reče "Nije dobro da je čovek sam, da mu učinim druga prema njemu" i "Zato će ostaviti čovek oca svoga i mater svoju, i prikloniće se k ženi svojoj, i biće dvoje jedno telo" Očekujem i želim polemiku, ali ne laičku, već stručno teološku, koja će nas ubediti u iskrenost stavova Sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Mr Nikola Radulović,
Beograd


Pitanje

Gde su numizmatičari

U jednom od martovskih brojeva "Glasa" izašao je mali članak o Numizmatičkom udruženju. Znam da je u Ulici Svetog Save i da se utorkom (ne znam tačno u koje vreme) u prostorijama tog kluba vrši procena starog novca. Molio bih vas da mi odgovorite, pošto mi je veoma važno, kada i gde se tačno to može proceniti. Imam dosta starog novca, pa bih želeo da to tamo odnesem na procenu. Taj broj "Glasa", gde sam to pročitao, izgubio sam, pa vas stoga molim da mi odgovorite u rubrici za čitaoce, kada je to tačno i gde. Zahvaljujem. Vaš stalni čitalac.

M. Levnasić,
Beograd

Numizmatičko udruženje se nalazi u Ulici Svetog Save broj 16 i otvoreno je utorkom od 19 sati.


Reagovanje

Pomoć svom listu

Povećanje pa smanjenje cene našeg lista čitaoci su različito primili. Među onima koji smatraju da "Glas" treba da ima realnu cenu, sam i ja trgovac iz Kuršumlije. Ovo radim dobrovoljno, po svojoj savesti, i, ukoliko"Glas" za koji smatram da je najbolja novina, bude imao nekih problema, prihvatam svu odgovornost. Smatram da bi savesti trebalo da imaju i "krojači cena" koji ne vraćaju cene roto-papira, struje, benzina, ali zato kontrolišu cene novina.

Mile V. Koprivica.
Kuršumlija     


FastCounter by LinkExchange