[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 18. mart 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


17. Feb 2000 17:10 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek?

Živadin Jovanović

(Diplomata s Morave)

Početak - rođen je 14. novembra 1938. u selu Oparić, opština Rekovac. Potiče iz poštene, domaćinske porodice Jovanovića (ovo je jedini podatak iz dostupne biografije g. Jovanovića koji je u vezi s njegovim porodicom i detinjstvom). Ima i onih koji tvrde da, iako je rođen na selu i zlonamernici mu često "prišivaju" epitet seljak (zbog specifičnog pomoravskog akcenta), gospodin Jovanović uopšte nije takav.

Obrazovanje - osnovnu školu završio je u rodnom Rekovcu, srednju u Jagodini, nekadašnjem Svetozarevu. Putešestvija u svet započeo je dolaskom na studije. Studirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu i diplomirao 1961. godine.

Nacionalnost - Srbin

Verska opredeljenost - detalj koji nije zabeležen u dostupnim biografskim podacima.

Dela - objavio je mnoštvo radova iz ustavnog prava, međunarodnih odnosa i spoljne politike Jugoslavije.

Karijera - počeo je kao pravni referent - gde drugo nego u Beogradu, odnosno u SO Novi Beograd. Prelazi u diplomatsku službu i narednih nekoliko godina (1964-1966) radi kao ataše u Državnom sekretarijatu za inostrane poslove. Sledeće četiri godine je vicekonzul u konzulatu u Torontu. Potom se obreo na mestu savetnika u Predsedništvu Jugoslavije, opet u četvorogodišnjem mandatu. Ambasadu Jugoslavije u Najrobiju "savetuje" od 1974. do 1978. Po isteku zaduženja savetnika vraća se u zemlju i postaje sekretar srpskog Republičkog saveta za odnose s inostranstvom (1978 -1984). Usledila je funkcija podsekretara u Predsedništvu SFRJ, opet četiri godine.

Opet putuje u svet i imenuju ga za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora, prvo SFRJ, pa i SRJ u prijateljskoj Angoli. Iz dalekog sveta posmatra "komunističke" lomove u rodnoj grudi i vraća joj se 1993, raspoređen na mesto pomoćnika saveznog ministra za inostrane poslove. Na ovoj funkciji ostaje do 1997, a onda postaje potpredsednik SPS-a. Tada ulazi i u Narodnu skupštinu Srbije.

Postao je i jedan od urednika partijskog lista "Smisao". Iz neobjašnjivih razloga, kad se upravo "raspričao", ostale su zabeležene mnoge njegove izjave: "Nema dileme da li je SRJ za evropsko povezivanje. To nije pitanje volje, već interesa i našeg geostrateškog položaja", "Ako je Jugoslavija ranije bila faktor razdvajanja blokova i tampon zona, ako je bila izlog Zapada prema Istoku, danas je ona, u uslovima integracije i globalizacije ekonomskih tokova, faktor povezivanja". Upamćena je i Jovanovićeva izjava da "Jugoslaviji jeste potrebna pomoć, ali da neće moliti jer ima šta da ponudi Evropi, s obzirom na viškove električne energije, hrane i rudnih resursa". Godine 1998, 10. januara, seda u fotelju ministra inostranih poslova SRJ.

Stranački angažman - bio je član SK. Trenutno je član SPS. Kakva su mu ubeđenja pokazao je rečima: "Demokratija se ne nalazi na ulici. Ona se nalazi i može da se unapređuje i razvija samo u institucijama političkog sistema".

Zanimljivosti - uspon šefa jugoslovenske diplomatije bio je stalan, često skokovit. Hroničari beleže da je kvalifikaciju "naročito se ističe" dobio još u kabinetima Josipa Broza, posebno Nikole Ljubičića odakle je, s vremena na vreme, "kad je dužnost zvala", išao u beli svet. Kad ga je Radoje Kontić proglasio za naslednika Milana Milutinovića najviše se iznenadio, kunu se očevici, sam Živadin. Danima se dokazani "spoljni" političar, upućen u sve muke ovog zanata, nije oglašavao u javnosti. Prijatelji su obelodanili da nije ćutao zato što se nečeg plašio jer nema nikakvih poznatih afera vezanih za njegovo ime. Dodali su da svi znaju da je Žika poštenjačina.

Opozicija mu je zapamtila i: "Situacija je sad jasnija i pokazuje da sve treba da se okonča u institucijama Srbije i SRJ - i to na demokratski način koji odgovara volji naroda" (rekao posle Gonzalesovog izveštaja o lokalnim izborima). Čak mu i neprijatelji priznaju da se ne sećaju da je nešto uradio u ličnu korist. Istaknuto je da govori engleski (s moravski naglasak), francuski, ruski i portugalski. Doduše, donedavno nije imao bogzna kakve prilike da pokaže svoje poliglotsko umeće. Ipak, sreća mu se osmehnula poslednjih dana u svojevrsnoj turneji po prijateljskim zemljama Azije i Afrike. Koliko je svojim dolaskom, pre svega kao predstavnik SRJ, obradovao pojedince dokaz je da su neke posete priređene usred nedelje ali, uz sve pripadajuće počasti, na radost i gosta i domaćina. Objasnio je i kako tumači prijateljstva SRJ sa svetom: "Zaista imamo mnogo prijatelja. Imamo zemlje koje su nam po mnogo čemu bliske, po istoriji, kulturi, tradiciji, po savezništvu u istorijskim turbulencijama".

Jovanović je oženjen i otac je dve kćerke. Jednom je nekom stranom diplomati "priznao" da mu jedna kćerka zadaje glavobolje jer ima liberalna shvatanja, stalno kritikuje politiku i vlast kojoj pripada i tata i da, verovali ili ne, sluša Radio B2-92.

U horoskopu je škorpija, voli da pokazuje svoja maštanja, s izvesnom dozom provokacije. Škorpija krije svoj privatni život pa se mnogi pitaju da li ga uopšte ima. Uspešnija je kao prijatelj nego kao ljubavnik. Oteraćete je ako počnete da mrzite njenu strast za misterioznim i nepristupačnim.

Zorica Vulić


vesti po rubrikama

^politika

15:15h

Komandant Kfora Rajnhart najavio: Ostajemo na Kosovu najmanje deset godina

15:20h

General-potpukovnik Lazarević: Ne vodimo specijalni rat protiv Niša

15:25h

Radosavljević (SPO) o Zečeviću (SPS): Načelnik opet pucao

15:40h

Banja Luka: Umićević optužio Ministarstvo za izbegle i raseljene

15:45h

Prva ozbiljna akcija Kfora protiv Šiptara

15:55h

"Glas" istražuje: Ko su Šiptari, autori pisma podrške Miloševiću

16:00h

Korać, predsednik SDU: Jug Srbije oduzeti od SPS i JUL

16:05h

Da li je na pomolu nova taktika opozicije?

16:15h

Savez za promene o zaštiti medija: Formirati krizni štab

16:25h

Funkcioner SPS, Slavica Đukić Dejanović: Izbori presudni za opstanak zemlje

16:45h

Nemačka podržava novi sastanak Kontakt grupe

17:00h

"Glas" saznaje: Miting opozicije u Beogradu 27. marta

17:10h

Ko je ovaj čovek: Živadin Jovanović

18:05h

Britanci planirali atentat na Miloševića

23:15h

Moguć sukob?

23:22h

"Komersant" povodom izjave Milutina Stojkovića: Napad "bez presedana"

      


FastCounter by LinkExchange