[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 22. mart 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


20. Mar 2000 16:18 (GMT+01:00)

Austrijska opozicija odbacila vladin predlog o jedinstvenom nastupu prema EU

Bez preuzimanja tuđe odgovornosti

Vicekancelar naglasila da cilj tog dokumenta nije politička trgovina sa Zelenima i SPO

BEČ (Beta) - Austrijska opozicija odbila je da potpiše zajedničku izjavu sa novom vladom o "nacionalnom ujedinjenju" protiv bilateralnih sankcija koje su 14 država članica EU uvele protiv Beča.

Glupa ideja

Lider Zelenih Aleksander van der Belen nije se ustezao da predloženi dokument okvalifikuje kao "glupost". "Smešno je da vlada pokušava da opoziciju obaveže na sprovođenje programa vlade. Vlada sama mora da vlada", rekao je on, dodajući da je jedino moguće da se šefovi opozicionih partija na nivou EU založe za jasno definisanje kada i kako sankcije mogu biti uvedene.

Nova austrijska vlada, koju sačinjavaju Narodna partija (OVP) kancelara Volfganga Šisela i desničarska Slobodarska stranka (FPO), zakazala je sastanak sa liderima opozicije - Socijaldemokratskom partijom (SPO) i strankom Zelenih - na kojem je trebalo da se postigne dogovor o zajedničkom nastupu protiv kaznenih mera partnera u EU.

Međutim, lider SPO Alfred Guzenbauer i šef Zelenih Aleksander van der Belen nisu želeli da prihvate predlog kancelara Šisela i vicekancelara Suzane Ris-Paser; Guzenbauer je nakon sastanka izjavio da zajednička izjava svih parlamentarnih partija Austrije pred samit EU u Lisabonu nije moguća.

Zajednička izjava trebalo je da sadrži sledeće tačke na koje se obavezuju sve parlamentarne stranke: konstataciju da se kaznene mere 14 partnera u EU i drugih zemalja u svetu osuđuju kao neopravdane, prenagljene i protivne dokumentima EU; da sve stranke svoje aktivnosti treba da usmere na očuvanje prava stanovništva Austrije i njihovu zaštitu od nepravednih sankcija EU i drugih zemalja; te podrška osnovnom programu nove vlade.

Predlagano je i da o realizaciji programa vlade svakog meseca zasedaju i raspravljaju šefovi poslaničkih klubova.

Vicekancelar Ris-Paser izjavila je da nova vlada teži ka uspostavljanju nove vrste saradnje sa opozicijom. Ona je istakla da ovaj dokument vezan za ukidanje sankcija ne predstavlja nikakvu trgovinu sa opozicijom, već je cilj da "Austrija nastupa sa jednim glasom". Guzenbauer i Van der Belen rekli su, međutim, da je "nacionalno ujedinjenje" moguće samo sa narodom, a ne sa opozicijom.

Prvi korak u Lisabonu

Kancelar Šisel je u utorak rekao da bi vanredni samit članica EU, koji bi trebalo da bude održan krajem ove nedelje u Lisabonu, mogao da bude prvi korak ka ukidanju kaznenih mera koje su 14 zemalja EU uvele posle ulaska FPO u austrijsku vladu. "Lisabon bi mogao da predstavlja prvu fazu normalizacije odnosa između Beča i njegovih 14 partnera. Tamo ćemo imati šansu da započnemo dijalog koji bi vodio ukidanju sankcija, a ja ću prvi put biti u prilici da im objasnim da upravo u dijalogu leži osnova demokratije. Moj zadatak neće biti da umirujem njihove strahove već da iste u potpunosti razbijem", najavljuje Šisel.


vesti po rubrikama

^svet

16:18h

Austrijska opozicija odbacila predlog o jedinstvenom nastupu prema EU

16:48h

Serijom oružanih napada obnovljeno nasilje u Kašmiru

17:19h

Hebron: Izraelski vojnik ubio Palestinku

17:22h

Ličnosti u vestima: Angela Merkel, budući lider nemačke CDU

17:47h

Studija o delovanju UN u kriznim situacijama

18:04h

Moskva: Žirinovski izlazi iz trke za Kremlj?

23:02h

Papa stigao u Izrael

   


     


FastCounter by LinkExchange