[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 18. mart 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


17. Feb 2000 16:36 (GMT+01:00)

Kompilacija intervjua pod nazivom "U prvom licu: Razgovori s Vladimirom Putinom" podigla prašinu u ruskoj i svetskoj javnosti

Putin: Bio sam mangup i huligan

Intrigantna i prepuna pikanterija, knjiga otkriva do sada nepoznate detalje iz njegove mladosti, ljubavnog i dela života provedenog u KGB

Vladimir Putin bio je svojevremeno toliko nestrpljiv da stupi u rusku obaveštajnu službu KGB da se za taj posao prvi put prijavio još kao 16-godišnjak. Nadležni su ga, međutim, odbili rekavši da je previše mlad i da treba prvo da završi školu, po mogućstvu i fakultet, pa da se tek tada prijavi. Putin ih je poslušao.

Ovo je samo jedna od pikanterija iz života v. d. ruskog predsednika i premijera koje čitalac može da sazna iz serije raznovrsnih intervjua, nedavno objavljenih u knjizi "Razgovori s Vladimirom Putinom".

U "Razgovorima", 47-godišnji bivši agent KGB, poznat po povučenosti i ćutljivosti, čak je na videlo izneo i neke od najličnijih doživljaja kao što su opisi njegove prve i mladalačke, ali i strasne ljubavne veze.

Od trenutka kada je isplivao iz anonimnosti i postao prvo premijer, potom v. d. Jeljcinovog "naslednika", a sada i najubedljiviji favorit za stalni posao u Kremlju, Putin je izazivao interesovanje među zapadnim liderima koji nikako nisu mogli da dokuče ko je i kakav je u stvari taj čovek. Putin je odrastao u radničkom delu tadašnjeg Lenjingrada, danas Sankt Petersburga. Ono što se zna o njegovoj porodici je da mu je otac tokom Drugog svetskog rata bio ranjen kao i da mu majka zamalo nije umrla od gladi tokom nacističke opsade njegovog rodnog grada.

Iz knjige se može saznati i da se mladi student Putin ni po čemu nije posebno izdvajao tokom školovanja na Univerzitetu već da je više važio, kako je i sam sebe opisao u jednom od intervjua, za "huligana" i "pravog mangupa".

Inspirisan trilerima, detektivskim romanima i špijunskim filmovima, koje je prosto gutao, odlučio je da se posle studija pridruži tajnoj ruskoj policiji.

"Otišao sam u regionalni štab KGB koji se nalazio upravo u Lenjingradu. Imao sam samo 16 godina i tek sam pošao u 9. razred", seća se Putin i nastavlja: "Ljubazno su me odbili rekavši mi da prvo dobijem fakultetsku diplomu na pravima i sačekam da oni sa mnom stupe u kontakt". Kasnije se to stvarno i dogodilo jer je Putin regrutovan za agenta u obaveštajnoj službi. Svojevremeno je dobio i odlikovanje za svoju uspešnu špijunsku karijeru, rad i zavidne uspehe koje je postigao na teritorije tadašnje Istočne Nemačke.

Knjiga otkriva i da za razliku od većine sunarodnika, Putin ne voli votku odnosno alkoholna pića uopšte. Iako važi za vrlo ozbiljnog i povučenog čoveka koji se retko smeje, ipak voli dobru šalu i ima istančan smisao za humor. U mladosti je bio zainteresovan za borilačke veštine uključujući i sambo, rusku verziju džudoa.

Nasuprot sopstvenim tvrdnjama da je bio "mangup i huligan", oni koji ga pamte iz mlađih dana tvrde da je bio "veoma skroman i stidljiv. "Kad god bi došao na neki žur, uvek bi seo podalje od ostalih i jedno vreme samo ćutao, posle čega bi prišao ostatku društva i zapodenuo razgovor", priča Aleksandar Matvejev, jedan od njegovih školskih drugova.

S. Đ. P. - V. M.

Ljubavni život

Putinov ljubavni život je, pak, bio mnogo komplikovaniji. Kako je i sam pričao, trebalo je da se oženi mladom studentkinjom medicine i to je bila skoro "gotova" stvar. "Kupio sam joj verenički prsten. Čak smo zakazali i datum venčanja kada sam se uplašio i rešio da odustanem od tog braka. Verovatno sam tada ispao pravi skot, ali sam tada mislio da je bolje da tako nešto uradim sam nego da mnogo kasnije oboje patimo", seća se Putin. Posle te prve i bolne ljubavne priče, Putin se oženio Ljudmilom, nekadašnjom stjuardesom s kojom se upoznao na insistiranje zajedničkih prijatelja koji su im ugovorili sastanak na "slepo" u pozorištu. Mladi bračni par je zajednički život započeo u malenom stanu koji su dugo delili s njegovim roditeljima. Sada, posle skoro dvadeset godina, Ljudmila i Vladimir sa svoje dve kćerke počinju da se navikavaju na život u luksuznom Kremlju. Ljudmila, koja se retko pojavljuje u medijima i važi za skromnu ženu, a pre svega majku, suprugu i domaćicu, nedavno se čak pridružila svom mužu na jednom od njegovih najopasnijih službenih putovanja. Iako je to bila poseta Čečeniji, Putin je rekao da je to bilo putovanje za pamćenje jer je njegova supruga uživala kako u njegovom društvu tako i boci šampanjca koju su podelili tokom vožnje borbenim helikopterom.


vesti po rubrikama

^svet

16:17h

Novi norveški premijer u petak predstavio svoj kabinet

16:36h

Putin: Bio sam mangup i huligan

17:41h

Gradske vlasti u Minsku zabranile protestne šetnje opozicije

17:54h

Za posebne kategorije birača, ruski predsednički izbori već počeli

18:08h

Američka opomena Pekingu uoči izbora na Tajvanu

18:18h

Estonija britanski partner u špijunaži

      


FastCounter by LinkExchange